Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιοι είναι οι δύο δημοσιογράφοι που πήραν το Νόμπελ Ειρήνης

Ποιοι είναι οι δύο δημοσιογράφοι που πήραν το Νόμπελ Ειρήνης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσιογράφοι, Ελευθερία Τύπου, Νόμπελ Ειρήνης,

Στη Μαρία Ρέσα (Maria Ressa) και τον Ντμίτρι Μουράτοφ (Dmitry Muratov) απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2021 από τη Νορβηγική Επιτροπή.

Οι δύο νέοι κάτοχοι του Νόμπελ Ειρήνης τιμήθηκαν «για τις προσπάθειές τους στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη βιώσιμη ειρήνη», όπως ανέφερε η Επιτροπή.

Η επιτροπή συμπλήρωσε ότι «οι δύο νικητές εκπροσωπούν όλους τους δημοσιογράφους που αγωνίζονται για αυτό το ιδεώδες σε έναν κόσμο που η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν ολοένα και συχνότερα αντίξοες συνθήκες».

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, την ημερομηνία θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.

Ποια είναι η δημοσιογράφος Μαρία Αντζελίτα Ρέσα

Η Μαρία Αντζελίτα Ρέσα είναι Φιλιππινέζα – Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Rappler.

Προηγουμένως πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες δουλεύοντας ως κύρια ερευνητική δημοσιογράφος στη Νοτιοανατολική Ασία για το CNN.

Η Μαρία Ρέσα είναι η πρώτη Φιλιππινέζα δημοσιογράφος η οποία κερδίζει το Νόμπελ ειρήνης.

Στο παρελθόν καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση, μαζί με έναν συνάδελφό της, για συκοφαντική δυσφήμιση στο διαδίκτυο ισχυρού επιχειρηματία που φερόταν να έχει δεσμούς με το καθεστώς Ντουτέρτε και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εμπλεκόταν σε υποθέσεις ναρκωτικών και διακίνησης ανθρώπων.

Μάλιστα η Ρέσα καταδικάστηκε, με βάση νόμο που δεν ήταν σε ισχύ όταν δημοσιεύθηκε η εν λόγω έρευνα.

Η υπόθεση πήρε εμβληματικές διαστάσεις στις Φιλιππίνες.

Η Ρέσα συμπεριλήφθηκε στο Times ως το πρόσωπο της χρονιάς για το 2018, καθώς θεωρείται ότι ανήκει στους δημοσιογράφους που καταπολεμούν τις ψεύτικες ειδήσεις και μάχονται για την ελευθερία του λόγου.

Τον Απρίλιο η Ρέσα είχε τιμηθεί με το βραβείο της Ελευθερίας του Τύπου που απονέμει η UNESCO.

Ποιος είναι ο Ντμίτρι Αντρέιβιτς Μουράτοφ

Ο Ντμίτρι Αντρέιβιτς Μουράτοφ είναι Ρώσος δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, που έχει ανακηρυχθεί από την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων ως «η μόνη πραγματικά κριτική εφημερίδα με εθνική επιρροή στη Ρωσία σήμερα».

Ο Μουρατόφ είναι ένας δημοσιογράφος που δεν σταμάτησε να υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου ενάντια σε επιθέσεις, απειλές ή φυλάκιση που λαμβάνουν χώρα στη Ρωσία απέναντι σε κάθε δημοσιογράφο που εκφράζεται αντίθετα με την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το 2007 μάλιστα, κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου από τον ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

Το 2010 έλαβε το μετάλλιο της Λεγεώνα της Τιμής που αποτελεί το υψηλότερο γαλλικό αξίωμα, τόσο στρατιωτικό όσο και πολιτικό.

Ο Μουράτοφ είναι μέλος του πολιτικού κόμματος «Yabloko».

Το «Yabloko» είναι ένα κοινωνικό φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 1993 από τον πρώην σοβιετικό αναπληρωτή πρωθυπουργό Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι.

Τι είπε ο Ντμίτρι Μουράτοφ για το Νόμπελ Ειρήνης

Ο 59χρονος Ντμίτρι Μουράτοφ, που είναι ένας από τους ιδρυτές και διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας Novaia Gazeta, άκουσε τα νέα χαρούμενος και αφιέρωσε το Νόμπελ στο Μέσο του και στους συνεργάτες του που δολοφονήθηκαν λόγω της εργασίας τους και των ερευνών τους.

Μάλιστα, διάβασε και έναν κατάλογο με τα ονόματα των έξι δημοσιογράφων, που έχουν δολοφονηθεί από το 1993 μέχρι σήμερα.

«Δεν είναι ένα προσωπικό βραβείο. Είναι ένα βραβείο της Novaia Gazeta.

»Είναι ένα βραβείο για όσους σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε ο Μουράτοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Σχετικά άρθρα