Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καμμένος: Η Ελλάδα αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας

Καμμένος: Η Ελλάδα αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γεωπολιτική, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Ισπανία, Ιταλία, Μνημόνιο, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νέα Δημοκρατία, Πάνος Καμμένος, ΠΑΣΟΚ, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά,

Η είσοδος στον μηχανισμό στήριξης και η εμπλοκή του ΔΝΤ χρήζουν διερεύνησης, τονίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος. 

Από τα σχόλιά του δεν διέφυγε και η παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τα πρόστιμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, για την οποία ανέφερε ότι μέρος των αποφάσεων από το 2015 και μετά έγινε με πολιτικά και όχι αμιγώς οικονομικά κριτήρια.

Ο κ. Καμμένος τονίζει πως τα γεγονότα στην Τουρκία απασχολούν ιδιαίτερα την Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει πως η χώρα μας αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που της επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την ανάληψη πρωτοβουλιών στο επόμενο διάστημα για την επίλυση του προσφυγικού στην κατεύθυνση επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας μιλά για τον ρόλο και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται για την Ελλάδα μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.

Χαρακτηρίζει τη συνταγματική αναθεώρηση ως απαρχή σύναψης ενός νέου συμβολαίου της πολιτικής με τους πολίτες.

Εκφράζει την πεποίθησή του ότι η σταθερότητα και η γεωπολιτική δύναμη της χώρας φέρνουν επενδύσεις ώστε να αναθερμανθεί η οικονομία και πρωτίστως να μειωθεί η ανεργία, ώστε να ελαφρύνει η πίεση προς τον ελληνικό λαό που έχει φθάσει στα όριά της.

Επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για μειώσεις στα μισθολόγια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και υπογραμμίζει ότι υπάρχει προσωπική δέσμευση τόσο του ιδίου όσο και του πρωθυπουργού ότι ανεξαρτήτως των απαιτήσεων των πιστωτών, δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις του προσωπικού.

Ο κ. Καμμένος τονίζει πως πρόσφατη ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν είχε κανένα λόγο να θίξει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για ένα θέμα που έχει να κάνει με λόγους υγείας.

Τέλος, αναφέρεται στην πορεία οργανωτικής συγκρότησης των ΑΝΕΛ ως τη σύγκληση του συνεδρίου του κόμματος, το φθινόπωρο.

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου Πάνου Καμμένου:

– Κύριε υπουργέ, ποια είναι η εκτίμησή σας για την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το πρώτο μνημόνιο, τόσο σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της όσο και τη χρονική στιγμή στην οποία βγαίνει στη δημοσιότητα;

Είναι μια δικαίωση για όσους από την πρώτη στιγμή αντιδράσαμε στο πρώτο μνημόνιο, και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η είσοδος της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ήταν μια πολιτική ενέργεια του Γιώργου Παπανδρέου η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η είσοδος στο μηχανισμό στήριξης και η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και τα παιχνίδια που παίχτηκαν εκείνη την εποχή για την οικονομία και τις αγορές χρήζουν διερεύνησης.

Η επιβολή μιας πολιτικής που αναγνωρίζεται μετά από χρόνια όχι απλώς πως ήταν λανθασμένη, αλλά ότι ήταν καταστροφική για τη χώρα, ουσιαστικά μας δίνει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να ζητήσουμε την αποκατάσταση της χώρας για την επιβολή πολιτικών που προξένησαν ζημιά στον ελληνικό λαό και στην εθνική οικονομία.

– Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό;

Θεωρώ ότι η στάση των ΗΠΑ, προσωπικά του Προέδρου Ομπάμα, και του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της περσινής διαπραγμάτευσης τον Ιούλιο, όπου ουσιαστικά παρενέβησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία απέναντι σε μία πρόταση που είχε κτίσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε, για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μετατροπή της σε μία «αποθήκη ανθρώπων», νομίζοντας ότι έτσι θα λύσει το προσφυγικό, και η σημερινή παρέμβαση του Προέδρου Ομπάμα σε σχέση με τη διαγραφή του χρέους, δίνουν τη δυνατότητα μέσα στους επόμενους μήνες, και πριν την παράδοση της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών στον νέο πρόεδρο που θα προκύψει στις αμερικανικές εκλογές, να έχουμε λύσει το θέμα του χρέους. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις της Ευρώπης έχουν αλλάξει στάση σε σχέση με πέρυσι τον Ιούλιο, και είμαι βέβαιος ότι η χώρα μας θα βγει πλέον από αυτή την τραγική, για τους πολίτες και τον τόπο, περίοδο.

