Σε περίπτωση που κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν καταβάλει σήμερα τα χρήματα, θα χάσει και τα 3 εκατ., της εγγύησης και την άδεια, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Η προκήρυξη το λέει ξεκάθαρα» για το ποιος παίρνει άδεια, συμπλήρωσε ο κ. Κρέτσος προσθέτοντας ότι οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις δεν ήθελαν με τίποτα τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μέχρι να ολοκληρώσουμε τον διαγωνισμό θα έχουμε συνεχείς ενστάσεις, διαμαρτυρίες και προδικαστικές προσφυγές», απάντησε ο κ. Κρέτσος ερωτηθείς για την πορεία της αδειοδότησης και τις διαμαρτυρίες των συμμετεχόντων.
Δήλωσε ακόμη ότι δεν σχολιάζει τη μήνυση στο πρόσωπό του, μη κατανοώντας το αδίκημα που διέπραξε, αν και όπως είπε, καταλαβαίνει τη «μεθόδευση» μιας «άσκησης τρομοκρατίας με διασπορά συγκεκριμένων διαρροών».
Ο κ. Κρέτσος υποστήριξε πως κάποιοι κατηγορούν δημόσιους υπαλλήλους που κάνουν τη δουλειά τους.
«Τελικά ποιοι μας κατηγορούν; Αυτοί που έχουν εκκρεμότητες με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την εφορία» είπε και καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι «στήριξε όλο αυτό το μιντιακό σύστημα τον τελευταίο μήνα».
Για τα πόθεν έσχες, διευκρίνισε ότι ουσιαστικός έλεγχος έγινε από το ξεκίνημα της διαδικασίας με την κατάθεση των αιτήσεων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας, προέβλεπε έλεγχο για τα οικονομικά μέσα των συμμετεχόντων ενώ η Επιτροπή ζήτησε και επιπλέον δικαιολογητικά από τον ΑΝΤ1 και τον κ. Καλογρίτσα.
«Η Επιτροπή λειτουργεί εντός των ορίων που προβλέπει η προκήρυξη, δεν αντικαθιστά την επιτροπή ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ούτε αντικαθιστά τον πολύ αυστηρό νόμο αυτής της κυβέρνησης για τον έλεγχο του πόθεν έσχες» τόνισε.
«Δεν γίνεται από την άλλη ένας πρώην υπουργός Οικονομικών να μην έχει καταθέσει πόθεν έσχες, δεν γίνεται ο κ. Ψυχάρης τόσα χρόνια να μην έχει καταθέσει πόθεν έσχες» συνέχισε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας.
Για την εξέταση των προσφυγών, ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι οι προδικαστικές προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τους επιχειρηματίες, έγιναν με βάση στοιχεία τα οποία οι ίδιοι πήραν από τα έγγραφα που έχει συλλέξει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς έχει δει ο καθένας τα στοιχεία του άλλου, μέσα στη διαδικασία του διαγωνισμού.
Σε ό,τι αφορά τον Χρ. Καλογρίτσα, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει ούτε φίλους, ούτε εχθρούς, είναι εδώ για να κάνει τη δουλειά της υπηρετώντας τη διαφάνεια», ενώ έκανε λόγο για «επιλεκτική δημοσιογραφία με διαρροές» το τελευταίο διάστημα.
«Αυτή τη στιγμή ελέγχεται και ο κ. Αλαφούζος και ο κ. Κοντομηνάς. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχουν νόμοι και το τεκμήριο της αθωότητας για όλους. Πόθεν έσχες θα κατατεθεί, δεν σταματάει εδώ ο έλεγχος. Είναι ένας διαγωνισμός που για πρώτη φορά έθεσε τόσο αυστηρά κριτήρια» πρόσθεσε.
Για τις προδικαστικές προσφυγές που έχουν γίνει από τους τέσσερις ο κ. Κρέτσος είπε:
«Εμείς θα εξετάσουμε όλες τις ενστάσεις, γιατί είναι σημαντικό για την κυβέρνηση το θέμα της διαφάνειας. Η ίδια η κυβέρνηση έριξε άπλετο φως στα στοιχεία των υπερθεματιστών και βγήκαν αυτά τα στοιχεία που βγαίνουν κάθε μέρα και ας έρθει κάποιος να μας πει εάν υπάρχει δόλος. Αυτή η Επιτροπή υπάρχει όσο υπάρχει ο διαγωνισμός αλλά έλεγχος πόθεν έσχες θα γίνεται εφεξής για όλους».
Ο Γενικός Γραμματέας προανάγγειλε νέο νομοσχέδιο που -όπως είπε- θα χτυπά τον τέταρτο πυλώνα της διαπλοκής, καθώς θα ελέγχει αποτελεσματικά οποιαδήποτε αγορά τηλεοπτικού χρόνου (διαφήμιση).
Μιλώντας για τη διαφήμιση και τον έλεγχο κατανομής της στα κανάλια υποστήριξε ότι η ΕΡΤ δεν θα πρέπει να παίρνει διαφήμιση, καθώς είναι ένα κανάλι με εξασφαλισμένα έσοδα, με ρόλο να είναι το αντίβαρο πολιτισμού απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια.
Σημείωσε ότι η τεχνολογία δίνει πλέον τη δυνατότητα να ελέγχονται όλες οι ροές της διαφήμισης και αυτό έγινε και με τις διαφημίσεις των τραπεζών.
Μιλώντας για τη διαδικασία του διαγωνισμού και την ανακήρυξη οριστικών καναλαρχών, ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι μετά τις δύο εβδομάδες, θα βγει υπουργική απόφαση από τον Ν. Παππά για τους οριστικούς υπερθεματιστές, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει οι προδικαστικές προσφυγές να γίνουν δικαστικές, καθώς και ασφαλιστικά μέτρα από τους επιχειρηματίες.
Για το περιθώριο των 90 ημερών μέχρι να σταματήσουν να εκπέμπουν οι σταθμοί που δεν θα πάρουν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, ο κ. Κρέτσος διευκρίνισε ότι οι 90 αυτές μέρες αφορούν το διάστημα από τη στιγμή που θα βγει η υπουργική απόφαση.
Για την DIGEA, είπε ότι οφείλει να μεταδίδει σήμα σε νόμιμους τηλεοπτικούς σταθμούς και αυτό αφορά τα κανάλια εθνικής εμβέλειας.
«Η Ν.Δ. με δική της ευθύνη έχει αφήσει παράλυτο το ΕΣΡ, και πρέπει γρήγορα να το συγκροτήσουμε, ωστόσο να αναρωτηθούμε το τι ΕΣΡ θέλουμε» πρόσθεσε ο Γ.Γ., συμπληρώνοντας ότι το Συμβούλιο πρέπει να στελεχωθεί με το κατάλληλο δυναμικό και την ανάλογη τεχνολογική επάρκεια.
Τέλος για τις περιφερειακές άδειες είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να διεξαχθεί ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ, ωστόσο, όπως τόνισε, «το κράτος δεν θα γίνει όμηρος στις επιδιώξεις της Ν.Δ., ούτε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια».
«Ο διαγωνισμός θα κριθεί από το χάρτη συχνοτήτων σημείωσε ο κ. Κρέτσος διευκρινίζοντας ότι αυτός ο χάρτης θα συμπεριλάβει πληθυσμιακά κριτήρια και άλλα στοιχεία.