Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λάβρος ο Φάιμαν κατά του Σόιμπλε: Ούτε η Μέρκελ συμφωνεί μαζί του

Λάβρος ο Φάιμαν κατά του Σόιμπλε: Ούτε η Μέρκελ συμφωνεί μαζί του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Άνγκελα Μέρκελ, Αυστρία, Βέρνερ Φάιμαν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση,

Λάβρος κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν χαρακτηρίζοντας “ταπεινωτική και περιττή” την πρόταση του για προσωρινό Grexit και τονίζοντας ότι ούτε η Άνγκελα Μέρκελ δεν συμφωνεί μαζί του.

«Ένας αποκλεισμός της Ελλάδας θα είχε για εμάς μεγάλο πολιτικό, ηθικό και οικονομικό κόστος, όπως επίσης εκτεταμένες συνέπειες για την Ευρώπη, και δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι ένα Grexit δεν θα κόστιζε τίποτε», τόνισε ο Φάιμαν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ».

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, μάλιστα ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας του, υπολόγισε το κόστος για ανθρωπιστική βοήθεια στην περίπτωση ενός Grexit σε 50 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας επικριτικά για την πρόταση Σόιμπλε, πως “εδώ πρόκειται για ανθρώπους και όχι για αριθμητικά παιχνίδια”.

Η κρίση στην Ελλάδα πλήττει, όχι αυτούς που την προκάλεσαν, αλλά τους φτωχότερους στον ελληνικό πληθυσμό, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να υποστηριχθούν, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, είπε πως η συντριπτική πλειονότητα των ηγετών ήθελε μια ισότιμη συζήτηση και κανένας τους, ούτε και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, δεν υπεραμύνθηκε της πρότασης του Γερμανού υπουργού να αποπεμφθεί σταδιακά η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, κάτι που ήταν, σύμφωνα με τον Βέρνερ Φάιμαν, «μια ταπεινωτική και περιττή πρόταση του Σόιμπλε».

Σχολιάζοντας τη «δραματικότητα» των διαπραγματεύσεων, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε ότι κατά διαστήματα είχε πιστέψει πως δεν είναι πλέον δυνατό ένα αποτέλεσμα.

Ως προς τους λόγους της μακράς αντιπαράθεσης, επεσήμανε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε η Ελλάδα να βρει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Αυτή ήταν «μια πρόταση που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και είναι επίσης ανόητη καθώς ιδιωτικοποιήσεις σε εποχή κρίσεων και κάτω από πίεση χρόνου, έχουν μόνο αρνητικά αποτελέσματα», γι’ αυτό και απορρίφθηκε από τους ηγέτες, τόνισε ο Φάιμαν.

Στο ερώτημα, πάντως, εάν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος Grexit, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί ακόμη να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια.

Σχετικά άρθρα