Με σοβαρές καταγγελίας από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι “το χρέος είναι αποτέλεσμα συμβάσεων διαφθοράς” και ότι “το ελληνικό χρέος δεν ήταν ατύχημα” , ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, μετά από 8 ώρες η λειτουργία της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.
Έργο της η διερεύνηση των πραγματικών γενεσιουργών αιτιών που δημιούργησαν και εκτόξευσαν το χρέος. Την επιτροπή συγκροτούν επιστήμονες, ειδικοί και ενεργοί πολίτες.
Η εναρκτήρια διαδικασία, που γίνεται στη Βουλή, στην αίθουσα της Γερουσίας, θα διαρκέσει από σήμερα έως τη Μ. Τρίτη.
Αναλυτικότερα οι τοποθετήσεις των ομιλητών, σύμφωνα με το protothema.gr:
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το χρέος είναι αποτέλεσμα συμβάσεων διαφθοράς
«Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο» είπε η πρόεδρος της Βουλής κατά την έναρξη της εργασιών της επιτροπής.
«Το χρέος δεν αποτελεί σημείο των καιρών, αλλά είναι αποτέλεσμα παραλείψεων, δανειακών συμβάσεων με δυσθεώρητα επιτόκια, συμβάσεων διαφθοράς που εκτίναξαν την οφειλή και αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών που βρίσκονται στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη» σημείωσε η πρόεδρος και πρόσθεσε: «Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο. Οσο δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει το ερώτημα ποιο ποσοστό ή τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο παράνομο, επαχθές και επονείδιστο».
Πρ. Παυλόπουλος: Πράττουμε ό,τι μας αναλογεί με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο
Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Οι εργασίες της Επιτροπής θα συμβάλλουν όχι μόνο στο να μάθουμε τι έγινε με το χρέος αλλά και πώς πρέπει να πορευθούν οι λαοί της Ευρώπης από εδώ και πέρα ούτως ώστε το χρέος να μην λειτουργεί ως βάρος στην αναπτυξιακή τους πορεία. Πράττουμε ό,τι μας αναλογεί με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανόνες. Οι θέσεις που υπερασπιζόμαστε όσον αφορά στη συγκρότηση της Επιτροπής είναι συμβατές με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωζώνης». Στη συνέχεια ο κ Παυλόπουλος αποχώρησε και τον ακολούθησε και ο κ. Τσίπρας.
Πάνος Καμμένος: Εντολή του λαού να διεξάγουμε λογιστικό έλεγχο του χρέους
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Ήταν εντολή του λαού να διεξάγουμε λογιστικό έλεγχο του χρέους. Λυπάμαι που την αποφεύγουν ορισμένοι οι οποίοι συνέβαλαν στη διόγκωσή του. Λυπάμαι που δεν είναι παρόντες σήμερα εκείνοι οι οποίοι συμφώνησαν στη σύναψη συμφωνιών εκτός της συνταγματικής νομιμότητας.
Η πολιτική που επεβλήθη από τους δανειστές ήταν καταστροφική. Θα αποδειχθεί αν ήταν λάθος ή δόλος και θα αποδειχθεί αν κάποιοι κέρδισαν από όλο αυτό. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσχεδιάσει την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ πριν καν αναλάβουν την κυβέρνηση. Κάποιοι είχαν δόλο. Και αν αυτός ο δόλος απέφερε οικονομικά κέρδη σε κάποιους οφείλουμε να το εξετάσουμε.
Μόνο στο ΥΠΕΘΑ στον προϋπολογισμό του 2009 έχει φουσκωθεί το χρέος της χώρας με 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίσαμε στο ΥΠΕΘΑ εξοπλιστικά συστήματα χωρίς αυτά να έχουν παραλειφθεί. Μόνο αυτά τα 3,4 δις ευρώ μπορούν να αποδείξουν τη ν παραποίηση των στοιχείων».
Παναγιώτης Νικολούδης: Η διαφθορά που εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις
Ο υπουργός Επικρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι μία απ’ τις βασικότερες αιτίες που η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, είναι η διαφθορά που εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις».
Υπενθυμίζοντας πως για κάθε πράξη διαφθοράς υπάρχει εκείνος που πληρώνεται αλλά και εκείνος που πληρώνει, ο κ. Νικολούδης τόνισε πως είναι πλήρως καταγεγραμμένο πως στις μεγάλες συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων, ο μέσος όρος παράνομης προμήθειας ανερχόταν στο 4% με ζημία πολλών δισεκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το ποσοστό για τις συμβάσεις αγοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού (ομολογουμένως πολύ καλής ποιότητας) έφτανε το 23%. «Το συντριπτικό ποσοστό των συμβάσεων αυτών ήταν με εταιρείες από το εξωτερικό, υπογράμμισε» ο κ. Νικολούδης. Διαφθορά βεβαίως σημειώνεται και στις συμβάσεις του Δημοσίου με εταιρείες εντός της Ελλάδος, με ποσοστά παράνομης προμήθειας που φθάνουν το 2,5%.
