Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρουάντα 1994: Όταν η Γαλλία και το Βέλγιο συμμετείχαν σε γενοκτονία

Ρουάντα 1994: Όταν η Γαλλία και το Βέλγιο συμμετείχαν σε γενοκτονία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βέλγιο, Γαλλία, Ρουάντα,

Σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε τη Δευτέρα άνδρα 61 ετών σε ισόβια για γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994, στη δεύτερη υπόθεση που εκδικάζεται στη χώρα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Αυτή η υπόθεση όμως έχει καθαρό “ευρωπαϊκό” χρώμα:

Μεγάλη κουβέντα γίνεται για τη Γαλλία και το Βέλγιο που κατηγορούνται ότι βοήθησαν τους Χούτου στην γενοκτονία των Τούτσι. “Οι γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη Ρουάντα, υποτίθεται για να διατηρούν την τάξη, είχαν συμμαχήσει με τους Χούτου. Σύμφωνα με τον ξεναγό στο Μουράμπι, οι Γάλλοι εγκατέλειψαν το πόστο τους μετά από δέκα περίπου μέρες παρουσίας, και λίγο μετά άρχισε η γενοκτονία, χωρίς καμία προσπάθεια από τη μεριά τους να τη σταματήσουν.

Μια γενοκτονία που όμοια της δεν ξαναείδε η ανθρωπότητα. Μέσα σε 3 μήνες υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν γύρω στους 800.000-1.000.000  ανθρώπους. Τέτοια αποτελεσματικότητα δεν είχε ούτε το προσχεδιασμένο πλάνο του εξόντωσης των Εβραίων από τον Χίτλερ, ούτε η βιαιότητα των Τούρκων απέναντι στους Αρμένιους, ούτε στην σφαγή της Σρεμπρένιτσα στην Βοσνία, ούτε οι οι παρόμοιες σφαγές που έγιναν σε Αφρικανικές χώρες.

Λέγεται επίσης ότι Γάλλοι αφού έσκαψαν μαζικούς τάφους στον προαύλιο χώρο του σχολείου όπου τοποθετήθηκαν μερικές χιλιάδες από τα πτώματα, στη συνέχεια για να καλύψουν τις ενέργειές τους τοποθέτησαν από πάνω δοκάρια και φιλέ και έπαιζαν βόλεϊ”.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Στοκχόλμης ανέφερε ότι ο Κλάβερ Μπερινκίντι, Σουηδός πολίτης με καταγωγή από τη Ρουάντα, καταδικάστηκε για γενοκτονία και βαριά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων φόνου, απόπειρας φόνου και απαγωγής στη Ρουάντα.

«Καταδικάστηκε για συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό σφαγών στη διάρκεια της γενοκτονίας του 1994 όπου ο κατηγορούμενος είχε ανεπίσημο ρόλο ως ηγέτης», ανέφερε στην ετυμηγορία του το δικαστήριο.

Βάσει του σουηδικού νόμου, τα δικαστήρια μπορούν να δικάζουν σουηδούς πολίτες και πολίτες άλλων χωρών για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο εξωτερικό.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι επιδικάζει σε δεκαπέντε θύματα εγκλημάτων αποζημιώσεις από 3 εκατομμύρια φράγκα Ρουάντας (3.781 δολάρια ΗΠΑ) έως 10 εκατομμύρια φράγκα Ρουάντας (12.602 δολάρια ΗΠΑ). Είναι η πρώτη φορά που σουηδικό δικαστήριο επιδικάζει αποζημιώσεις σε θύματα γενοκτονίας.

Εκτιμάται ότι 800.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη της μειονότητας των Τούτσι, αλλά και μετριοπαθείς της εθνότητας Χούτου, σκοτώθηκαν από τους Χούτου σε διάστημα τριών μηνών το 1994 έπειτα από χρόνια εμφυλίου πολέμου. Οι σφαγές προκάλεσαν ερωτήματα για την ικανότητα ή τη βούληση διεθνών οργανισμών ή κρατών να επεμβαίνουν για να σταματούν μαζικές δολοφονίες αμάχων.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του σουηδικού δικαστηρίου, ο Μπερινκίντι, ο οποίος έφθασε στη Σουηδία το 2002 και απέκτησε τη σουηδική υπηκοότητα το 2012, καταδικάστηκε ερήμην για σχετικά με γενοκτονία εγκλήματα από δικαστήριο της Γκακάκα στη Ρουάντα το 2007.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του στη Σουηδία.

Η απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου είναι εφέσιμη.

Τα τελευταία χρόνια η Ρουάντα και άλλες χώρες έχουν εκδικάσει σχετιζόμενα με γενοκτονία εγκλήματα.

Το 2013, σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε άλλον έναν άνδρα σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994. Ήταν η πρώτη φορά που ένα πρόσωπο στη Σουηδία καταδικάστηκε για γενοκτονία.

Δικαστήριο της Ρουάντα επέβαλε ισόβια κάθειρξη, τον Απρίλιο, σε πρώην υψηλόβαθμο πολιτικό για ομιλία μίσους με σκοπό την πρόκληση δολοφονιών Τούτσι στη διάρκεια της γενοκτονίας.

Σχετικά άρθρα