Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Νέος κύκλος αναβαθμισμένης συνεργασίας με την Κίνα

Τσίπρας: Νέος κύκλος αναβαθμισμένης συνεργασίας με την Κίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Κίνα, Πεκίνο,

Οι συζητήσεις για τη νέα ατζέντα βάθους δεκαετίας για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις κυριαρχούν στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, όπου έφτασε το Σάββατο συνοδευόμενος από πολυπληθή κυβερνητική αποστολή.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού συμπίπτει με την επέτειο των δέκα ετών από την έναρξη της εταιρικής σχέσης το 2006, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία Cosco – Ελληνικού Δημοσίου για τον ΟΛΠ.

“Η παρουσία μου στο Πεκίνο και τη Σαγκάη σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη συνεργασία, στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών” επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Κίνας (CCTV), ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν το καλό κλίμα που υπήρξε στις συναντήσεις του, τόσο με πολιτικούς παράγοντες όσο και με επιχειρηματίες.

“Εξετάζουν με ενδιαφέρον τις προτάσεις μας” σημείωναν συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολιάζοντας τον αντίκτυπο των συναντήσεων και πρόσθεταν πως στις επαφές που έγιναν μέχρι και χθες “διατυπώθηκε η άποψη ότι με τη συμφωνία για το λιμάνι ανοίγει ένας νέος κύκλος διευρυμένης και αναβαθμισμένης συνεργασίας”.

Η ελληνική πλευρά κατέθεσε έξι προτάσεις στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της συνεργασίας, ενώ υπεγράφησαν εννέα συμφωνίες μεταξύ υπουργών και κρατικών παραγόντων.

Ο πρωθυπουργός χθες στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ, σημείωσε πως «η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο.

Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία. Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας». Αφού στάθηκε στο στρατηγικό σχέδιο του Πεκίνου “μια ζώνη, ένας δρόμος”, τόνισε πως η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αναζωογόνησή της και από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση έως το 2021.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Λαϊκού Κογκρέσου, καθώς σημείωσε πως η Κίνα είναι η κοιτίδα του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα του δυτικού. Ο κ. Ντεγιάνγκ ανέφερε πως οι δύο χώρες έχουν καθιδρύσει τις σχέσεις τους για 44 χρόνια, και τώρα αυτές προχωρούν ιδιαίτερα δυναμικά.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, σε εξίσου θερμό κλίμα. Ο Λι Κετσιάνγκ έβγαλε τη γραβάτα του, μιμούμενος τις ενδυματολογικές συνήθειες του Έλληνα πρωθυπουργού. «Δεν κατάφερα να εξαγάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, αλλά το κατάφερα στη Κίνα» παρατήρησε σε εύθυμη διάθεση ο Αλέξης Τσίπρα. «Είμαστε πρόθυμοι να εισαγάγουμε προϊόντα, αρκεί να είναι ποιοτικά» απάντησε ο Λι Κετσιάνγκ.

Στις συναντήσεις μεταξύ τους, τις κατ’ ιδίαν και τις διευρυμένες, συζητήθηκαν έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θετική και ως εκ τούτου “αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των θεμάτων αυτών που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά”.

Στις ελληνικές προτάσεις που συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν επενδύσεις σε δύο κατευθύνσεις, στη συμμετοχή στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι και στην εξέταση κινεζικής ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Οι άλλες πέντε ελληνικές προτάσεις ήταν: επένδυση στον τραπεζικό τομέα, διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα, έρευνα και καινοτομία, δημιουργία κέντρου Research & Development στην Ελλάδα, επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα, αύξηση τουρισμού, απευθείας πτήση Πεκίνο-Αθήνα, συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.

Η υποδοχή της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Η επίσημη επίσκεψη ξεκίνησε με την τελετή υποδοχής του Αλέξη Τσίπρα στο Λαϊκό Κογκρέσο στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, παρουσία του ομολόγου του. Κατά την τελετή υποδοχής ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών και οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας, ενώ 21 κανονιοβολισμοί αντήχησαν στην πλατεία Τιεν Αν Μεν προς τιμήν του Έλληνα προσκεκλημένου. Την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Σινικό Τείχος.

Η σύνδεση Κίνας Ευρώπης περνάει από την Ελλάδα

Μιλώντας στο CCTV, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θέση που έχει η Ελλάδα στο όραμα της Κίνας το οποίο αφορά τη σύνδεσή της με την Ευρώπη, υπό το χαρακτηριστικό όνομα, “μία ζώνη, ένας δρόμος”.

“Αυτός ο δρόμος περνά από την Ελλάδα, τόσο σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια οδό όσο και σε ό,τι αφορά την οδική και σιδηροδρομική ζώνη” δήλωσε. Εξάλλου, όπως σημείωσε παρακάτω, “στόχο έχουμε να ενισχύσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο από τον Πειραιά ως τα βόρεια σύνορά μας, με προοπτική τα εμπορεύματα μέχρι την κεντρική Ευρώπη, μέχρι τη Βουδαπέστη, να μεταφέρονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”.

Για τον διαγωνισμό στο Θριάσιο Πεδίο, για το οποίο έχει εκφραστεί κινέζικο ενδιαφέρον είπε: “Εκεί μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ σημαντικό logistic center”. Μίλησε για ευκαιρίες να υπάρξουν “υποδομές συναρμολόγησης προϊόντων που θα έρχονται από την Κίνα προς την Ευρώπη. Θα συναρμολογούνται στο Θριάσιο και θα μεταφέρονται προς την κεντρική Ευρώπη”.

