Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το παρασκήνιο για το “παράλληλο πρόγραμμα” της κυβέρνησης

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Μνημόνιο, Τρόικα,

Ένα τηλεφώνημα από τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα από τον κ. Βίζερ στον Γ. Χουλιαράκη, ήταν αρκετό για να αναβληθεί η συζήτηση στη Βουλή για το «παράλληλο πρόγραμμα».

Οι δανειστές, διαφώνησαν γιατί δεν είχε αποτυπωθεί το κόστος των μέτρων στον προϋπολογισμό και επίσης δεν είχε υπάρξει προ-συνεννόηση με τους θεσμούς.

Παράλληλα, οι δανειστές θεώρησαν ότι 10 με 15 μετρά στο «παράλληλο πρόγραμμα» είναι αντίθετα σε ρυθμίσεις του μνημονίου που έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν ήταν και κοστολογημένα.

Έτσι, ο κ. Βίζερ τηλεφώνησε στον Γ. Χουλιαράκη και τον προειδοποίησε ότι αν δεν αποσυρθεί θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και μπορεί να μην γίνει το σημερινό Euroworking Group που θα ξεκλείδωνε τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Η αναγκαστική υπαναχώρηση, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της, Γιάννη Δραγασάκη, σύμφωνα με τις οποίες το «παράλληλο πρόγραμμα δεν είναι μέτρα ανακούφισης αλλά το σχέδιο της κυβέρνησης» προκάλεσε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, πυροδοτώντας παράλληλα θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Στο κυβερνητικό επιτελείο επιρρίπτουν τις ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο.

Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα». Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως «η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση, η απόφαση για την προσωρινή απόσυρση του νομοσχεδίου, ελήφθη μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς την διαδικασία σύντμησης των συνεδριάσεων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να επανέλθει σε συζήτηση μετά τις 7 Ιανουαρίου, οπότε θα συνέλθει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων ώστε να καθορίσει τον χρόνο και τον τρόπο συζήτησης και εισαγωγής του προς ψήφιση.

Το νομοσχέδιο εισήχθη την Τετάρτη το απόγευμα στις αρμόδιες Επιτροπές προς επεξεργασία, ενώ το πρωί της Πέμπτης ακολούθησε η ακρόαση των φορέων σε δεύτερη συνεδρίαση, για το απόγευμα είχε προγραμματιστεί η τρίτη συνεδρίαση και σήμερα η τελευταία για την δεύτερη ανάγνωση. Επρόκειτο να εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένετο να ψηφιστεί την Τρίτη.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, κ. Βούτση, η πρόταση του στη Διάσκεψη των Προέδρων, για αναβολή στη συζήτηση του νομοσχεδίου «έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις προέδρους των Επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου».

Η απάντηση της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση έχει ως εξής: «Το ν/σ κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν» αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «το νομοσχέδιο προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα».

«Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν χτες ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους). Σε κάθε περίπτωση, το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων. Η αντίδραση των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης ήταν προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις» προσθέτουν από το κυβερνητικό επιτελείο.

«Οι θεσμοί το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο. Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα. Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις. Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους» καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικά άρθρα