– Η επόμενη ερώτηση αφορά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έκανε μία παρέμβαση σχετικά με τα πρόστιμα τα οποία είχε αποφασιστεί να επιβληθούν στην Πορτογαλία και την Ισπανία για δημοσιονομικά ελλείμματα. Ξεσήκωσε αντιδράσεις η παρέμβαση αυτή.

Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα ότι μέρος των αποφάσεων που ελήφθησαν από το 2015 και μετά δεν είχαν να κάνουν με αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, αλλά με αποφάσεις που λαμβάνονται με πολιτικό κριτήριο. Ήταν δεδομένο ότι μέχρι πέρυσι τον Ιούλιο η στάση αρκετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προεξάρχοντος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, προς την κυβέρνηση που εξέλεξε ο ελληνικός λαός ήταν εχθρική και εκδικητική, Ευτυχώς, δεν επικράτησαν αυτές οι απόψεις και είδαμε ότι υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία και διαφοροποίηση της καγκελαρίου Μέρκελ από τον υπουργό Οικονομικών. Επικράτησαν οι απόψεις των πιο μετριοπαθών και εκείνων που δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική πολιτική ως μοχλό για τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη. Αυτή η πίεση που δέχθηκε η Ελλάδα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδίωκαν. Αντί να απομονώσουν την Αριστερά αυτό που κατάφεραν ήταν να διογκώσουν την ακροδεξιά.

– Μια ερώτηση που θα μπορούσε να μπει κάτω από έναν τίτλο: Τουρκία. Τι εικόνα έχουμε για όσα συμβαίνουν εκεί και τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις στον τουρκικό στρατό σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και με την ιδιότητα της χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά και όσον αφορά την Κύπρο;

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία μας απασχολούν ιδιαίτερα, διότι από τη μία πλευρά έχουμε μία προσπάθεια να καταλυθεί μία εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά βλέπουμε να αναστέλλονται συνταγματικές διατάξεις, να παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες και ευρωπαϊκές συνθήκες και να υπάρχει ένα πογκρόμ με αναστολή ελευθεριών.

Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της «γειτονιάς» και ουσιαστικά τις όποιες αποφάσεις θα πρέπει να τις πάρει το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς στη γειτονική χώρα να υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις, από γεωπολιτική άποψη όμως ενισχύεται η χώρα και η σταθερότητα που υπάρχει στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον τον πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και δημιουργείται με επίκεντρο την Ελλάδα ένας άξονας σταθερότητας προς τα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και προς τα νότια με την Κύπρο, την Αίγυπτο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τις οποίες διατηρούμε άριστες σχέσεις, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να συνομιλούμε και να έχουμε επίσης άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και με τις αραβικές χώρες. Αυτό δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα, με τη γεωπολιτική θέση την οποία αναλαμβάνει πλέον ως βραχίονας σταθερότητας της Μεσογείου, να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθεί το θέμα του προσφυγικού με την επιστροφή των προσφύγων στις χώρες προελεύσεώς τους.

Θεωρώ ότι πλέον η θέση της Ελλάδος είναι πάρα πολύ σημαντική και αναγνωρίσιμη από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και από τις χώρες εκτός ΝΑΤΟ, όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Τους επόμενους μήνες θα ληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεκινήσει η επίλυση του προσφυγικού με την επιστροφή των προσφύγων σε ασφαλείς περιοχές της Συρίας που θα διαμορφωθούν με την επιτήρηση του ΟΗΕ.

Όσον αφορά το Κυπριακό, θεωρώ ότι η αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων θα είναι ουσιαστικά το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού.

Από τη δική μας πλευρά συνεχίζουμε παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση να έχουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με υψηλό ηθικό και με επιχειρησιακή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε, διασφαλίζοντας την ειρήνη.

