Στη σύνταξη δύο ξεχωριστών κειμένων συμφωνίας, ένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς -τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- και ένα δεύτερο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Αθήνας και του κουαρτέτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.
Η προοπτική σύνταξης των δύο κειμένων τα οποία θα μοιάζουν αλλά δεν θα είναι τα ίδια αποκαλύπτει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εμμείνει στις θέσεις του μέχρι τέλους, «μπλοκάροντας» ουσιαστικά σε αυτή τη φάση την εκταμίευση δόσης από την πλευρά του ESM.
Το προσύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα περιγράφει τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα των 5,5 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα ενδεχομένως και να αποτελεί τη βάση για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.
Ανάλογο, αλλά όχι ίδιο, θα υπάρχει και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τη διαφορά ότι σε αυτό θα καταγράφονται οι ενστάσεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα και η ανάγκη για σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ στο κείμενο θα ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα δεν καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό και δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Στα προσχέδια και των δύο κειμένων περιλαμβάνονται όλα τα νέα μέτρα για συντάξεις, φόρους, αγρότες, καθώς και για τα «κόκκινα» δάνεια. Ειδικά στο τελευταίο είναι ιδιαίτερα αυστηροί.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, θα υπάρχει ένα κείμενο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και άλλο με το ΔΝΤ «τα οποία θα μοιάζουν, αλλά δεν θα είναι τα ίδια», ενώ παράλληλα παραδέχτηκε πως το κείμενο αυτό δεν θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση κάποιας δόσης αφού είναι γνωστό ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέτουν ως προϋπόθεση για την έγκριση χρηματοδότησης τη συμφωνία του Ταμείου.
Ωστόσο, σημείωσε ότι στόχος είναι το κείμενο αυτό να αποτελέσει βάση συζήτησης στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη (στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ) και να διευρυνθεί και σε άλλα θέματα, όπως το χρέος.
Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «για να φθάσουμε σε αυτό το κείμενο χρειάζεται περισσότερη τεχνική συζήτηση και σε κάποια θέματα χρειάζεται πολιτική συζήτηση».
Η επιδιωκόμενη συμφωνία, η οποία θα είναι «κάτι σαν Staff Level Agreement» δεν φέρνει και δόση, διότι υπάρχει η διαφωνία σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και οι αποφάσεις πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup.φορίες παραμένει το χάσμα με το κουαρτέτο των δανειστών.