Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λαγκάρντ: Υπερτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να υιοθετήσει τα μέτρα

Λαγκάρντ: Υπερτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να υιοθετήσει τα μέτρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωζώνη, Κριστίν Λαγκάρντ, Λιτότητα, Μνημόνιο, Τρόικα,

Το λάθος του ΔΝΤ με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές αλλά και το γεγονός ότι το Ταμείο υπερκτίμησε την ικανότητα της χώρας να υιοθετήσει τα μέτρα εν μέσω συνεχών αλλαγών κυβερνήσεων υπογραμμίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας πως το προσφυγικό ενδυναμώνει την θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.

«Αναγνωρίσαμε ένα λάθος που είχε να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, σημείο στο οποίο όλοι (εμείς, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ) υποτιμήσαμε την υφεσιακή επίπτωση ορισμένων εκ των μέτρων που προτείναμε. Υπερεκτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να αποδεχτεί και να υιοθετήσει τα μέτρα που χρειάζονταν γιατί πήγαμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και στην άλλη και πάντα λέγονταν “δεν είναι πραγματικά το πρόγραμμά μας, δεν ήταν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα μας”. Επιβλήθηκαν από την τρόικα βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι». Έτσι, πιστεύω ότι αυτό υπερεκτιμήθηκε».

Την απάντηση αυτή δίνει η Κριστίν Λαγκάρντ στο ερώτημα του Bloomberg ποια λάθη έκανε το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Bloomberg για το αν θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ε.Ε., η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απάντησε: «Ναι, έτσι πιστεύω. Δεν έχουμε ξεπεράσει την ελληνική κατάσταση ακόμα. Και πιστεύω ότι οι σημερινές συγκυρίες με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό θα ενδυναμώσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην Ε.Ε.».

Όσο για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει: «Νομίζω ότι έπαιξε σημαντικότερο ρόλο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης από ότι σε εμάς. Δεν έχουμε πολιτικό ρόλο και δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε πολιτικές συζητήσεις και προβλέψεις για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό συμβαίνει και πρέπει να προσέχουμε το λαϊκισμό. Ήταν όμως ένας βασικός παράγοντας για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους ευρωπαίους ηγέτες».

Σχετικά άρθρα