Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ευρώπη είχε άδικο για την Ισλανδία… γιατί όχι και για την Ελλάδα;

Η Ευρώπη είχε άδικο για την Ισλανδία… γιατί όχι και για την Ελλάδα;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισλανδία, Λιτότητα, Οικονομική Ανάπτυξη,

Να παραδειγματιστεί από την Ισλανδία, η οποία απέρριψε τις ευρωπαϊκές πολιτικές της λιτότητας και τώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, κάλεσε την Ελλάδα ο πρόεδρος της χώρας, Ολάφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.

Σε ομιλία του στο ισπανικό πανεπιστήμιο IESE, ο ισλανδός πρόεδρος εξήγησε με ποιον τρόπο η χώρα του ξεπέρασε την κρίση, υπογραμμίζοντας πως κλειδί είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της Δημοκρατίας και των οικονομικών συμφερόντων.

Όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά της η El Pais, o Ράγκναρ Γκρίμσον κάλεσε την Ευρώπη να βγάλει συμπεράσματα από την κρίση και την ανάκαμψη της Ισλανδίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως οι πολίτες δεν πρέπει να υποφέρουν από δημοσιονομικές περικοπές.

Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στα τέλη του 2008 οδήγησε την Ισλανδία σε απώλεια του 8% του πλούτου της σε δύο χρόνια και η ανεργία έφτασε σχεδόν στο 12%.

Ο Ράγκναρ Γκρίμσον απέρριψε εξαρχής τις συμβουλές των διεθνών οργανισμών και της Ευρώπης για εφαρμογή μέτρων λιτότητας.

Η Ισλανδία, μετά την κατάρρευση αποφάσισε με δημοψήφισμα να μην σώσει τις τράπεζες και προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματός της.

Ωστόσο, το 2011 η χώρα επέστρεψε σε τροχιά ανάκαμψης, όχι με επιβολή λιτότητας αλλά με στήριξη της εγχώριας οικονομίας και κυρίως του τουρισμού, της αλιείας και τόνωση των εξαγωγών αλουμινίου.

Η ανεργία μειώθηκε στο 3%, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται σε 3,3% για το 2015.

Ο Ράγκναρ Γκρίμσον αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ισλανδίας σημειώνοντας πως η οικονομία της στηρίζεται ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τη νησιωτική χώρα, που αριθμεί 320.000 κατοίκους.

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας αρνήθηκε να δώσει κάποια συμβουλή στην Ελλάδα, ωστόσο σημείωσε με νόημα: «Αφού η ΕΕ στη δική μας περίπτωση είχε άδικο, γιατί θα έπρεπε να έχει δίκιο σε άλλες περιπτώσεις;»

Σχετικά άρθρα