Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα σχέδια Τσίπρα για το φετινό… καλοκαίρι

Τα σχέδια Τσίπρα για το φετινό… καλοκαίρι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κλάους Ρέγκλινγκ, Μάριο Ντράγκι, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο,

Να εκμεταλλευθεί στο μέγιστο δυνατόν βαθμό προς το συμφέρον της χώρας το ήσυχο καλοκαίρι που φαίνεται πως διασφαλίζεται για την Ελλάδα επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, αναπροσαρμόζοντας την κυβερνητική στρατηγική ενόψει του Σεπτέμβρη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο Σεπτέμβρης μπορεί να βρει σημαντικά διαφορετική την Ευρώπη, ελέω κυρίως βρετανικού δημοψηφίσματος, εκλογών στην Ισπανία κλπ. Έτσι, στο κυβερνητικό επιτελείο, έχοντας ως βασικό όπλο το νέο διευρημένο χάρτη συμμαχιών που έχει ανοιχτά πλέον συνάψει η Ελλάδα, χαράσσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Από την προσοχή του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν διαφεύγει η έντονη διάσταση απόψεων που έχει καταγραφεί ανοιχτά μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ, με την Αθήνα να επιχειρεί με προσεκτικές κινήσεις να “χτίσει” πάνω σε αυτήν με το βλέμμα στα εργασιακά που έρχονται στο προσκήνιο από το φθινόπωρο.

Ως εκ τούτου, στο Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία για τις θετικές ειδήσεις από το χθεσινό EuroWorking Group και πλέον όλοι στο κυβερνητικό επιτελείο κινούνται με γοργούς ρυθμούς για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης “πακέτο” με το χρέος μέχρι το τέλος Μαΐου, πιθανότατα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της 24ης του μήνα. Το νέο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα (κόκκινα δάνεια, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πακέτο έμμεσων φόρων και αυτόματος “κόφτης”) το οποίο βρίσκεται υπό κατάρτιση αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη και να ψηφιστεί το Σάββατο 21 Μαΐου, τρεις μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Στόχος είναι πάντως με τη νέα στρατηγική να μπουν οι βάσεις για να αποτελέσει το καλοκαίρι του 2016 το τελευταίο της κρίσης. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση του ΣΕΤΕ, όπου επισήμανε ότι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους σηματοδοτούν το πέρασμα από την αβεβαιότητα στη σταθερότητα και εισάγουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας.

Όσο ουτοπικό και αν χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία που αναζητά νέα στρατηγική μετά το φιάσκο της εκλογολογίας, από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν με σιγουριά πως ο συνδυασμός εξελίξεων που βρίσκεται προ των πυλών μπορεί να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα τονίζουν πως:

  • η επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους μέσα από έναν λεπτομερή οδικό χάρτη,
  • τα σχεδόν 10 δισ. ευρώ ρευστό που θα πέσουν στην αγορά και την πραγματική οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο αναπτυξιακός νόμος,
  • το πακέτο Γιούνκερ και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι έτοιμες (νομοσχέδιο για καταπολέμηση λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων, νομιμοποίηση κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό από τις λίστες),
  • η εκπεφρασμένη πρόθεση του Μάριο Ντράγκι να ανοίξει τις κάνουλες της ρευστότητας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες
  • και η τουριστική περίοδος η οποία θα δώσει νέα ανάσα καθώς αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ των 30 εκατ. αφίξεων θα συνθέσουν ένα “κοκτέιλ” ανάκαμψης που θα επιδράσει ως δημιουργικό σοκ στην οικονομία, εκτινάσσοντας τους δείκτες της στο β’ εξάμηνο σε ποσοστά ίσως ακόμα καλύτερα και από τις προβλέψεις της Eurostat.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο στο Μαξίμου επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο το τρίμηνο αυτό, ούτως ώστε το Σεπτέμβριο να καθίσουν από ακόμα ευνοϊκότερη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχοντας γεμάτη τη φαρέτρα της κυβέρνησης απέναντι σε τυχόν νέες παράλογες αξιώσεις από την πλευρά των σκληρών των θεσμών.

Στο διαρκές μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με τους δανειστές εξέχοντα ρόλο έχουν φυσικά και οι συμμαχίες, τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ενισχύσει έτι περαιτέρω. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ταξίδι του στη Ρώμη στις 20 Μαΐου ως προσκεκλημμένος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών, καθώς οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές Δημοκράτες έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους της Αθήνας. Πέραν αυτού, στόχος είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων και των διαύλων επικοινωνίας με την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γαλλία καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει σηκώσει μεγάλο βάρος της αντίστασης στο ΔΝΤ και τις μεθοδεύσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα, η πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για εξαγορά χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκή Μηχανισμό Στήριξης κρίνεται επίσης θετική εξέλιξη, με το Μαξίμου ωστόσο να κρατά μικρό “καλάθι”, λόγω της στενής σχέσης του ισχυρού άνδρα του ESM με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Εφόσον ωστόσο αυτό επιτευχθεί, πρόταση στην οποία δεν είναι αρνητικό το Ταμείο και η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε η κυβέρνηση θα έχει εξασφαλίσει πως μέχρι το φθινόπωρο δεν θα έχει να ανησυχεί για νέες παγίδες από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Το ενδεχόμενο πάντως το Ταμείο να μην μετέχει εν τέλει στο πρόγραμμα συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από χώρες της ΕΕ που έχουν ψηφίσει στα Κοινοβούλιά τους το ελληνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, γεγονός που το γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικά άρθρα