«Οι οικονομικές συνέπειες απ’ τις παραπάνω έκνομες δραστηριότητες, θα πρέπει να βαρύνουν και αυτούς στους οποίους ήλθαν τα παράνομα χρήματα, αλλά και αυτούς απ’ τους οποίους τα παράνομα χρήματα προήλθαν» παρατήρησε ο υπουργός.
Σημειώνεται εξάλλου και η παρέμβαση του Βέλγου πανεπιστημιακού και εμπειρογνώμονα σε θέματα ελέγχου του επαχθούς χρέους, Ερίκ Τουσέν, ο οποίος σημείωσε πως ο έλεγχος του επαχθούς και παράνομου χρέους αποτελεί ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2013.
Γιάνης Βαρουφάκης: Το ελληνικό χρέος δεν ήταν ατύχημα
Σημαντικά πολιτικά και ηθικά συμπεράσματα εκτίμησε ότι θα προκύψουν απο την έρευνα της επιτροπής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφακης κρατώντας ωστόσο αποστάσεις για το αν τα αποτελέσματα θα ειναι νομικά και λογιστικά αξιοποιήσιμα.
«Αντί να δανείζονται οι εργολάβοι δανειζόταν το Δημόσιο και τα έδινε στους εργολάβους…» είπε ο υπουργός για να προσθέσει όμως πως «το πρόβλημα είναι πως όλα αυτά ήταν απολύτως νόμιμα, σύμφωνα με την Γιούροστατ και την Κομισιόν». Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε στα μέλη της επιτροπής να αναδείξουν «τι συνέβη με τα διόδια, τι συνέβη με την Goldman Sachs. Να ξέρουν ότι δεν θα μπορούσε να μην απογειωθεί το δημόσιο χρέος στην ελλειμματική περιοχή της Ευροζώνης. Να καταλάβουν οι πολίτες, πως το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό χρέος, ήταν απαραίτητο για να λειτουργεί η Ευρωζώνη όπως κτίστηκε. Δεν ήταν ατύχημα!».
«Δεν ήταν ότι οι λαοί του Νότου ήταν τζίτζικες και οι άλλοι μυρμήγκια» υποστήριξε ο υπουργός. «Είναι ότι τα τζιτζίκια του Βορρά και του Νότου συνασπίσθηκαν πριν το 2008 και το πέτυχαν. το 2008 και πάλι συνασπίσθηκαν για να μεταφερθούν οι ζημίες στους ώμους των κρατών, γνωρίζοντας πως δεν μπορούν να το σηκώσουν. Κι έτσι, να μιλάμε για Έλληνες εναντιον Γερμανών όπως το ’29». Πρότεινε επίσης να ερευνηθεί το τι έγινε το 2010 στη χώρα μας «όπου είχαμε μία κυνικότατη μισανθρωπική μεταφορά, από τα βιβλία των ζημιών των βορειοευρωπαϊκών κρατών στους φορολογύμενους της περιφέρειας και μετά στους φορολογούμενους του Βορρά. Αυτό το έγκλημα που ονομάζεται Μνημόνιο, πρέπει να αναδειχθεί». Εκτιμησε δε πως η ολοκλήρωση της Ε.Ε. και η σύγκλιση των λαών έχει καταργηθεί. Πάντως ο υπουργός εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος για την πορεία της έρευνας σε σχέση με τους άλλους ομιλητές λέγοντας πως «φοβάμαι δυστυχώς, ότι υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα, η αποτυχία του πολιτικού συστήματος και της Δικαιοσύνης, να μεταφέρεται σε Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή». Ωστόσο δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο του θα συνεργαστεί με την επιτροπή με την διαβίβαση όλων των απαραίτητων στοιχείων.
Το συντονισμό και τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρώπης και του κόσμου, έχει αναλάβει η Ευρωβουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα, ενώ τον Επιστημονικό Συντονισμό της διεθνούς ομάδας έχει αναλάβει ο ειδικός επί θεμάτων χρέους Ερίκ Τουσέν.
Τα πρώτα ευρήματα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγου θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο, ενώ αναφορές για την πρόοδο του έργου της Επιτροπής θα δημοσιοποιούνται συχνά.
ΠΗΓΗ: protothema.gr