Το ενδεχόμενο αντικατάστασης της τρόικας στην Ελλάδα, εξετάζει η ΕΕ σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει διαφωνίες μέσα στους κόλπους της ΕΕ, διαφωνίες που εν τέλει μπορεί να οδηγήσουν σε λήψη αποφάσεων προς όφελος της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα ο κ. Μοσκιβισί, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την αντικατάσταση του μοντέλου της τρόικας στις χώρες με Πρόγραμμα Μακροοικονομικής Προσαρμογής, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Η Επιτροπή θα εξετάσει τον ρόλο της αποκαλούμενης τρόικας, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο αντικατάστασής της, με την πάροδο του χρόνου, με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο».
Ακόμη, ο Γάλλος Επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, στην απάντησή του, τονίζει ότι «η δημοκρατική λογοδοσία της στρατηγικής επίλυσης κρίσεων είναι πράγματι θεμελιώδους σημασίας» και επισημαίνει ότι «όλα τα μνημόνια συμφωνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, υπογράφηκαν από δημοκρατικά εκλεγμένες εθνικές κυβερνήσεις».
Ο Π. Μοσκοβισί υπενθυμίζει ότι στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του, ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο χορηγείται, υπό όρους, στήριξη σταθερότητας για τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα πρέπει να επανεξισορροπιστεί, εφόσον προκύψει στο μέλλον αυτή η ανάγκη. Αυτή η επανεξισορρόπηση θα περιλαμβάνει την εκπόνηση εκτιμήσεων του κοινωνικού αντικτύπου ως αναπόσπαστο μέρος κάθε μελλοντικής υπό όρους στήριξης προγράμματος σταθερότητας για τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Καταλήγοντας, στην απάντησή του ο Γάλλος Επίτροπος σημειώνει ότι «δεδομένου ότι η αλλαγή της υπάρχουσας δομής συνεπάγεται την εξέταση σύνθετων θεσμικών, νομικών και δημοσιονομικών θεμάτων, οι προτάσεις θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν από τα κράτη-μέλη».