Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να είναι πυρηνική έκρηξη

Bloomberg: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να είναι πυρηνική έκρηξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Grexit, Ευρώ, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση,

Σε άρθρο του το Bloomberg προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ, αυτό μπορεί να προκαλέσει “πυρηνική έκρηξη” μέσα στην Ευρωζώνη.

«Το πώς αντιλαμβάνεστε την κατάσταση της Ελλάδας έχει να κάνει από το πώς νομίζετε ότι συνέβη.

Η Ελλάδα είτε ήταν ένας ναρκομανής του οποίου ο πλούσιος φίλος και υποκινητής δάνειζε χρήματα για να αγοράσει φάρμακα.

Τώρα ο φίλος ζητάει πίσω τα χρήματα, ακόμη και αν η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, ενεργή και προσπαθεί να αποτινάξει μια και έξω τις κακές συνήθειες.

Είτε η Ελλάδα ήταν μια σπάταλη που εξαπάτησε με τον τρόπο της τη συμμετοχή σε μια ένωση, όπου τελικά δεν μπορούσε να πληρώσει τις οφειλές της, απομυζώντας τους φίλους της για χρόνια, υποσχόμενη επανειλημμένως να διορθωθεί και πως τώρα θέλει να ακυρώσει τα γραμμάτια».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Μαρκ Γκίλμπερτ (Mark Gilbert) και οι δύο μεταφορές έχουν κάποια σωστά στοιχεία, στρεβλώσεις αλλά και υπερβολές και η αλήθεια πιθανότατα βρίσκεται κάπου στη μέση.

«Αυτό όμως που δεν είναι διφορούμενο ωστόσο είναι πως ο κίνδυνος η Ελλάδα να καταλήξει εκτός ευρώ -ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει επικίνδυνα απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την Ευρώπη- έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες», τονίζει.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η «κατά κάποιο τρόπο σχιζοφρενικής φύσης» ανταπόκριση της ΕΕ απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν το Σαββατοκύριακο, ο οποίος τόνισε σε συνέντευξή του ότι δεν είναι υπέρ του να δοθούν χρήματα στους Έλληνες, αλλά υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικά πιστωτικές συνθήκες, έτσι ώστε η χώρα να έχει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών για την έξοδο από την κρίση. Και άλλοι αξιωματούχοι έχουν δώσει τέτοια διφορούμενα μηνύματα, σημειώνει ο Gilbert.

«Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται. Η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου υπερέβη το 20% […] όταν πριν από 4 μήνες περιοριζόταν μόλις στο 4%», εξηγεί ο δημοσιογράφος και δανείζεται κείμενο του νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος είχε τονίσει ότι «το να αγνοήσει κανείς την εντολή των ψηφοφόρων στη νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επισφραγίσει τη φήμη της ΕΕ ως ενός αντιδημοκρατικού θεσμού».

Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει πως ο Στίγκλιτς «έχει δίκιο. Η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει και η πρότασή της να ανταλλάξει το υπάρχον χρέος με ομόλογα που θα συνδέονται με τις οικονομικές της επιδόσεις έχει βάση και αξίζει να ληφθεί υπόψη».

«Την Τετάρτη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντά τους συναδέλφους του σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί αν η απώλεια ενός μέλους του ευρώ θα είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη, ή ένα πυρηνικό πλήγμα που κινδυνεύει να καταστρέψει ολόκληρο το πρόγραμμα του κοινού νομίσματος.

Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία. Θα πρέπει να αγνοεί την ελληνική ρητορική που έχει στόχο το εγχώριο πολιτικό κοινό, και αντίθετα να αντιμετωπίσει την πραγματική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα αυτό το μήνα χωρίς κάποια μορφή συνεχούς βοήθειας, το οποίο είναι αποδεκτό από τη νέα διοίκηση και συμβατό με την εκφρασμένη επιθυμία των ψηφοφόρων του έθνους. Σε αντίθετη περίπτωση, η πρώτη χώρα που θα βγει από το ευρώ μπορεί να μην είναι η τελευταία», καταλήγει το άρθρο.

Σχετικά άρθρα