– Τώρα, σε συνέχεια αυτού, επειδή η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εσείς επιστρέψατε από μία επίσημη επίσκεψη στην Βουλγαρία. Το ΝΑΤΟ στην τελευταία του Σύνοδο στη Βαρσοβία πήρε κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις, βαρύνουσας σημασίας, για τα ανατολικά του σύνορα. Ποια είναι η θέση της χώρας μας μέσα σε όλη αυτή την κίνηση;

Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή προσανατολίζεται προς δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση αφορά τις χώρες του Βορρά που έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά ο πραγματικός αντίπαλος βρίσκεται στον Νότο, και ο αντίπαλος είναι η εξάπλωση του ισλαμικού φονταμενταλισμού και η τρομοκρατία. Η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχονται αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν σε όλους μας ότι η ενίσχυση της Συμμαχίας με επίκεντρο τον νότιο τομέα θα πρέπει να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της τρομοκρατίας και να μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση σε χώρες όπως η Λιβύη, να υπάρχει η εκλογή μιας δημοκρατικής κυβέρνησης και να μπορέσουμε να σταματήσουμε την παράνομη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και του ISIS, που γίνεται μέσω της διακίνησης πετρελαίου, όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Μια άλλη εξέλιξη είναι η μεταφορά του ενεργειακού κέντρου από τον Νότο προς τον Βορρά. Τα ενεργειακά αποθέματα στο Ισραήλ και στην Κύπρο, η εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων στις ελληνικές περιοχές θα δώσει τη δυνατότητα, σε συνδυασμό με τη δημιουργία κόμβου στη Βόρεια Ελλάδα για τη διακίνηση του φυσικού αερίου, να ισχυροποιηθεί περισσότερο η χώρα γεωπολιτικά και οικονομικά.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με την επιχείρηση SNMG2 απέδειξε ότι ήταν επιτυχής, και είχαμε ουσιαστικά τη διακοπή της ροής των κυμάτων προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία και μέσω της Ελλάδος στην Ευρώπη. Η επιτυχία αυτή δικαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία, και το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας.

– Είδαμε όμως ότι ο Ερντογάν αποσύρει τους Τούρκους αξιωματούχους από τα νησιά και είπε ότι δεν θα τους αντικαταστήσει. Αυτό πώς επηρεάζει την εφαρμογή της συμφωνίας;

Δεν έχει να κάνει η παρουσία των αντιπροσώπων στα νησιά με τη συμφωνία του ΝΑΤΟ, αλλά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Είναι αλήθεια ότι στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες και ώρες βλέπουμε να γίνονται πολλά. Η αποστρατεία του 1/3 του δυναμικού της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας την αποδυναμώνει πάρα πολύ. Η καθαίρεση ανωτάτων, ανώτερων και κατώτατων αξιωματικών αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν σε διάφορα επίπεδα, όπως πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, στο υπουργείο Οικονομικών, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πιστεύω ότι είναι και η ανάκληση των εκπροσώπων στα νησιά που ουσιαστικά διευκόλυνε την επιστροφή των προσφύγων.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ροή προσφύγων προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα έχει ζητήσει την επέκταση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στις περιοχές 3, 4 και 5 όπου έχει δώσει διπλωματική άδεια. Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία αυτή τη στιγμή και η Τουρκία να παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα για την επέκταση αυτής της επιχείρησης.

– Κύριε υπουργέ, τι θα σημάνει για τη ζωή των πολιτών η αναθεώρηση του Συντάγματος, επειδή ο κόσμος περνάει δύσκολα, χωρίς να υποτιμάται μια τέτοια κίνηση.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, κατ’ αρχήν, θα πρέπει να αποτελέσει ένα νέο συμβόλαιο της πολιτικής με τους πολίτες. Δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος με τη διατήρηση διατάξεων του Συντάγματος που ουσιαστικά παρέχουν μια ιδιαίτερη ασυλία στους πολιτικούς, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί να υπάρχει βουλευτική ασυλία για αδικήματα που δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική δραστηριότητα του πολιτικού.

Πιστεύω ακόμα ότι είναι η ώρα που θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό, είτε με άμεση εκλογή είτε με εκλογή μετά από δύο προσπάθειες στη Βουλή, παράλληλα με την επαναφορά διατάξεων του άρθρου 86 για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, που χωρίς να εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική θα μπορεί να αποτελεί τον ρυθμιστή του πολιτεύματος.

Είναι η ώρα να έρθουν και διατάξεις που θα ενισχύουν την άμεση δημοκρατία, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν να ακυρώνουν νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή. Αυτές οι αλλαγές στο Σύνταγμα είναι τέτοιες που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς, θα διορθώσουν εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της Δημοκρατίας με την ασυλία υπουργών -με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών- και θα επαναφέρουν, πέραν της εμπιστοσύνης, δημοκρατικότερες διατάξεις για τη διαχείριση της χώρας.

