Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Η Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον»

«Η Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Σταθάκης, Διαφάνεια, Διαφθορά, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Νίκος Παρασκευόπουλος, Υπουργείο Δικαιοσύνης,

Ημερίδα για την καταπολέμηση της διαφθοράς πραγματοποιεί την Τρίτη 10/5  η γ. γ του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Η Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον-Σκέψεις και Προβληματισμοί», είναι ο τίτλος της ημερίδας και βασικός ομιλητής θα είναι ο κ. Drago Kos Πρόεδρος της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10/05/2016 και ώρες 18:00-21:00 στην Αίθουσα Συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης (ισόγειο, οδός Φραγκούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα).

Στην ημερίδα εισηγήσεις θα απευθύνουν επίσης ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος , Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και η κα Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του CSR HELLAS (Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη). Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα Μαρία Γαβουνέλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, της Νομικής Σχολής Αθηνών. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Γεώργιος Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, η κα Θεοδώρα Τζάκρη, Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, ο κ. Γεώργιος Βασιλειάδης, Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και ο κ. Κωνσταντίνος Μπακούρης, Πρόεδρος της  ‘’Διεθνούς  Διαφάνειας Ελλάδος’’.

Ο κ. Drago Kos είναι πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας κατά της Δωροδικίας στον ΟΟΣΑ από το 2014. Προηγουμένως ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) στο Συμβούλιο της Ευρώπης (2003-2011) και πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Πρόληψη της Διαφθοράς (2004-2010) στη γενέτειρά του Σλοβενία. Ηταν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης για τα θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για την είσοδο της Σλοβενίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ειδικούς σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς διεθνώς.

Η Ομάδα Εργασίας κατά της Δωροδοκίας, στην οποία μετέχουν 41 χώρες μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, είναι το όργανο ελέγχου συμμόρφωσης με την διεθνή Σύμβαση του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών κατά τις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές (http://www.oecd.org/daf/anti-bribery/oecdantibriberyconvention.htm). Επιβλέπει ουσιαστικά την συμπεριφορά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκτός της χώρας τους, προσπαθώντας να επιβάλλει ισότητα ευκαιριών στη διεθνή επιχειρηματική δράση ιδίως με την απόλυτη απαγόρευση πράξεων διαφθοράς στις διεθνείς συναλλαγές. Η διαδικασία ελέγχου της Ομάδας Εργασίας κατά της Δωροδοκίας θεωρείται μια από τις αυστηρότερες και αποτελεσματικότερες στον κόσμο και βρίσκεται ήδη στον τέταρτο παγκόσμιο γύρο, ελέγχοντας τόσο την διεθνή επιχειρηματική δράση των εταιρειών κάθε κράτους όσο και την αποτελεσματικότητα με την οποία οι ποινικές αρχές κάθε χώρας τιμωρούν περιπτώσεις αλλοδαπής διαφθοράς. Η Ελλάδα, ιδρυτικό μέλος του ΟΟΣΑ και αρχικό μέρος της Σύμβασης, ολοκλήρωσε μόλις τον τρίτο γύρο αξιολόγησης (http://www.oecd.org/daf/anti-bribery/greece-oecdanti-briberyconvention.htm) και θα ελεγχθεί και πάλι το 2022.

Σχετικά άρθρα