Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την απόφαση της Τουρκίας τη Δευτέρα να αποσύρει τελικά την ΝΟΤΑΜ για τη δέσμευση μεγάλης περιοχής του βορείου Αιγαίου.
Η ειδοποιός διαφορά ήταν ότι στις συντεταγμένες της ΝΟΤΑΜ δεν υπήρχε μόνο ελληνικός θαλάσσιος χώρος αλλά και ξηρά.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η οποία ειδοποίησε σχετικά το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Τα επόμενα βήματα αποφασίστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα σε συνεννόηση με τον Νίκο Κοτζιά αλλά και τον Πάνο Καμμένο και αποφασίστηκε να σταλούν αυστηρά διαβήματα όχι μόνο προς την Τουρκία, μέσω του Έλληνα επιτετραμμένου στην Άγκυρα αλλά και προς το ΝΑΤΟ την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ICAO.
Το στοιχείο που άλλαξε την ατζέντα και συνέβαλε στην υπαναχώρηση της Τουρκίας την Δευτέρα ήταν η συμπερίληψη στη ΝΟΤΑΜ χερσαίου εδάφους.
Η κύρια οδός που ακολουθήθηκε για τη λύση της κρίσης ήταν αυτή του ΝΑΤΟ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμμαχία πρέσβης Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης επισκέφθηκε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο σπίτι του στις Βρυξέλλες.
Ο αξιωματούχος αρχικά ήταν επιφυλακτικός και με διάθεση να υποβαθμίσει το θέμα ως μία διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες η οποία πρέπει να επιλυθεί σε επίπεδο διμερών σχέσεων.
Ο Έλληνας διπλωμάτης ωστόσο του έδειξε χάρτες και του ανέλυσε ότι η επιφάνεια που ήθελε να δεσμεύσει η Τουρκία ήταν άκρως κομβική για την εναέρια κυκλοφορία και υπήρχε ενδεχόμενος κίνδυνος για την ασφάλεια των πτήσεων.
Εν τω μεταξύ η ελληνική πλευρά είχε επιδώσει τα διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ICAO και μετά από λίγη ώρα η Τουρκία απέσυρε σταδιακά τη ΝΟΤΑΜ.