Η μείωση των βουλευτών, η δημιουργία ορίου στην εκλογή βουλευτών στο Κοινοβούλιο θα δώσει τη δυνατότατα να ενωθεί το πολιτικό προσωπικό. Δεν μπορεί το 2015 μέσα σε ένα Κοινοβούλιο να έχουμε πέντε πολιτικές οικογένειες, να δίνουν τα σκήπτρα μιας πολιτικής κληρονομιάς οι πατεράδες στους γιους και τις κόρες. Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι η ώρα και στην πατρίδα μας να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μπουν στην πολιτική και να πάψει η οικογενειοκρατία να αποτελεί νόμο σε μια χώρα που γέννησε την Δημοκρατία.

– Είναι πολύ σοβαρές αυτές οι θεσμικές παρεμβάσεις, όμως, και πάλι, πώς επηρεάζουν τον κόσμο που περνάει δύσκολα. Και παρεμπιπτόντως, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός επτά άξονες για το κοινωνικό κράτος. Υπάρχει το θέμα με το ΕΚΑΣ και ταυτόχρονα, τι γίνεται και με τα ειδικά μισθολόγια; Με τα μισθολόγια του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων;

Κατ’ αρχήν, η πίεση προς τον ελληνικό λαό έχει φτάσει στα όριά της και όσον αφορά τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και όσον αφορά τη βαριά φορολογία. Μας επιβλήθηκε αυτή η βαριά φορολογία και δεν αφήνει να έρθει γρήγορα η ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι η γεωπολιτική δύναμη της χώρας και η σταθερότητα φέρνουν επενδύσεις που θα βοηθήσουν πρώτα από όλα να ξαναπάρει μπρος η αγορά, αλλά το κυριότερο, να μειωθεί η ανεργία. Αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην ελάφρυνση του βάρους που δέχονται οι πολίτες.

Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, μιλάμε για ειδικά μισθολόγια. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα έχουν τις μικρότερες αποδοχές του ΝΑΤΟ. Οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και τα εν ενεργεία και τα εν αποστρατεία, φτάνουν στο 65%. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πλέον. Για αυτό τον λόγο υπάρχει και δέσμευση δική μου αλλά και του πρωθυπουργού ότι ανεξαρτήτως των απαιτήσεων των πιστωτών, δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις του προσωπικού.

Υπάρχουν οικονομίες που μπορούμε να κάνουμε -και κάνουμε- στις Ένοπλες Δυνάμεις, για παράδειγμα με τη διάθεση μη επιχειρησιακού υλικού. Βρίσκονται τεράστια αποθεματικά στις αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων, από πυρομαχικά διαμετρημάτων που δεν χρησιμοποιούμε πλέον. Αυτά δεν πρέπει να μένουν πια, θα πουληθούν. Τα 34 δισ. της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να αποδίδουν στα στελέχη, και αυτά τα χρήματα θα δοθούν προς διευκόλυνση του εισοδήματος των αξιωματικών και υπαξιωματικών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αναδιοργάνωση των προμηθειών, το «μάζεμα», με διαδικασίες, των στρατοπέδων, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων που εμείς ουσιαστικά έχουμε κοινοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών και θα εξασφαλίζουν τις οροφές που ζητούν. Δεν υπάρχει όμως περιθώριο για μείωση ούτε ενός ευρώ για κανέναν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν κανείς σκεφθεί ότι ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού παίρνει σύνταξη μικρότερη από τον συνταξιούχο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, που δεν φεύγει με βαθμό, αντιλαμβάνεται πλέον ότι τα όρια έχουν εξαντληθεί, και η περαιτέρω μείωση θα έφερνε και τη μείωση του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν πρόκειται να επιτρέψω να γίνει αυτό.

– Σε πρόσφατη ανάρτησή σας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αναφορά στην κ. Φώφη Γεννηματά, προέκυψε έντονη αντίδραση. Μετά από αυτή την αντίδραση, σκεφθήκατε ότι θα μπορούσατε να έχετε χειριστεί το όλο θέμα διαφορετικά;

Η ανάρτηση η οποία έκανα δεν είχε κανένα λόγο να θίξει την κ. Γεννηματά, και βεβαίως, προς Θεού, ένα θέμα που έχει να κάνει με λόγους υγείας, όπως επικαλέστηκαν εν συνεχεία. Η ανάρτηση αυτή αφορά έναν πολιτικό και έναν άνθρωπο ο οποίος δικαίως, πιθανώς, παίρνει μια πρόωρη σύνταξη, ως μητέρα. Αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι άνθρωποι οι οποίοι είναι ακρωτηριασμένοι και παίρνουν μια αναπηρική σύνταξη, τους καλούν να περνούν κάθε χρόνο Επιτροπή για να πιστοποιήσουν εκ νέου τον ακρωτηριασμό τους.

