Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Reuters: Πίεση Ευρωπαίων στην Ελλάδα για νέο πρόγραμμα τον Απρίλιο!

Reuters: Πίεση Ευρωπαίων στην Ελλάδα για νέο πρόγραμμα τον Απρίλιο!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Reuters, Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Μνημόνιο,

Πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για να πέσουν οι υπογραφές για ένα νέο συμβόλαιο – πρόγραμμα – μνημόνιο ασκούν οι Ευρωπαίοι μέσω της παράτασης που δόθηκε χωρίς όμως την καταβολή χρημάτων.

Η Ελλάδα αρχίζει να ξεμένει από επιλογές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών παρά την τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης, αυξάνοντας την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που είχε απορρίψει, υποστηρίζει το Reuters.

Οι δανειστές της ευρωζώνης έδωσαν στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο ως το τέλος Ιουνίου για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης και να λάβει τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, αξιωματούχοι της ευρωζώνης ελπίζουν ότι η έλλειψη ρευστότητας θα αναγκάσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει σε μεταρρυθμιστικά σχέδια πριν από το τέλος Απριλίου.

«Η χρηματοδοτική ασφυξία χρησιμοποιείται για να πιέσει τους Έλληνες να αρχίσουν πολύ γρήγορα συζητήσεις για την αξιολόγηση και να την ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς να περιμένουν καν το τέλος Απριλίου» είπε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση μπορεί να εφαρμοστούν μέσα δύο ή τρεις εβδομάδες, τόνισε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ωστόσο αυτό φαίνεται αρκετά απίθανο, δεδομένου του θυμού και της δυσπιστίας από τα αντιφατικά μηνύματα για μεταρρυθμίσεις και του γεγονότος ότι οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας δηλώνουν ενοχλημένοι ότι δεν γνωρίζουν με ποιον θα πρέπει να διαπραγματευτούν.

Για μια περίοδο, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα καθυστερώντας πληρωμές σε προμηθευτές ή δανειζόμενη από κρατικές οντότητες όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, αν και η ελληνική κυβέρνηση πιθανόν να έχει ήδη εξαντλήσει μέρος αυτών, όπως αναφέρει μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές αυτές θα έδιναν μία ανάσα στην Αθήνα μόνο για μερικές εβδομάδες, καθώς οι μηνιαίες της ανάγκες ανέρχονται στα 4.5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου όπου προβλέπεται 1.5 δισ. για μισθούς και συντάξεις και 1 δισ. για έξοδα στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Τα τελευταία δεδομένα του Ιανουαρίου για τον προϋπολογισμό έδειξαν στο μεταξύ μία υστέρηση εσόδων 1 δισ. Ευρώ από τους φόρους, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμα πονοκέφαλο στη χώρα.

Μετά από την αποπληρωμή δανείου του ΔΝΤ το Μάρτιο , η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει τόκους ύψους 800 εκατ. τον Απρίλιο με σημαντικότερο σκόπελο την αποπληρωμή 8 δισ. στους επίσημους πιστωτές, εκ των οποίων τα 6,5 στην ΕΚΤ. «Στο τέλος δε θα έχουν άλλες επιλογές από το να υιοθετήσουν τα μέτρα και να κινηθούν γρήγορα», είπε ο πρώτος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σχετικά άρθρα