Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το σχέδιο για μπλόκο στην ευρωπαϊκή Δεξιά μετά το Brexit και ο ρόλος Τσίπρα

Το σχέδιο για μπλόκο στην ευρωπαϊκή Δεξιά μετά το Brexit και ο ρόλος Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Podemos, Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Βρετανία, Γερμανία, Δημοψήφισμα, Ελληνική Κυβέρνηση, Ισπανία, Ιταλία, Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Ματέο Ρέντσι, Μέγαρο Μαξίμου, Πάμπλο Ιγκλέσιας, Σοσιαλιστές, Φρανσουά Ολάντ,

Θρυαλλίδα εξελίξεων και στους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της ΕΕ αποτελεί το Brexit, με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να βρίσκονται πλέον προ των ιστορικών ευθυνών τους για την κατάπτωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Υπό τη σκιά του Brexit, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ηγέτες αναμένεται να συνεδριάσουν ατύπως την Τρίτη, παρουσία εκ νέου και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των Ευρωσοσιαλιστών και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Κοινός τόπος δεν είναι άλλος από την ανάγκη αλλαγή ρότας της Ευρώπης από τη μονοδιάστατη πολιτική της λιτότητας της Δεξιάς, που γεννά μονάχα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικισμό.

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο αναλύουν όλες τις πιθανές επιπτώσεις της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων.

Έτσι, έντονη είναι η ανησυχία τόσο για άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, όπως π.χ. στους κλάδους του τουρισμού και των εξαγωγών, κυρίως όμως για τυχόν σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου μετά το Brexit, καθώς είναι δεδομένο ότι θα κληθεί να αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες στην ΕΕ.

Ένα τρίτο ζήτημα το οποίο ανησυχεί έντονα το Μαξίμου είναι η πορεία της ευρωπαϊκής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθώς η έκρηξη του ευρωσκεπτικισμού, όπως επιβεβαιώθηκε και από το βρετανικό δημοψήφισμα, απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από αλλαγή ρότας και επιστροφή στην πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ΚΕ το Σάββατο, με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά να θέτει το δίλημμα στο οποίο καλείται σύμφωνα με την κυβέρνηση να πάρει θέση η Ευρώπη.

«Είτε με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά που διχάζει, είτε με την Αριστερά που ενώνει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εκμετάλλευση της βρετανικής θρυαλλίδας εξελίξεων για το συνασπισμό ενός ευρύτερου μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» στην Ευρώπη. Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά τον Φρανσουά Ολάντ, όταν ο Γάλλος πρόεδρος βρισκόταν με τον Ματέο Ρέντσι, συνομίλησε το βράδυ της Κυριακής και με τον Σουηδό ομόλογό του, Στέφαν Λεβέν, με τον οποίο συμφώνησαν σε αμοιβαία υποστήριξη άμεσων πρωτοβουλιών για την «ανάγκη να υπάρξει ένας αναπροσανατολισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής πάνω στις δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες».

Τα πρώτα μηνύματα από την Ισπανία, στη δυναμική της οποίας είχαν ποντάρει για τους ευρύτερους συσχετισμούς στο κυβερνητικό επιτελείο προκάλεσαν ένα ελαφρύ «μούδιασμα», καθώς το «αδερφό» Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας ήρθε στην τρίτη θέση με ποσοστά χαμηλότερα του αναμενομένου.

Το ενδιαφέρον ωστόσο παραμένει μέχρι να αποκαλυφθεί το πρόσημο της κυβέρνησης που θα σχηματισθεί στην Ισπανία, καθώς η προοπτική της συνεργασίας Σοσιαλιστών και Podemos παραμένει ορατή.

Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν χαμηλούς τόνους μέχρι τη Σύνοδο της Τρίτης στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα, παρουσία και των “φίλιων δυνάμεων”, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι.

Σχετικά άρθρα