Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στήνει στον τοίχο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο Τσίπρας – Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια

Στήνει στον τοίχο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο Τσίπρας – Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βουλή των Ελλήνων, Δάνεια, Διαφθορά, Δικαιοσύνη, Εξεταστική Επιτροπή, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ,

Με επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια στα δύο αυτά κόμματα, ενώ άφησε αιχμές για συγκάλυψη στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Αυτές είναι οι υποθέσεις που κατήγγειλε ως παρεμβάσεις ο πρωθυπουργός εκ μέρους των προηγούμενων κυβερνήσεων:

“ Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις ύψους 30 εκ. Ευρώ στον Οργ. Σχολικών κτιρίων και τερματίστηκαν όλες οι διώξεις.

Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων. Το ΝΣΚ στη συνέχεια στηριζόμενο στις διατάξεις αυτές απάλλαξε από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και κάθε συμβεβλημένο ιδιώτη.

Με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν την διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ.

Με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης!

Με το νόμο 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το διαβόητο PSI.

Με το νόμο 4141/2013 ανεστάλλησαν οι ποιν. διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων.

Με το νόμο 4141/2013 ανεστάλλησαν οι ποιν. διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων.

Με τον νόμο 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ της Λαρκο από κάθε ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού.

Με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά κυρίου Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα. Βάσει του άρθρου αυτού ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών επιχειρήσεων και Μ.Κ.Ο. που λάμβαναν αφειδώς χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό δημόσιο.

Χειρότερη είναι η παρέμβαση που έγινε με το νόμο 4146/2013 και το άρθρο 78 στο οποίο ορίζεται ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για απιστία. Πρόκειται για την υπόθεση των δανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα οποία τα δύο κόμματα είχαν βάλει εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, τα χρέη της ΝΔ φτάνουν το ποσό των 210 εκ Ευρώ από τα οποία τα 197 εκ αφορούν δάνεια.

Όπως σημείωσε, με φανερά ειρωνική διάθεση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ του έδωσαν την ευκαιρία να προκαλέσει αυτή τη συζήτηση, «ώστε να συζητήσουμε επιτέλους για τη Δικαιοσύνη, τη Διαφθορά και τη Διαπλοκή, να συζητήσουμε για το σύστημα εξουσίας που οικοδομήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια και που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, για το σύστημα εξωθεσμικής και παραθεσμικής εξουσίας που θέριεψε στα χρόνια της κρίσης».

«Δεν πρέπει να μείνουν στη λήθη τα έργα και οι ημέρες των παλαιότερων κυβερνήσεων, ειδικότερα της τελευταίας κυβέρνησης», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η ΝΔ με αφορμή μία δήθεν αποκάλυψη για μία δήθεν παρέμβασή μας στη Δικαιοσύνη νόμιζε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με γνωστά ΜΜΕ».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία».

«Κύριοι της ΝΔ, μόνοι σας προκαλείτε την τύχη σας. Σήμερα θα ειπωθούν πολλά και μαζεμένα», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη σε παρεμβάσεις από την επιχειρηματική ελίτ. «Όσο και εάν πολιτικοί επιχειρηματίες και λειτουργοί της δικαιοσύνης επαναλαμβάνουν μονότονα το γνωστό κλισέ «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», όλοι γνωρίζουν πως η Δικαιοσύνη είναι ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός».

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για παρέμβαση του Δ. Παπαγγελόπουλου, σημείωσε ότι διεξάγεται πειθαρχική έρευνα ενώ έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Ποιος ζήτησε τη συνάντηση; Ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας; Πώς αλήθεια έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα; Με ποια πρόταση αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα διαφθοράς οι δικογραφίες για τον κ. Βγενόπουλο και πήγαν στα χέρια της κυρίας Τσατάνη; Πώς είναι δυνατό ο εισαγγελέας διαφθοράς να γνωμοδοτεί αποτελεί ότι αρμοδιότητα των υποθέσεων διαφθοράς είναι στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς; Και πως είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος να γνωμοδοτεί οκτώ μήνες μετά ότι οι δικογραφίες για τον Βγενόπουλο δεν είναι αρμοδιότητά του;»

«Ποια είναι η παρέμβαση του υπουργού Παπαγγελόπουλου;» διερωτήθηκε ακόμη ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «η νομική γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο ζήτημα;» Όπως επισήμανε, «είναι γνωστό πως για την υπόθεση Βγενόπουλου έχει ήδη εγγράφως διαμαρτυρηθεί ο κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης». Εξάλλου, σχολίασε, «και στελέχη της σημερινής αντιπολίτευσης αναδεικνύουν με ένταση τα ανοιχτά ερωτήματα και ζητούν πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και εάν υπήρξε επιχείρηση συγκάλυψης».

«Καταθέτω την επιστολή του πρώην βουλευτή Τσιρώνη στα πρακτικά της Βουλής, αλλά και την ήδη δημοσιευμένη επιστολή του στελέχους του ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκη. Καταγγελίες που αξίζουν μία επίσημη απάντηση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που έκανε λόγο για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη», είπε στη συνέχεια.

«Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε εσείς για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» τόνισε ο πρωθυπουργός και απαρίθμησε σειρά «παρεμβάσεων».

Σχετικά άρθρα