Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανός αρθρογράφος κατηγορεί το “όχι” του Σόιμπλε στην Ελλάδα

Γερμανός αρθρογράφος κατηγορεί το “όχι” του Σόιμπλε στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Die Zeit, Eurogroup, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση,

Τέσσερις βασικές επιπτώσεις από το «nein» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα της Πέμπτης για παράτασης έξι μηνών της δανειακής σύμβασης παραθέτει σε άρθρο γνώμης η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Στο άρθρο με τίτλο «Το τίμημα του “όχι”» ο αρθρογράφος ασκεί δριμεία κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

«Ο Σόιμπλε είπε το nein πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και πολλοί Γερμανοί πανηγυρίζουν για αυτό.

Αν αγνοήσει κανείς για μία στιγμή το κατά πόσο ήταν δικαιολογημένο αυτό το “όχι” δεδομένου του περιεχομένου του ελληνικού αιτήματος , αξίζει να ασχοληθεί με αυτό το ερώτημα. Ήταν σοφή κίνηση το όχι του Σόιμπλε γιατί επέλεξε το μοναδικό τρόπο να καταλάβουν οι Έλληνες;

Το όχι του Σόιμπλε έφερε τις εξής συνέπειες:

Το μέχρι πρότινος αρραγές μέτωπο στο Eurogroup έχει πλέον σπάσει καθώς πολλές χώρες βλέπουν διαφορετικά πλέον τις ισορροπίες και θα ήθελαν να έχουν ως εκκίνηση των διαπραγματεύσεων τις επιβαρύνσεις του ελληνικού λαού.

Βγήκαν στην επιφάνεια αποκλίσεις ακόμα και μέσα στην ίδια τη Γερμανία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς έδωσε τη δυνατότητα στο SPD να διαφοροποιηθεί από το “όχι” για να κάνει αισθητή την παρουσία του τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε γερμανικό επίπεδο.

Η Ευρώπη κρατά αποστάσεις από τη γραμμή Σόιμπλε και σε περίπτωση που παρθεί κάποια σχετική απόφαση θα εκληφθεί ως προσωπική ήττα του Σόιμπλε

Η δήλωση του Σόιμπλε καθιστά μία λύση στο σημερινό Eurogroup ακόμα πιο δύσκολη, καθώς οι Έλληνες δεν θα μπορούν ακόμα και να θέλουν να κάνουν πίσω, γιατί κάτι τέτοιο θα ερμηνευθεί ως συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς»

Τέλος, η γερμανική Zeit σημειώνει ότι «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να περιμένει μέχρι το Eurogroup και να αναζητήσει εκεί συμμάχους για την αρνητική του στάση απέναντι στο ελληνικό αίτημα, αποφασίζοντας ενδεχομένως ακόμα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Θα ήταν μία απόφαση που θα είχε ληφθεί στα συλλογικά όργανα από κοινού και όχι μία προσωπική τοποθέτηση.

Τώρα, ωστόσο, μετά τη στάση του Σόιμπλε, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά όλοι θα κατηγορήσουν το Βερολίνο» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Σχετικά άρθρα