Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανδρουλάκης: Η ανύπαρκτη ευρωπαϊκή στρατηγική δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να εκβιάζει

Ανδρουλάκης: Η ανύπαρκτη ευρωπαϊκή στρατηγική δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να εκβιάζει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κύπρος, Λαθρομετανάστες, Λευκωσία, Μετανάστες, Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, Πρόσφυγες, Τουρκία,

Στα πλαίσια της εκδήλωσης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Κυπριακού Κέντρου Μελετών παρευρέθηκε ως ομιλητής ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Λευκωσία ήταν οι «Προκλήσεις Ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της ΕΕ».

Αναφερόμενος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον εμφύλιο στη Συρία, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως η Αραβική Άνοιξη λειτούργησε ως το κουτί της Πανδώρας. Απελευθέρωσε σεχταριστικές δυνάμεις οι οποίες ήταν καλά κρυμμένες μέχρι τότε, σημειώνοντας συγχρόνως πως αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά, με τις συνομιλίες που διεξάγονται στην Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πραγματοποιείται μία σοβαρή προσπάθεια να τερματισθεί η σύγκρουση.

Για τον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Ανδρουλάκης διευκρίνισε πως ο κ. Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος και χαμηλής αξιοπιστίας συνομιλητής και η απομόνωση στην οποία οδηγείται δημιουργεί νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε πως θεμελιώδης προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι η έγκαιρη πλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και ο σεβασμός της αρχής της καλής γειτονίας, γεγονός που δεν συμβαδίζει με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια και τις συνεχώς αυξανόμενες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις. Η ενίσχυση του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία θα βοηθήσει όχι μόνο στην ευημερία του Τουρκικού λαού αλλά και στην σταθερότητα της περιοχής.

Σχετικά με τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού και η εξεύρεση συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης αποτελούν κορυφαία εθνική προτεραιότητα, προσθέτοντας ότι αν επικρατήσουν οι δυνάμεις του εθνολαϊκισμού και της δημαγωγίας θα χαθεί άλλη μία σημαντική ευκαιρία. Συμπλήρωσε επίσης πως η όποια λύση πρέπει επίσης να συνάδει πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κοινοτικό κεκτημένο τονίζοντας ότι μόνιμες αποκλίσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για την προσφυγική κρίση και την πρόσφατη συμφωνία, επικρίνοντας τις καθυστερήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης όπως επίσης και την έλλειψη αλληλεγγύης από πολλά Κράτη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έλλειψη μίας ολοκληρωμένης και ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής έχει δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να εκβιάζει ανοιγοκλείνοντας την στρόφιγγα της δυστυχίας στο Αιγαίο. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η ανθρώπινη τραγωδία να γίνεται στοιχείο ενός ανήθικου γεωπολιτικού παζαριού ή κίνητρο για ρατσιστικές και αντιευρωπαϊκές εκδηλώσεις.

Σχετικά άρθρα