Η είδηση ότι ο Κώστας Γαβράς πέθανε, έκανε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το γύρο του διαδικτύου. Το όνομα του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία της ψεύτικης είδησης είναι Tommaso Debenedetti.
«Ο Tommaso De Benedetti (γεννημένος το 1969) είναι ένας Ιταλός δημοσιογράφος, γνωστός επειδή γράφει fake news, ενώ εργάζεται ως δάσκαλος στην Ρώμη. Είναι πατέρας δύο παιδιών». Αυτό αναφέρει η Wikipedia για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τη μακάβρια πλάκα.
Ο άνθρωπος αυτός, λοιπόν, είναι πασίγνωστος δημιουργός fake news. Το έχει κάνει ξανά, το έκανε και στην περίπτωση του Κώστα Γαβρά, με πολλά ελληνικά site όπως και εμείς να την «πατήσουν»…
Ακόμα και το Associated Press «έπεσε στην παγίδα» του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ίδιος το 2012 σύμφωνα με το theguardian.com είχε τονίσει ότι άρχισε να δημοσιεύει στο twitter ψεύτικες ειδήσεις διότι ήθελε να δείξει ότι τα Μέσα πλέον δεν είναι τόσο ισχυρά.
Το ίδιο είχε να κάνει και με την αμερικανίδα ακαδημαϊκό, Camille Paglia.
Τι έγινε με την Υπουργό Πολιτισμού
Άνοιξε λοιπόν λογαριασμό με το όνομα Μυρσίνη Ζορμπα και στο πρώτο tweet έλεγε: «Το πρώτο μου tweet».
Ακολούθως δημοσίευσε την ψεύτικη είδηση και αφού έπαιξε παντού στον ίδιο λογαριασμό έγραψε ότι πρόκειται για ψέμα.
Γενικά, όταν ανακοινώνει τον θάνατο κάποιου διάσημου προσώπου και σιγά – σιγά αποκαλύπτεται πως η είδηση δεν ισχύει, σπεύδει με νέο tweet και τονίζει ο ίδιος πως η είδηση είναι fake news και ο λογαριασμός είναι απάτη…
«Έχει σύστημα»
Δεν έχουν την ίδια «επιτυχία» όλες του οι απόπειρες σύμφωνα με όσα αναφέρει το washingtonpost.com, παρόλα αυτά ο ίδιος δηλώνει πως «διαδίδω fake news κάθε μέρα».
Σε αρκετές περιπτώσεις τον έχουν «προδώσει» τα αγγλικά του, αφού κάνει συντακτικά και γραμματικά λάθη.
Όταν όμως η «επιχείρηση» αυτή… βρίσκει στόχο, τότε ο Debenedetti δηλώνει πως αποτελεί μια νίκη στον στόχο του: Να εκθέσει τα media.
Κι αν ένα τεράστιο site όπως η USA Today, την έχει… πατήσει, αναρτώντας πως πέθανε ο Cormac McCarthy, είναι πολύ σοβαρό…
Με πληροφορίες από το washingtonpost.com, thequardian.com