Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κοτζιάς έθεσε το ζήτημα της προστασίας των χριστιανών από το Ισλαμικό Κράτος

Ο Κοτζιάς έθεσε το ζήτημα της προστασίας των χριστιανών από το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μέση Ανατολή, Μονοφυσίτες Χριστιανοί, Νίκος Κοτζιάς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ορθόδοξη Εκκλησία, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Συριακή Καθολική Εκκλησία, Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία, Τζιχαντιστές, Χριστιανοί,

Με παρέμβασή του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, σε συζήτηση για την επίλυση συγκρούσεων και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής των τζιχαντιστών στη Μ. Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, έθεσε -μεταξύ άλλων- τόσο το σκανδαλώδες θέμα της χρηματοδότησης των τζιχαντιστών αλλά και το άκρως σημαντικό ζήτημα της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή.

Πράγματι, η Ελλάδα είναι εκείνη η δυτική χώρα -λέμε εμείς- που οφείλει και έχει υποχρέωση να θέσει τα ζητήματα που αφορούν τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής, με τους οποίους μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί από την μακραίωνη περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (ύστερη αρχαιότητα, μεσαίωνας και αναγέννηση).

Η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των αρχαίων εθνών της περιοχής, τα οποία φέρουν και την κοινή ελληνορωμαϊκή παράδοση και αποτελούν την ανθρώπινη γέφυρα που συνδέει τη Δύση με την Ανατολή στην εύφλεκτη αυτή ζώνη της Μέσης Ανατολής και της Μεσοποταμίας.

Σύροι Ελληνορθόδοξοι (Ρημηοί – Ρωμαίοι), Σύροι Μονοφυσίτες, Σύροι Καθολικοί, Αραμαίοι, Ασσύριοι, Χαλδαίοι και Κούρδοι οφείλουν να προστατευθούν και να “απελευθερωθούν” τόσο από την αραβική όσο και από την τουρκική κατοχή, επιμένουμε ως TRIBUNE.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Νίκου Κοτζιά στο Συμβούλιο Ασφαλείας:

«Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου κ. Σεργκέι Λαβρόφ, υπό την προεδρία του οποίου διεξάγεται αυτή η πολύ σημαντική συζήτηση.

Τα ζητήματα που εξετάζουμε στο πλαίσιο αυτής συζήτησης είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αλληλένδετα και επιτάχυναν την εξέλιξη της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες πιέσεις στις κοινωνίες και τις οικονομίες των γειτονικών χωρών αλλά και πολύ πέρα από την ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την τύχη των μειονοτήτων στο Ιράκ και την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών κοινοτήτων, οι οποίες – μετά από ιστορία δύο χιλιάδων ετών στην περιοχή – βρίσκονται αντιμέτωπες με μια υπαρξιακή απειλή λόγω των φρικαλεοτήτων του ISIS.

Είναι ξεκάθαρο ότι η απειλή που συνιστά το ISIS συνεχίζει να υποσκάπτει τη σταθερότητα και την πολιτική δυναμική του Ιράκ και της Συρίας, καθιστώντας την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή εξαιρετικά ρευστή.

Αλλά εδώ και καιρό έχει καταστεί επίσης ξεκάθαρο ότι, μέσω του φαινομένου των ‘ξένων μαχητών’ και της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης, τα κύματα αστάθειας γίνονται αισθητά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως εκ τούτου, το κρίσιμο ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα είναι η εφαρμογή μιας συνεκτικής, αποφασιστικής και πολύπλευρης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS.

Μπροστά στις φρικαλέες τακτικές του ISIS, τα κράτη της περιοχής, μεταξύ των οποίων και πολλά με αποκλίνοντα συμφέροντα, ενώνουν τις δυνάμεις τους. Και αυτό είναι πραγματικά ένα στοιχείο κλειδί για το κοινό εγχείρημα της καταπολέμησης του ISIS: μια αποφασιστική στάση εκ μέρους όλων των παραγόντων.

Αλλά το ISIS δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα. Πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των οργανώσεων των τζιχαντιστών, καθώς και τις τακτικές στρατολόγησης που ακολουθούν μέσω, μεταξύ άλλων, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό η διεθνής κοινότητα να εργαστεί με συλλογικό και ενωτικό πνεύμα, προκειμένου να εξευρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στη συριακή κρίση μέσω της άμεσης έναρξης μια πολιτικής διαδικασίας ανοικτής σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη συμμαχία υπέρ της ειρήνης. Μια συμμαχία για την ανοικοδόμηση της Συρίας. Και πρέπει να ξαναδώσουμε στους νέους της Συρίας και όλου του αραβικού κόσμου το δικαίωμα να ονειρεύονται και να ζήσουν μια διαφορετική ζωή. Διαφορετικά – χωρίς αυτό το όνειρο ή αυτές τις προοπτικές – δεν θα αγωνιστούν για την ειρήνη και την ανοικοδόμηση στη Συρία».

Σχετικά άρθρα