Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πλήρης απογοήτευση: “Σούπα” το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Πλήρης απογοήτευση: “Σούπα” το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουτσούμπας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ντιμπέιτ (Τηλεμαχία), Παναγιώτης Λαφαζάνης, Πάνος Καμμένος, Φώφη Γεννηματά,

Ελάχιστοι λογικά πρέπει να είναι οι Έλληνες πολίτες που μπορούν να ισχυριστούν ότι από το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών έγιναν σοφότεροι ή έμαθαν κάτι παραπάνω για τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο μας.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά και όλοι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατάφεραν να μας διαφωτίσουν για το τι θα πράξουν μετεκλογικά, αλλά αρκέστηκαν σε επαναλήψεις των αλληλοκατηγοριών μεταξύ τους και των αόριστων τοποθετήσεων σχετικά με την πολιτική τους.

Οι τρεις ώρες που διήρκεσε το ντιμπέιτ , μάλλον χαμένες ώρες ήταν , καθώς αντικειμενικά ούτε οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αλλά ούτε και οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών είχαν ενδιαφέρον και σίγουρα δεν μπορεί να επηρέασαν παρά ελάχιστους τηλεθεατές για το τι θα ψηφίσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας ,όπως αναμενόταν, έκανε απολογισμό της κυβέρνησης του , υποστηρίζοντας ότι έδωσε πολύ μεγάλη μάχη για το δίκιο του ελληνικού λαού.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι «η συμφωνία είχε ορισμένους συμβιβασμούς που ήταν αναγκαίο να γίνουν, αλλά επειδή ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου, θυμάται τι είχε φέρει ο κ. Σαμαράς και για τι είχε δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία».

Απαντώντας σε ερώτημα αν υπήρξαν λανθασμένες επιλογές του, όπως η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη,στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «σ΄ αυτήν την μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν δυναμική στην αρχή, τόνωσαν το ηθικό του λαού, έδωσαν δυναμική σε ευρωπαϊκό επίπεδο» όπως είπε όμως «αδειάζοντας» ξανά τον Γιάνη Βαρουφάκη «στην πορεία όμως υπήρξαν υπερβολές

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι θα καταργήσει τελικώς τον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας παράλογος φόρος που θεσμοθετήθηκε επί Νέας Δημοκρατίας, ακριβώς επειδή η Νέα Δημοκρατία δεν διαπραγματεύθηκε και μας τον φόρτωσε στην πλάτη».

Για «στοχευμένη επίθεση» που γίνεται σε μία κυβέρνηση που έφτιαξε χαρτοφυλάκιο για τη μεταναστευτική πολιτική, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι με τον κ. Ρέντσι έφερε το θέμα στην Ε.Ε. και κατάφερε να εξασφαλίσει πόρους για να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης από την πλευρά του επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι επιζητεί συνεργασία και συγκυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλλιστα σε κάποια στιγμή απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του είπε ότι ένα θέλει μπορεί και αύριο να πάει στην Κουμουνδούρου και να συζητήσουν για συγκυβέρνηση.

Νωρίτερα βέβαια είχε υποστηρίξει ότι ζητάει την ψήφο των πολιτών για να ολοκληρώσει η ΝΔ ότι δεν πρόλαβε στην προηγούμενη θητεία της.
Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε και μίνι αυτοκριτική του κόμματος του λέγοντας ότι «Είναι αλήθεια ότι είπαμε πολλά το ΄12. Πολλά τα πράξαμε», ωστόσο συμπλήρωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν είχε αυτοδυναμία, ήμασταν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».

«Αν είχαμε 4ετή θητεία και δεν διακοπτόταν βιαίως η θητεία, θα τα είχαμε κάνει αυτά που είχαμε υποσχεθεί» δήλωσε επισημαίνοντας πως η Νέα Δημοκρατία έφερε επενδύσεις στη χώρα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας τις κυνήγησε.

Όπως είπε, το νέο μνημόνιο είναι πολύ επώδυνο και τόνισε πως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο κ. Τσίπρας έφερνε τη συμφωνία νωρίτερα.

Σχετικά με τις αναφορές του κ. Καμμένου περί δικαστικής εκκρεμότητας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως «η εξεταστική επιτροπή έχει εξετάσει τα πάντα και έχει βγάλει πόρισμα».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αιτιολόγησε την πολιτική του κόμματός του για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα υποστηρίζοντας ότι πάντα υπήρχε κλίμα τρομοκρατίας για το ζήτημα του εθνικού νομίσματος.

Ο αρχηγός της Λαϊκής Ενότητας υποστήριξε ότι «το μνημόνιο είναι ο τρόμος και η καταστροφή. Όλα τα μνημόνια οδηγούν σε όλεθρο η επιλογή εθνικού νομίσματος δεν είναι καταστροφική. Εθνικό νόμισμα δεν μπορεί να εμφανίζεται ως μπαμπούλας θα ενισχύσει εξαγωγές και απασχόληση και θα δώσει ρευστότητα για την ανάπτυξη».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σε χαμηλούς τόνους εξέφρασε την πεποίθηση του ότι μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του Μνημονίου, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μία τολμηρή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Δικαιολογώντας την στάση του κόμματος του να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο επανέλαβε ότι «Όταν είσαι ένα βήμα πριν το γκρεμό πρέπει να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις». Πρόσθεσε, όμως, ότι «το ό,τι ψηφίσαμε αυτές τις αποφάσεις, δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσουμε μάχη στο πλευρό των χαμένων των μνημονίων».

Άκρως προβλέψιμος ήταν και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ , Δημήτρης Κουτσούμπας, που κυρίως στάθηκε στις διαφορές μεταξύ ΚΚΕ και Λαϊκής Ενότητας, λέγοντας ότι η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, διότι είναι άλλο να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγεται με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και φιλολαϊκή ανάπτυξη και μέσα σε αυτόν τον δρόμο να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλο με τα μονοπώλια να έχουν την εξουσία και την ΕΕ παρούσα να φύγεις απλώς από το ευρώ.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος υπεραμύνθηκε των πολιτικών και των αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υποστήριξε ότι το κόμμα του σε περίπτωση νέας συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει ως «θεματοφύλακας» της ιδιωτικής οικονομίας και του σταθερού φορολογικού συστήματος.

Ο Πάνος Καμμένος ωστόσο τόνισε ότι λάθος που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ και δεν αποκατλεστησε τους μισθούς των ενστόλων.

Στο τέλος του ντιμπέιτ έκλεψε και την παράσταση , καθώς άναψε τα αίματα της συζήτησης αποκαλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκη υπόδικο για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, πρόταξε την εμπειρία και τη γνώση, που έχει το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι “ξέρουμε να διαπραγματευτούμε, ο κόσμος πλέον μπορεί να συγκρίνει ζητάμε να μας δώσει δύναμη να είμαστε ο καταλύτης των εξελίξεων”.

“Αν υπήρχε χρυσό βατούμουρο θα το έπαιρνε ο κ. Τσίπρας που έφθασε τη χώρα στο grexit. Είναι ορατές οι διαφορές μας”, είπε ενώ κατηγόρησε και την Νέα Δημοκρατία. λέγοντας ότι και αυτή όπως ο ΣΡΙΖΑ δημαγωγούσε και έφεραν ένα μνημόνιο 11 δισ. η ΝΔ και ένα μνημόνιο 14 δισ. ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά άρθρα