Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη ο Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη ο Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Σοσιαλιστές,

Στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε και ο Πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τους Ευρωβουλευτές ο κ. Ντεμιρτάς καταδίκασε τις αυξανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υποβάθμιση της δημοκρατίας στην Τουρκία υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το κλίμα εκφοβισμού που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση.

Κατήγγειλε επίσης φαινόμενα διαφθοράς, όπου χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατευθύνονται αποκλειστικά σε οργανώσεις ελεγχόμενες από το κυβερνών κόμμα.

Τόνισε ότι είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι το πιθανό άνοιγμα των κεφαλαίων 22 (περιφερειακή πολιτική) και 24 (δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια), δεν πρέπει να εκληφθεί ως επιβράβευση της πολιτικής Ερντογάν, αλλά ως ευκαιρία πίεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βελτίωση στους τομείς αυτούς.

Για την κρίση στη Συρία, ο κ. Ντεμιρτάς επισήμανε πως στην αρχή του εμφυλίου πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες της Δύσης είχαν αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια και εξοπλισμό, τον συντονισμό των οποίων είχε αναλάβει η Τουρκία, τα οποία καταλήγανε ακραίες τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως η Αλ Νούσρα (δηλαδή η Αλ Κάιντα) αντί για την μετριοπαθή αντιπολίτευση.

Τέλος για την προσφυγική κρίση, σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι στην Τουρκία κατοικούν αυτή τη στιγμή 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία, η οικονομική επιβάρυνση της Τουρκίας είναι πολύ μικρότερη από αυτή που ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Όπως ενημέρωσε, πολλοί από τους πρόσφυγες διαμένουν σε συγγενείς και γνωστούς που έχουν στην Τουρκία, περιορίζοντας τον αριθμό των προσφύγων που πηγαίνει στους καταυλισμούς.

Συμπλήρωσε επίσης ότι εκτός των Σύρων προσφύγων, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 800.000 εκτοπισμένοι από τις Κουρδικές περιοχές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν λόγω της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων μεταξύ Τουρκικού Στρατού και ΡΚΚ.

Καλωσόρισε την οικονομική βοήθεια των 3 δισεκατομμυρίων καλώντας συγχρόνως την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πολύ αυστηρή με τη διαχείριση των χρημάτων ώστε να διασφαλιστεί η χρηστή χρήση τους.

Ο αριστερός Κούρδος ηγέτης είχε στο περιθώριο της συνεδρίασης και συνάντηση με τον Έλληνα σοσιαλιστή βουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δραστηριοποιείται με ζήλο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, γεωπολιτικής, Μέσης Ανατολής, προσφυγικού και συχνά παρεμβαίνει καίρια σε ζητήματα που αφορούν τόσο τα εθνικά μας συμφέροντα όσο και στα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών της περιοχής, αποτελώντας μια εθνική και δημοκρατική φωνή που η πατρίδα αυτές τις ώρες είναι τυχερή που τον έχει.

Σχετικά άρθρα