Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οικολόγοι Πράσινοι: Προσοχή, θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν όλο το πόσιμο νερό της Ελλάδας!

Οικολόγοι Πράσινοι: Προσοχή, θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν όλο το πόσιμο νερό της Ελλάδας!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Νερό, Οικολόγοι Πράσινοι, ΤΑΙΠΕΔ,

Για τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του νερού μας μιλάνε σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι Πράσινοι και ειδικότερα η Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, σε καιρούς κρίσης η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού (Σάββατο 22 Μαρτίου) δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για εορτασμούς, αλλά αφορμή για εγρήγορση και δράση ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υδατικών πόρων παγκοσμίως.

Στη χώρα μας, το φλέγον ζήτημα σήμερα είναι η πώληση των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ). Ήδη, όσον αφορά την ΕΥΑΘ, η διαδικασία της πώλησης βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, εν μέσω αντιδράσεων από τους πολίτες και τους φορείς της πόλης, αλλά και την επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η πώληση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας, αλλά επιλογή της κυβέρνησης.

Οι φορείς και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού «SOSτε το Νερό» αποφάσισαν την οργάνωση δημοψηφίσματος στις 18 Μαΐου, πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε οι Θεσσαλονικείς να πάρουν την τύχη του νερού της πόλης στα χέρια τους!

Το δρόμο έδειξε η πρώτη επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα!» www.right2water.eu/el η οποία διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέσπιση σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 1.680.172 υπογραφές πολιτών και στις 17.2 παρουσίασε τα αιτήματά της σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απάντηση της οποίας αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Υπάρχουν όμως έντονες ανησυχίες ότι την τύχη της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα ακολουθήσουν είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο και οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) άλλων πόλεων. Η Πάτρα, ο Βόλος, νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου μέσω της ΕΥΔΑΠ Νήσων, ίσως αποτελέσουν τους επόμενους στόχους στην ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού. Αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας μας οι υδατικοί πόροι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τελούν υπό εκποίηση ή δεν προστατεύονται επαρκώς. Οχτώ προστατευόμενοι νησιωτικοί υγρότοποι, με ιδιαίτερη οικολογική σημασία, στις Κυκλάδες απειλούνται με εξαφάνιση μέσω της παραχώρησής τους στο ΤΑΙΠΕΔ. Στη λογική της μεταφοράς νερού από μια λεκάνη απορροής σε μια άλλη σχεδιάζεται να μπει ο Αώος ποταμός, προκειμένου να ενισχυθεί το υδρολογικό ισοζύγιο της λίμνης Παμβώτιδας. Η ρύπανση του Ασωπού ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί, θέτοντας σε συνεχή κίνδυνο την υγεία των κατοίκων ενώ παρά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κάποιοι ακόμα ονειρεύονται την εκτροπή του Αχελώου.

Τα παραδείγματα υποβάθμισης των υδατικών πόρων δυστυχώς είναι πολλά. Υπάρχουν ευτυχώς κάποιες λίγες αλλά θετικές πρωτοβουλίες που δείχνουν το δρόμο, όπως η προτεινόμενη ένταξη της αποξηραμένης λίμνης Μουριάς στην Ηλεία στο ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) για επαναπλημμυρισμό της και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της περιοχής της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η διαχείριση των υδατικών πόρων επιβάλλεται να μπει σε άλλη λογική, αυτή της αειφορικής χρήσης τους, με γνώμονα την προστασία του φυσικού πόρου, μέσω της προώθησης κατάλληλων πολιτικών και οικονομικών κινήτρων για μείωση της κατανάλωσης, εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του νερού, με αξιοποίηση του βρόχινου νερού, περιορισμού των απωλειών νερού στα δίκτυα διανομής και προστασία τους από ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση».

Σχετικά άρθρα