Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Financial Times: Λάθος το Grexit από τη Σένγκεν

Financial Times: Λάθος το Grexit από τη Σένγκεν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Financial Times, Grexit, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, ΣΚΑΪ, Συνθήκη Σένγκεν,

Θέση κατά των προτάσεων για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν παίρνει με άρθρο της η εφημερίδα Financial Times.

Κατά την εφημερίδα η χώρα μπορεί όντως να επικριθεί για την αναποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και την καθυστέρηση στη σύσταση των λεγόμενων hotspots (ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων).

Από εκεί και πέρα ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, η Αθήνα δε θα μπορούσε να κατηγορηθεί για τα περισσότερα υπόλοιπα θέματα που προκύπτουν. «Καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτής της κλίμακας τις αφίξεις», τονίζουν οι Financial Times.

Επίσης, η Αθήνα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η ΕΕ δεν έχει προσφέρει αρκετή συμπαράσταση, καθώς δεν έχει προχωρήσει στη μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα που είχε υποσχεθεί. Ελάχιστοι είναι δε οι πόροι που έχει διαθέσει η ΕΕ για το καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της, προσθέτει το δημοσίευμα.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει την έλλειψη ενότητας και πολιτικής βούλησης στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης και παράλληλα χαρακτηρίζει ως «πολιτικά επικίνδυνη» τη σκέψη να κλείσουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τους FT, θα ενισχυόταν η εντύπωση ότι οι πλούσιοι Ευρωπαίοι δε βλέπουν την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο παρά ως αποθήκες για μετανάστες. Πέρα από αυτό, ακόμα και αν κλείσουν τα συγκεκριμένα σύνορα, οι απελπισμένοι άνθρωποι θα βρουν άλλους διαδρόμους προς την Ευρώπη.

«Η εκδίωξη της Ελλάδας από τη Σένγκεν θα κάνει κάποιους ηγέτες της ΕΕ να νιώσουν καλά. Πόρρω απέχει ωστόσο από το να παράσχει τις απαντήσεις που χρειάζεται η Ευρώπη», καταλήγει το κύριο άρθρο των FinancialTimes.

Aνοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν άφησε στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας ότι «γίνεται ορατό τέτοιο ενδεχόμενο».

Η Ελλάδα δεν θα μεταβληθεί σε «χώρα – δεσμοφύλακα» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μεμφόμενος την ΕΕ για καθυστέρηση χορήγησης των απαιτούμενων πόρων και μηχανημάτων.

Κοινή επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν στο μεταξύ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ και της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σχετικά άρθρα