Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατρούγκαλος: Η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει μαζί με την οικονομία

Κατρούγκαλος: Η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει μαζί με την οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικά Ταμεία, Γιώργος Κατρούγκαλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Συντάξεις,

Πρόκειται για ένα κείμενο που γράφτηκε εδώ και δεν είναι μεταφρασμένο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, το οποίο και παρουσίασε στη μεταξύ τους συνάντηση την Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Προκόπη Παυλόπουλο και αφού παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το κείμενο των ελληνικών προτάσεων, ο υπουργός Εργασίας αισθάνθηκε την ανάγκη να υπογραμμίσει ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις γράφτηκαν εδώ, σε αντίθεση -προφανώς- από τα προηγούμενα σχέδια νόμου που έρχονταν… «έτοιμα» από τους δανειστές.

Αυτό ήταν μόνο το πρώτο επεισόδιο από το σόου που έδωσε τη Δευτέρα ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος βάλθηκε να μας πείσει και να βεβαιώσει ότι με το σχέδιό του, η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα ανεβαίνει κιόλας, επιλέγοντας μάλιστα να παρουσιάσει μόνο τα θετικά σημεία από το νομοσχέδιο.

Κι όμως, εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου έπειτα από τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο, ο υπουργός Εργασίας είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν πως «η ψήφος στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις μελλοντικές γενιές και όχι στην κυβέρνηση», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί τους φόβους που -όπως είπε- έχουν οι νέες γενιές, ότι δηλαδή δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη.

«Οι νέοι εργαζόμενοι φοβούνται ότι δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ και οι παλιοί ότι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται», είπε χαρακτηριστικά αλλά τους καθησύχασε, τονίζοντας πως οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν μέχρι και αυξήσεις και ότι «η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει μαζί με την οικονομία»!

«Θέλουμε να υπάρχει ελπίδα, γιατί η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει μαζί με την οικονομία. Όσο πιο ισχυρή η οικονομία μας, τόσο και πιο υψηλή η εθνική σύνταξη», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση, στις συντάξεις καθώς και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μην υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση «διασφαλίζει την μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», ενώ αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε πως τους ζήτησε το «αυτονόητο» και ότι τους είπε ότι θα τους ενημερώνει σε κάθε σημείο των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Παυλόπουλο, ο υπ. Εργασίας επισήμανε ότι ότι η ελληνική πλευρά θέλει να μπει ένα φρένο στην κρίση με δίκαιο τρόπο.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως κατεξοχήν εθνικό ζήτημα και υπογράμμισε πως χρειάζεται συστράτευση σε αυτά που μπορούν να συμφωνηθούν. Σημείωσε, δε, πως από την Τρίτη  ξεκινάει μια σκληρή διαπραγμάτευση. Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ελπίδα πως το κείμενο αντανακλά αυτό που θέλει η κοινωνία ενώ τόνισε την ανάγκη να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα προς τους εταίρους στην ΕΕ για τη διαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα, είπε πως οι εταίροι είναι ανάγκη να λάβουν υπόψη τους, ότι το ασφαλιστικό αποτελεί την καρδιά του κοινωνικού κράτους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι οι λύσεις που πρέπει να προκύψουν είναι ανάγκη να ανταποκρίνονται στην έννοια της δικαιοσύνης. Υπογράμμισε ακόμη ότι το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. «Έτσι», σημείωσε «δεν είναι δυνατόν οι συντάξεις να είναι κάτω από τις εισφορές που οι εργαζόμενοι κατέβαλαν τόσα χρόνια».

«Τα ισοδύναμα πρέπει να αντιμετωπισθούν και υπό αυτό το πρίσμα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άλλωστε κατέληξε λέγοντας πως ο ίδιος θέλει να πιστεύει ότι οι ελληνικές θέσεις και θυσίες του λαού θα γίνουν κατανοητές.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή ότι το κοινωνικός κράτος είναι στοιχείο της ταυτότητας της ΕΕ.

Σχετικά άρθρα