Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και οι επόμενες κινήσεις βρίσκονται υπό σχεδιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου με σταθερό στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν από το Πάσχα.
Με την συγκεκριμενοποίηση των βημάτων μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην κυβέρνηση επιχειρούν να καταστήσουν σαφείς τις προθέσεις τους έναντι των δανειστών, που δείχνουν να επιστρέφουν ομογενοποιημένοι – μέχρις ενός σημείου – στην Αθήνα. Πέραν τούτου, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η όλη συζήτηση για τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα κρύβει κινδύνους και λειτουργεί συγκαλυπτικά για τις προθέσεις του ΔΝΤ. Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, τονίζοντας πως το Ταμείο προβάλλει την επιμονή του στο χρέος, για να υπερκαλύψει τις αιτιάσεις του σε περικοπές σε συντάξεις, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Για αυτόν τον λόγο στο Μαξίμου θέλουν «ένα βήμα τη φορά» μέχρι την τελική αξιολόγηση και απορρίπτουν το ενδεχόμενο «ομαδοποίησης» του πακέτου των μέτρων της συμφωνίας με τα πρόσθετα προληπτικά.
«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως το πακέτο των πρόσθετων μέτρων «κάβα» ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την περίπτωση που πέσουν εκτός οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, το οποίο φέρνουν οι θεσμοί στις αποσκευές τους, μπορεί να γίνει αποδεκτό μονάχα υπό όρους και συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως πρωταρχικός στόχος είναι η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής. χαρακτηρίζοντας τον στόχο «ρεαλιστικό και εύλογο». Σε συνέχεια της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν στο οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα, καθώς και σε έναρξη της πολυαναμενόμενης «Ιθάκης» για το Μαξίμου, δηλαδή της συζήτησης για την διευθέτηση του χρέους.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης ότι το Staff Level Agreement, που θα τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup, θα ενσωματώνει τις ελληνικές προτάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, τα οποία έρχονται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής εντός της εβδομάδας, καθώς στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως διαμηνύουν.
Κατόπιν τούτων, κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν πως το Μαξίμου θα μπορούσε να μπει στη συζήτηση για το «προληπτικό» πακέτο μέτρων, με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζουν τη βεβαιότητά τους πως δεν θα τεθούν σε εφαρμογή καθώς όλες οι ενδείξεις και τα οικονομικά μεγέθη τείνουν να επιβεβαιώσουν τις κυβερνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας.
Πέραν αυτού, στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν τα αποτελέσματα της Eurostat την προσεχή Πέμπτη, με τις πληροφορίες από το Μαξίμου να κάνουν λόγο για σύμπτωση με τα αντίστοιχα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτά δείχνουν πως η ύφεση έχει περιοριστεί στο 0,3% έναντι 2,3% που υπολόγιζε το ΔΝΤ. Το γεγονός αυτό χαρακτήρισε ως ένα από τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα της κυβέρνησης στη μάχη με τους δανειστές και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη διαπλοκή και τα ΜΜΕ στο Αιγάλεω. Πρόσθεσε δε πως ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η χώρα δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, επαναλαμβάνοντας ότι το περιεχόμενο των μέτρων και η κατανομή των βαρών αποτελεί αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης, με το «καμπανάκι» να χτυπάει εκ νέου για το ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα πάντως ήδη έχει αρχίσει η έλευση των θεσμών, πρώτα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να προσγειωθεί στην Αθήνα και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου. Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο ωστόσο αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται… κατά μόνας, ενώ όλες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης θα καθίσουν στο τραπέζι από κοινού από την Πέμπτη, μία ημέρα πριν το Eurogroup.
Πάντως, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα με τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, επιχείρησε να υπογραμμίζει την τελική ευθεία στην οποία έχει μπει η κυβέρνηση για την στροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακό πρόσημο, όπως έχει διαμηνύσει το Μαξίμου για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ως εκ τούτου, ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Μαξίμου επικέντρωσε τη συζήτηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. «Μετά από χρόνια που η συζήτηση είχε επικεντρωθεί στα μέτρα και τη λιτότητα, τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.