Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πουλάκου για long Covid: Περισσότερο ευάλωτες οι γυναίκες από 40-60 ετών

Πουλάκου για long Covid: Περισσότερο ευάλωτες οι γυναίκες από 40-60 ετών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Πάνω από το 30% ως 50% των νοσούντων, ακόμη κι αν δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν και δεν παρουσίασαν ισχυρά συμπτώματα, υποφέρουν από long Covid.

Είναι μύθος ότι μόνο όσοι νόσησαν βαριά θα παρουσιάσουν μακροχρόνια συμπτώματα, τόνισε στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Γαρυφαλιά Πουλάκου.

Η Γ’’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Η Σωτηρία», είναι η πρώτη που άνοιξε και βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνικής πρωτοβουλίας για διεθνή πολυκεντρική μελέτη σχετικά με την ανάγκη της χρόνιας παρακολούθησης.

Τα συμπτώματα της long Covid ξεπερνούν τα 200: Κόπωση δύσπνοια, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχή του ύπνου, δυσκολίες στην πενυματική εργασία, θωρακικός πόνος, ακόμα και τριχόπτωση, αναφέρει η καθηγήτρια.

«Είτε πρωτοεμφανίζονται, είτε συνεχίζουν να υπάρχουν μετά τον τρίτο μήνα από τη νόσηση.

»Σε κάποιους όψιμα και σε άλλους από την αρχή, ή με σύμπτωμα που μετά από 1-2 μήνες αλλάζει και εμφανίζεται κάτι άλλο», ανέφερε η Γαρυφαλιά Πουλάκου.

Όλες οι ηλικίες προσβάλλονται, αλλά σύμφωνα με μελέτες, περισσότερο ευάλωτες είναι γυναίκες από 40- 60 ετών και οι παράγοντες που προδιαθέτουν είναι, μεταξύ άλλων, η παχυσαρκία και η προύπαρξη άλλων χρόνιων νοσημάτων.

Η Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Η Σωτηρία», λειτουργεί από τον Μάιο του 2020.

Στο πλαίσιο της διεθνούς πολυκεντρικής μελέτης που διεξάγεται με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μελέτης Σήψης, γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος για φλεγμονή στους πνεύμονες και αφού αποκλειστούν όλοι οι άλλοι παράγοντες, γίνεται η διάγνωση της long Covid.

Eίναι πολύ δύσκολη η διάγνωση, τόνισε η καθηγήτρια επαναλαμβάνοντας ότι οι νοσηλείες σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας παραμένουν πολλές και οφείλεται στον μη εμβολιασμό.

Από τον Οκτώβριο διατίθεται το επικαιροποιημένο εμβόλιο, υπενθύμισε η κυρία Πουλάκου ενώ, κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης αντιικής θεραπείας στο σπίτι που προλαμβάνει και την long Covid.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Σχετικά άρθρα