


Μια μεγάλη ομάδα διεθνών ακτιβιστών ετοιμάζεται να πορευθεί προς τα σύνορα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου, εμπνευσμένη από την πρόσφατη ενέργεια της Γκρέτα Τούνμπεργκ με το «Στολίσκο της Ελευθερίας», με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες του Ισραήλ.
Η προκλητική τους προσπάθεια, χωρίς επίσημη έγκριση, κινδυνεύει να κλιμακώσει τις εντάσεις, ενώ αγνοεί τον ρόλο της Χαμάς στην δεινή κατάσταση της Γάζας.
Επικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα της Ράφα
Περισσότεροι από 10.000 ακτιβιστές από 32 χώρες σχεδιάζουν να συγκεντρωθούν στη διάβαση των συνόρων της Ράφα στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Παγκόσμιας Πορείας στη Γάζα», που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου 2025.
Η πρωτοβουλία, οργανωμένη από την Progressive International, έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης αποτυχημένης απόπειρας του «Στολίσκου της Ελευθερίας» της Freedom Flotilla Coalition, στην οποία συμμετείχε η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Η Τούνμπεργκ, μαζί με 11 ακόμη ακτιβιστές, απέπλευσε από το λιμάνι της Κατάνια στην Ιταλία την 1η Ιουνίου 2025, με το ιστιοφόρο Madleen, μεταφέροντας συμβολική ποσότητα βοήθειας, όπως γάλα και μπάρες πρωτεΐνης, με σκοπό να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα.
Η αποστολή της Τούνμπεργκ, που συνόδευαν προσωπικότητες όπως ο ηθοποιός του Game of Thrones Λίαμ Κάνινγκχαμ και η Γαλλοπαλαιστίνια ευρωβουλευτής Ρίμα Χασάν, χαρακτηρίστηκε από έντονη δημοσιότητα, με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν τους ακτιβιστές να κολυμπούν και να ποζάρουν, ενώ ένας εξ αυτών ανέφερε ότι το σκάφος παρακολουθείτο από drone, εγείροντας φόβους για πιθανή επέμβαση του Ισραήλ.
Το Ισραήλ, που διατηρεί τον ναυτικό αποκλεισμό από το 2007 για να αποτρέψει τη λαθρεμπορία όπλων από τη Χαμάς, δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του IDF, Ταξίαρχου Έφι Ντέφριν, ότι είναι «έτοιμο να δράσει» σε περίπτωση ανάγκης.
Η «Παγκόσμια Πορεία στη Γάζα» και οι κίνδυνοι
Η «Παγκόσμια Πορεία στη Γάζα» ακολουθεί παρόμοια ρητορική, κατηγορώντας το Ισραήλ για «γενοκτονία» και καλώντας σε «άμεσο τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα, πλήρη εμπάργκο στο Ισραήλ και ολική αποχή από το δίκτυο της ισραηλινής βίας, κατοχής και απαρτχάιντ», όπως αναφέρει η Progressive International.
Οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ο Γιάνης Βαρουφάκης και ομάδες όπως οι «Taxpayers Against Genocide» και «Missourians for Justice in Palestine», θα συγκεντρωθούν στο Κάιρο στις 12 Ιουνίου, θα ταξιδέψουν στο Αλ-Αρίς και θα πορευθούν προς τη Ράφα, όπου θα κατασκηνώσουν μέχρι τις 20 Ιουνίου, απαιτώντας το άνοιγμα του περάσματος για ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι διοργανωτές παραδέχονται ότι δεν έχουν εξασφαλίσει την έγκριση της Αιγύπτου, κάτι που καθιστά την απόπειρά τους να παραβιάσουν τα σύνορα μιας κυρίαρχης χώρας εν καιρώ πολέμου ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Η Αίγυπτος, που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχει προειδοποιήσει ότι η παρουσία ισραηλινών δυνάμεων στον Διάδρομο Φιλαδέλφειας, κοντά στη Ράφα, αποτελεί «σοβαρή απειλή» για τις διμερείς σχέσεις.
Η πιθανότητα να επιτρέψει η Αίγυπτος μια τέτοια μαζική και μη εγκεκριμένη διαμαρτυρία είναι ελάχιστη, δεδομένης της στενής στρατιωτικής συνεργασίας της με το Ισραήλ για την ασφάλεια των συνόρων.
Η υποκρισία και η πραγματικότητα στη Γάζα
Ενώ οι ακτιβιστές επικαλούνται ανθρωπιστικούς λόγους, η πρωτοβουλία τους αγνοεί την ευθύνη της Χαμάς για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Η Χαμάς, που εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας 251, συνεχίζει να κρατά 58 ομήρους, εκ των οποίων 23 πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί.
Η ισραηλινή αντεπίθεση έχει προκαλέσει, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, πάνω από 52.000 θανάτους, κυρίως γυναικών και παιδιών, χωρίς διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων.
Παράλληλα, η Χαμάς έχει εμποδίσει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, με 3.000 φορτηγά να παραμένουν εγκλωβισμένα στη Ράφα λόγω λεηλασιών και περιορισμών.
Οι ίδιοι οι κάτοικοι της Γάζας έχουν διαμαρτυρηθεί κατά της Χαμάς, με χιλιάδες να απαιτούν την απομάκρυνση της οργάνωσης για την παράταση του πολέμου.
Η Χαμάς έχει απαντήσει με εκτελέσεις και απαγωγές, αποκαλύπτοντας την καταπίεση που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι από τους ίδιους τους ηγέτες τους.
Οι ακτιβιστές, ωστόσο, παραβλέπουν αυτά τα γεγονότα, εστιάζοντας αποκλειστικά στο Ισραήλ και υιοθετώντας το αφήγημα της «γενοκτονίας», την οποία το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά ως «αντισημιτική συκοφαντία».
Η «Παγκόσμια Πορεία στη Γάζα», όπως και το ιστιοφόρο της Τούνμπεργκ, φαίνεται να αποτελεί περισσότερο μια επιχείρηση δημοσιότητας παρά μια ουσιαστική προσπάθεια για την ανακούφιση της Γάζας.
Ενώ οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι μάχονται για την ανθρωπότητα, οι ενέργειές τους κινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις, να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να αποσπάσουν την προσοχή από τις πραγματικές ανάγκες των Παλαιστινίων.
Με την ανθρωπιστική βοήθεια να παραμένει εγκλωβισμένη και τη Χαμάς να συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τον πόνο του λαού της, αυτές οι επιδεικτικές διαμαρτυρίες φαίνεται να εξυπηρετούν περισσότερο την προβολή των συμμετεχόντων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά την επίλυση της κρίσης.