Δεν είναι πάντα εύκολο να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε ισορροπημένα.
Εδώ θα δείτε δέκα συμβουλές για να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν υγιεινές συνήθειες σε νεαρή ηλικία.
10. Να τρώει πρωινό
Το παιδί πρέπει να τρώει πρωινό, ακόμα κι αν είναι απλά μια μπανάνα και ένα ποτήρι γάλα. Ο οργανισμός του παιδιού χρειάζεται ενέργεια, η οποία λείπει μετά από τον ύπνο κατά την διάρκεια της νύχτας.
Προτάσεις για σωστό πρωινό:
1| Γάλα με δημητριακά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης) και 1 φρούτο
2| 1 τοστ με ζαμπόν-τυρί και 1 φρούτο (ή χυμό)
3| 1 γιαούρτι με δημητριακά και 1 φρούτο
4| Γάλα με 1 κομμάτι σπιτικό κέικ και 1 φρούτο
5| Γάλα και ψωμί ολικής άλεσης με μαρμελάδα και 1 φρούτο
9. Επιλέξτε υγιεινά σνακ
Προσπαθήστε να έχετε τα ντουλάπια σας εφοδιασμένα με υγιεινά σνακ όπως φρούτα, ποπ κορν, ανάλατους ξηρούς καρπούς και γιαούρτι χωρίς ζάχαρη.
8. Να πίνει άφθονο νερό
Μάθετε τα παιδιά να πίνουν νερό με το φαγητό τους και κρατήστε ως περιστασιακές απολαύσεις τους χυμούς και τα γλυκά ποτά.
Ενώ ο χυμός έχει πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και δίνει ενέργεια, τα παιδιά θα πρέπει να πίνουν πρώτα νερό όταν είναι διψασμένα.
7. Να τρώτε όλοι μαζί
Να μοιράζεται όλα ή κάποια από τα γεύματά του με την οικογένεια ή τους φίλους του ώστε να είναι μία ευχάριστη ώρα και να βλέπει τις επιλογές των υπολοίπων.
6. Κάντε την προετοιμασία του φαγητού μία ευχάριστη διαδικασία
Τα παιδιά είναι πιθανό να γίνουν γευσιγνώστες αν ξέρουν πώς να μαγειρεύουν. Κάντε το διασκεδαστικό, παρέχοντάς τους τις δικές τους ποδιές και επιτρέποντάς τους να σας βοηθήσουν τακτικά με μικρές εργασίες στην κουζίνα.
Καθώς μεγαλώνουν, αφήστε τους να μαγειρέψουν ένα γεύμα μία φορά την εβδομάδα.
5. Να τρώτε αργά
Πρέπει να μάθετε τα παιδιά να τρώνε αργά, μασώντας καλά την τροφή τους, ώστε όχι μόνον να τρώνε όσο ακριβώς τους χρειάζεται αλλά και να εξασφαλίζετε ένα άριστο θρεπτικό αποτέλεσμα. Είναι ένας φανταστικός τρόπος για να δείξετε στα παιδιά ότι χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να σταλεί μήνυμα στον εγκέφαλό ότι είναι γεμάτα τα στομάχια τους.
4. Να είστε δημιουργικοί με τα πιάτα
Το food styling, η παρουσίαση δηλαδή ενός πιάτου φαγητού είναι τέχνη και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα μάτια του μικρού παιδιού.
Τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες & ιχνοστοιχεία) που χρειάζεται κάθε παιδί είναι τουλάχιστον 40. Αφού λοιπόν δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο που να τα περιέχει όλα μαζί, θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία. Αυτό έχει ως συνέπεια την πολυχρωμία των πιάτων.
3. Να το μάθετε πότε να σταματά το φαγητό
Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά γεννιούνται με την ικανότητα να σταματάνε να τρώνε όταν είναι χορτάτα, για τους γονείς πολλές φορές είναι δύσκολο να κρίνουν αν τα παιδιά τους έχουν φάει τη σωστή ποσότητα φαγητού.
Πρέπει να διδάξετε τα παιδιά να ακούν το στομάχι τους και να αναρωτιούνται για την ποσότητα και την ποιότητα του πιάτου τους, όπως “Είναι η κοιλιά μου γεμάτη;» ή «Θα νιώθω άρρωστος, αν φάω όλα αυτά τα μπισκότα;». Αυτός ο τρόπος σκέψης θα τους δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουν την αίσθηση της πληρότητας.
2. Μην τα παρατάτε
Μία νέα έρευνα δείχνει ότι τα περισσότερα μωρά και τα μικρά παιδιά πρέπει να δοκιμάσουν κάτι νέο, επτά έως δέκα φορές πριν αποφασίσουν αν τους αρέσει. Γι ‘αυτό μην φοβάστε να εισάγετε στα παιδιά σε νέες ή ακόμα και πιο εξωτικές γεύσεις.
Μια καλή τακτική για να τρώνε τα παιδιά μια μεγάλη ποικιλία τροφών είναι να τα πείσετε ότι δοκιμάζοντας νέες τροφές είναι ένα σημάδι ότι μεγαλώνει. Ή, να τα πάρετε για ψώνια και να τα αφήσετε να επιλέξουν τα υγιεινά τρόφιμα που προτιμούν.
1. Να αποφεύγετε την κατανάλωση κορεσμένου λίπους
Αν και χρειαζόμαστε μία ποσότητα λίπους αυτό δεν θα πρέπει να είναι κορεσμένο (βούτυρο, τηγανιτά, σάλτσες, γλυκά).