Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 25η Μαρτίου - Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας, Δημοσιογράφοι, Ελευθερία Τύπου, Πόντιοι, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Τουρκία, Τραπεζούντα,

26/3/1919 Εφημερίς ΕΠΟΧΗ, Τραπεζούντα, Εκδότης Νίκος Καπετανίδης:

«ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΘΟΥΣ ΠΟΥ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ»

«Η ιστορία των αλυτρώτων και των τυραννουμένων λαών είναι φωτεινή απόδειξις της αδιαφιλονικήτου αρχής ότι κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού, γίνεται αδιάσπαστον κομμάτι του είναι του, γίνεται το μόνον του ιδανικόν και ο μόνος του αγώνας.

»Κάθε βία που εξησκήθη από τυραννούντα και κρατούντα διά να καταπνίξει τους πόθους του αλυτρώτου και υποδούλου είτε βία πολιτική, είτε βία εθνικής συνειδήσεως, είτε βία γλωσσικής αφομοιώσεως, είτε βία θρησκευτικής αλλαγής, τίποτε άλλο δεν έπλασε, παρά εγιγάντωσε τους πόθους του υποδούλου, τους έκανε μεγάλους ποταμούς που αργά ή γρήγορα έπνιξαν τον κρατούντα.

»Τον παρέσυραν, τον αφομοίωσαν.

»Δια τα ζωντανά δε έθνη, οι πόθοι των οποίων καταπνίγονται με τον πλέον ανίδεον και αστόχαστον φανατισμόν, δημιουργείται ένας φωτεινός μαρτυρικός στέφανος γύρω από τους πόθους, διά να γιγαντωθούν και να εκπλήξουν μια μέρα όλους εκείνους που τρομάζουν την εθνικήν συνείδησιν των αλυτρώτων και δούλων!».

Νίκος Καπετανίδης

Ο Νίκος Καπετανίδης (1889–1921) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδας.

Αναδείχτηκε σε σημαντική προσωπικότητα του Ελληνισμού του Πόντου.

Το 1921 απαγχονίστηκε από το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ.

Ο Καπετανίδης γεννήθηκε στη Ριζούντα του Πόντου, τότε περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (σήμερα στην Τουρκία).

Φοίτησε στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας, σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης αυτής.

Μετά την αποφοίτησή του αναδείχτηκε σε έναν από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους και υπήρξε ενεργό μέλος του ελληνικού τοπικού Τύπου.

Ανέλαβε επίσης την έκδοση της εφημερίδας Εποχή.

Η πνευματική δραστηριότητά του δεν περιορίστηκε εκεί, αλλά συμμετείχε και στο γλωσσικό ζήτημα ως υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση.

Επίσης υποστήριζε ότι η εκπαίδευση δεν πρέπει να ελέγχεται από τις θρησκευτικές Αρχές.

Ο Καπετανίδης συνελήφθη από τους Τούρκους εθνικιστές του Μουσταφά Κεμάλ και παραπέμφθηκε σε δίκη-παρωδία στην Αμάσεια τον Σεπτέμβριο του 1921, κατά τη διάρκεια της διενεργούμενης Γενοκτονίας κατά του ελληνικού στοιχείου.

Υπήρξε μεταξύ των διαπρεπών προσωπικοτήτων των Ποντίων που απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής μαζικής εξόντωσης που είχε εξαπολύσει το κίνημα του Κεμάλ.

Σχετικά άρθρα