Επίσης στάθηκε στην αξιοποίηση του αεροδρομίου στο Καστέλι, στις δυνάμει επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία, στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και στον τουρισμό.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει μια άλλη λογική, “όχι να πουλήσουμε κρατικές υποδομές, αλλά να αξιοποιήσουμε κρατικές υποδομές”.

Υπογράμμισε πως η Κίνα έχει αντίληψη συνεργασίας αμοιβαίας ωφελείας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τομέα του Πολιτισμού, τομέας για τον οποίο η κινεζική πλευρά ενδιαφέρεται ιδιαίτερα.

Υπεγράφησαν εννέα συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών: πρόγραμμα τουριστικής συνεργασίας, συμφωνία συνεργασίας στην επιστήμη και τεχνολογική καινοτομία, μνημόνιο συνεργασίας των εθνικών βιβλιοθηκών Ελλάδας και Κίνας, μνημόνιο συνεργασίας για υποβρύχιες αρχαιολογικές συνεργασίες, κείμενο προθέσεων για την πραγματοποίηση έκθεσης στο Κεντρικό Μουσείο της Κίνας, με τίτλο “Οι Έλληνες από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο”, συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας και την Τράπεζα της Ελλάδος, συμφωνία συνεργασίας για την προώθηση επενδύσεων, μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην ΕΡΤ και τη δημόσια τηλεόραση της Κίνας, κείμενο αξιολόγησης της επικύρωσης της συμφωνίας ανάμεσα στην COSCO και την Ελληνική Δημοκρατία.

Τεχνολογικό Πάρκο της Huawei, συνεργασία με Wanda

Με τον πρόεδρο της Wanda Group και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Huawei, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός την Κυριακή και συζήτησαν τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα. Από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γουάνγκ Τζιανλί, πρόεδρο της Wanda Group, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτιστικό φορέα στην Κίνα, προέκυψε η αποστολή κλιμακίου της εταιρείας στην Ελλάδα.

«Ξεκινάμε τις επαφές μας στη χώρα σας από τον χώρο του πολιτισμού, που για εμάς έχει πολύ μεγάλη αξία και σημασία» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει: «γνωρίζω το ενδιαφέρον και τη δραστηριότητα που έχει η εταιρεία σας σε όλο τον κόσμο στον χώρο της παραγωγής θεάματος». Ο Γουάνγκ Τζιανλί είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα. Ο πατέρας του ήταν συνοδοιπόρος του Μάο στη Μεγάλη Πορεία. Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό εξετάστηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας κινηματογραφικού στούντιο στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε στο τεχνολογικό πάρκο της Huawei και πρότεινε στον επικεφαλής της εταιρείας τη δημιουργία αντίστοιχου πάρκου και αδελφοποίησή του με την Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης. “Η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας” είπε ο πρωθυπουργός.

Στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο Αλέξης Τσίπρας καθησύχασε τους Κινέζους επενδυτές για την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μετά το Brexit. “Η στρατηγική «μία ζώνη, ένας δρόμος» στην Ευρώπη δεν κινδυνεύει” είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε πως “η Ελλάδα σήμερα, έχοντας κλείσει οριστικά πίσω της μια μακρά περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας, γυρίζει σελίδα”.

Στο φόρουμ συμμετείχαν περί τους 45 Έλληνες επιχειρηματίες και 300 Κινέζοι. Πραγματοποιήθηκαν, δε, περίπου 150 επιχειρηματικές συναντήσεις. Επίσης υπογράφηκαν 8 συμφωνίες επιχειρηματικής συνεργασίας που αφορούν τις επενδύσεις, την αγορά ακινήτων, το εμπόριο και την τεχνολογία.

Παρέμβαση για Ελλάδα, Ευρώπη, προσφυγικό

Κατά τη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Κίνας ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας και την πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη μετά το Brexit.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονται στο β’ εξάμηνο του 2016 και έκανε αναφορά στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκτιμά για το 2017 ανάπτυξη κοντά στο 3%.

Αναφορικά με την Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως “βρίσκεται σε μια βαθιά πολιτική κρίση εξαιτίας των επιλογών, των μεθόδων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης”.

Ως αποτέλεσμα αυτού, όπως ανέφερε, είναι η “ανάδειξη ακραίων απομονωτιστών, λαϊκιστών και εθνικιστών σε όλη την Ευρώπη”. “Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ήταν μια τέτοια έκφραση” τόνισε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα “βρίσκεται απολύτως καλυμμένη σήμερα έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τις αποφάσεις για το χρέος” και συμπλήρωσε: “ενδεχομένως να υπάρχει μία μικρή υστέρηση στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά αυτό νομίζω δεν θα επηρεάσει καταλυτικά”.

Μιλώντας για το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αισθάνεται “υπερήφανος που οι Έλληνες πολίτες ανέδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης”. Ξεκαθάρισε, δε, ότι πιστεύει πως “είναι απολύτως έξω από τη λογική να θεωρεί κανείς πως η κρίση ασφαλείας στην Ευρώπη και η ανάπτυξη των ακραίων φονταμενταλιστών και εξτρεμιστών οφείλεται στην προσφυγική κρίση”.

Σχετικά άρθρα