Όταν εμείς οι πολιτικοί μιλάμε για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος επειδή δίνονται πρόωρες συντάξεις και κόβουμε χρήματα από αναπήρους, κόβουμε χρήματα από πολύτεκνες οικογένειες, κόβουμε χρήματα από ανθρώπους που έχουν πράγματι ανάγκη την παρουσία του κοινωνικού κράτους, μία πολιτικός η οποία πήρε σύνταξη στα 40 της χρόνια και η οποία σύνταξη είναι εν ενεργεία- η κ. Γεννηματά δεν παίρνει τη σύνταξη αυτή τη στιγμή λόγω του ότι παίρνει βουλευτική αποζημίωση, αλλά το δικαίωμα το διατηρεί.

Χωρίς να έχει κανείς στόχο ούτε να την προσβάλει ούτε, προς Θεού, να θίξει θέματα υγείας ή θέματα μητρότητας, ήταν μια αναφορά σε σχέση με αυτό που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε περί της αντιστασιακής του δράσεως, όταν ήταν στο Παρίσι, την εποχή της Χούντας, σε εξορία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά διέμενε στο 16ο διαμέρισμα στην οδό Μιραμπό, στην πιο ακριβή περιοχή του Παρισιού. Δεν μπορεί κανείς, λοιπόν, να υποστηρίξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ηλικία έξι μηνών, έκανε αντίσταση. Χωρίς αυτό να μειώνει την αντιστασιακή δράση του πατέρα του.

Εκείνοι που σήμερα κάνουν αυτή τη μεγάλη καμπάνια εναντίον μου, λέγοντας δήθεν ότι εγώ αναφέρθηκα στην ασθένεια της κ. Γεννηματά, που δεν ισχύει, ήταν αυτοί που χτυπούσαν τον καρκινοπαθή πατέρα μου με δημοσιεύματα και ο οποίος τελικά, κατέληξε.

– Και μια τελευταία ερώτηση. Σε πρόσφατη ομιλία σας στη Συνδιάσκεψη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αναφερθήκατε στην αναγκαιότητα οργάνωσης του κόμματός σας. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα ως τη σύγκληση του Συνεδρίου σας το φθινόπωρο;

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αυτά τα χρόνια, έχουν δικαιωθεί στις θέσεις που πήραν. Ακόμα και η τελευταία απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μας δικαιώνει για την ιδρυτική μας διακήρυξη. Αλλά και το ότι είναι το μόνο κόμμα το οποίο γεννήθηκε και παρέμεινε μετά από πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σε σχέση με άλλα κόμματα που δημιουργήθηκαν, κυρίως από πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας, και κατέρρευσαν σε όλες τις εκλογές και διαλύθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, δείχνει ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένα κίνημα πολιτών το οποίο συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, κρατώντας και στην κυβερνητική συμμαχία ορισμένα από εκείνα που θεωρούμε εμείς «κόκκινες γραμμές», είναι η ώρα να μετεξελιχθεί σε ένα κίνημα το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του για να μπορέσει να παίξει έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στο μέλλον.

Οι ΑΝΕΛ δεν είναι το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Είναι το κίνημα πολιτών όπου ο Πάνος Καμμένος μπήκε στην αρχή ως επικεφαλής. Ευελπιστούμε, σε αυτό το συνέδριο, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε οι ΑΝΕΛ να αποτελέσουν εκείνη την πολιτική δύναμη στον χώρο του Κέντρου, με στελέχη από την Κεντροδεξιά αλλά και στελέχη από την πατριωτική Κεντροαριστερά, που απαλλαγμένη από τις λογικές της Μεταπολίτευσης, έχοντας επιτύχει την εθνική συμφιλίωση, θα μπορέσει να συνεχίσει με τη δύναμη του ελληνικού λαού να διαφυλάσσει τις αρχές και τις αξίες τις οποίες διατυπώσαμε από την Ιδρυτική μας Διακήρυξη.

Σχετικά άρθρα