«Τα ΜΜΕ με παρουσίασαν από την αρχή σαν εκείνο τον τρελό, που θέλει να πάρει τα λεφτά των Γερμανών. Τα λόγια μου δεν έφτασαν ποτέ στη γερμανική κοινή γνώμη», είπε σε συνέντευξη στο περιοδικό ZEITmagazin και στην ZEIT ONLINE ο Γιάννης Βαρουφάκης… Αυτό είναι μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της θητείας του, συμπλήρωσε.
Στη συνέντευξη ο Γ. Βαρουφάκης αφηγείται πόσο έντονα τον επηρέασε η Γερμανία τα χρόνια της νεότητάς του: «Στα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα, πρακτικά μεγάλωσα ακούγοντας το ραδιόφωνο της Deutsche Welle. Ήταν μια φωνή ελευθερίας». Για τους γονείς του η Γερμανία ήταν κάτι σαν πνευματική πατρίδα. Η μητέρα του σπούδασε καθηγήτρια γερμανικών. «Τη δεκαετία του ‘70 περνούσαμε τακτικά τα καλοκαίρια μας στις γερμανικές και στις αυστριακές Άλπεις και υπάρχει ένα οικογενειακό φιλμάκι, στο οποίο μιλούσα με φίλους άπταιστα γερμανικά».
Στο ερώτημα αν πραγματικά έδειξε το μεσαίο δάχτυλο στη Γερμανία, όπως φάνηκε στην εκπομπή της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD με τον Günther Jauch, απάντησε το εξής: «Δε θυμάμαι πια ακριβώς, αλλά δεν μπορώ να το φανταστώ. Να δείχνω σε κάποιον το μεσαίο δάχτυλο δεν είναι το στιλ μου. Ρώτησα τρεις ανθρώπους που ήταν παρόντες εκείνη την ημέρα. Ο ένας είπε ότι έδειξα το δάχτυλο, οι άλλοι δύο είπαν ότι δεν το έκανα».
Οι πρώτες μέρες της θητείας του στο υπουργείο τον Ιανουάριο ήταν χαοτικές: «Δεν είχαμε λεφτά ούτε για χαρτί υγείας. Όταν έγινα υπουργός, πήγα σε ένα πρακτικά άδειο υπουργείο. Στον όροφό μου ήμουν μόνο εγώ κι ένα laptop». Προφανώς οι προκάτοχοί του είχαν πάρει όλους τους υπολογιστές. «Μου πήρε μισή ώρα, να βάλω σύνδεση ίντερνετ στο γραφείο μου». Η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ο κ. Βαρουφάκης, είχε διώξει όλους τους υπαλλήλους κρατώντας μόνο συμβούλους. Όταν πια έπρεπε να αποχωρήσει, φύγαν και οι σύμβουλοι. «Δεν υπήρχε ψυχή στο υπουργείο!».
Στη συνέντευξη ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε και για τη σχέση του με τα ΜΜΕ και με τους πρώην ομολόγους του στο Eurogroup. Τα ΜΜΕ, ισχυρίστηκε, τον στοχοποίησαν απευθείας ως αναξιόπιστο: «Δεν ήθελαν να ακουστώ. Παρουσιάστηκα ως επικίνδυνος ηλίθιος». Για τον εαυτό του ο 54χρονος πρώην υπουργός είπε: «Είμαι outsider. Αλλά καμιά φορά μόνο οι outsiders μπορούν να καταλάβουν τι πάει στραβά, γιατί έχουν την αναγκαία απόσταση».
Δριμεία κριτική άσκησε ο Γ. Βαρουφάκης στο Eurogroup: «Η νομισματική ένωση κυβερνάται από ένα αδιαφανές συμβούλιο, το οποίο δε χρειάζεται να λογοδοτεί πουθενά και του οποίου οι συνεδρίες δεν κρατούν πρακτικά. Κατά την άποψή μου αυτό είναι μία επίθεση στη δημοκρατία […]. Είναι μια καταστροφή αυτό που τώρα γίνεται στην Ευρώπη».