Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιον Όρος – Ζημιές σε μονές, σε επιφυλακή οι Αρχές, σε προσευχή οι μοναχοί

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιον Όρος – Ζημιές σε μονές, σε επιφυλακή οι Αρχές, σε προσευχή οι μοναχοί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγιο Όρος, Άκης Τσελέντης, Αλκιβιάδης Στεφανής, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΜΑΚ, Ευθύμιος Λέκκας, Θανάσης Γκανάς, Κεντρική Μακεδονία, Κώστας Παπαζάχος, Μακεδονία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Σεισμολογία, Σεισμός, Χαλκιδική,

Το μεσημέρι του Σαββάτου 7 Ιουνίου 2025 (περίπου 15.46) καταγράφηκε ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιον Όρος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο εντοπίστηκε σε υποθαλάσσιο χώρο περίπου 9 χλμ βορειοδυτικά των Καρυών (Κεντρικός Άθωνας) και το εστιακό βάθος στα 12,5 χλμ.

Η δόνηση έγινε πολύ αισθητή στην ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα κ.ά.).

Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε μετασεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Μετασεισμική ακολουθία

Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, κυρίως μικρότερης έντασης. Καταγράφηκαν συνολικά πάνω από 25–27 δονήσεις, με τον ισχυρότερο μετασεισμό να φτάνει περίπου 4,0–4,2 Ρίχτερ.

Όπως ανέφερε ο Αθ. Γκανάς (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο), ο σεισμός έγινε πάνω σε υποθαλάσσιο ρήγμα ΒΔ–ΝΑ παράλληλο στη δυτική ακτή του Αγίου Όρους, το οποίο παρουσιάζει αμείωτη δραστηριότητα πάνω από 10 μήνες (έχει δώσει τουλάχιστον 7 δονήσεις άνω των 4 R) και εξελίσσει «θετικά» την ακολουθία με ήδη 27 μετασεισμούς.

H μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε αδιάκοπα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου και της νύχτας.

Δηλώσεις σεισμολόγων και ειδικών

Οι σεισμολόγοι περιγράφουν το φαινόμενο ως ιδιαίτερα «περίεργο» και απρόβλεπτο. Ο Ευθ. Λέκκας (πρόεδρος ΟΑΣΠ) σημείωσε ότι η ακολουθία ξεκίνησε πριν ~14–20 μήνες, κορυφώθηκε το περσινό καλοκαίρι και πίστευαν ότι είχε εκτονωθεί, αλλά τελικά επανήλθε με ακόμα ισχυρότερη δόνηση.

Επεσήμανε επίσης ότι το επίκεντρο είναι σε υποθαλάσσιο, στενό ρήγμα και εκτίμησε ότι αυτό «μπορεί να δώσει σεισμό έως 5,6–5,7 Ρίχτερ».

Ο καθηγητής Κ. Παπαζάχος (ΑΠΘ) τόνισε ότι «μπορεί να έχουμε ισχυρότερους σεισμούς» στην περιοχή, καθώς η σεισμική δραστηριότητα επιμένει.

Παράλληλα, ο Άκης Τσελέντης εξέφρασε μέσω ανάρτησής του την ανησυχία ότι ίσως υπάρξουν ζημιές σε μοναστήρια, αλλά χαρακτήρισε τη μέχρι στιγμής μετασεισμική ακολουθία «φυσιολογική» και κάλεσε σε αποφυγή παλαιών ή επισφαλών κτισμάτων.

Ο διοικητής του Αγίου Όρους Αλκ. Στεφανής διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση «παραμένει υπό έλεγχο» και ότι «η ζωή στο Άγιον Όρος συνεχίζεται κανονικά», καθώς έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.

Ζημιές, αντιδράσεις μοναχών και μέτρα πολιτικής προστασίας

Οι υλικές ζημιές σε κτίρια του Άθωνα ήταν συγκριτικά περιορισμένες. Η Μονή Σίμωνος Πέτρας υπέστη σοβαρές ζημιές (πτώσεις καμινάδας και πολυελαίου στην Τράπεζα, έκπλυση σοβάδων κ.ά.).

Ρωγμές και πτώσεις σοβάδων καταγράφηκαν επίσης στις Μονές Διονυσίου, Ζωγράφου, Σταυρονικήτα κ.ά..

Ένας 37χρονος επισκέπτης τραυματίστηκε ελαφρά (έχασε την ισορροπία του) στη Μονή Παντοκράτορος.

Στη Χαλκιδική και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία δεν αναφέρθηκαν άλλες σημαντικές ζημιές ή πτώσεις υποδομών.

Οι μοναχοί του Άθωνα εκδήλωσαν έντονη ανησυχία, όπως μεταδόθηκε από τοπικά Μέσα: το Σάββατο το βράδυ τελέστηκαν ολονύκτιες αγρυπνίες και προσευχές στις μονές του Αγίου Όρους.

Η Πολιτική Προστασία έθεσε σε πλήρη επιφυλακή κλιμάκια ελέγχου. Από το Σάββατο το βράδυ μεταβαίνουν προληπτικά στον Άθωνα ομάδες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ διαπιστώθηκε ότι η τρέχουσα δραστηριότητα περιορίζεται στο ίδιο το στενό σεισμογενές πεδίο του Άθωνα που ενεργοποιήθηκε από τον περυσινό Ιούνιο, με 8 δονήσεις άνω των 4R (μέγιστο 5,3R) από τότε.

Η Επιτροπή συνέστησε να αποφεύγουν οι μοναχοί και οι επισκέπτες την είσοδο σε κτίρια που έχουν υποστεί βλάβες.

Προοπτικές σεισμικής δραστηριότητας

Οι επιστήμονες διατηρούν επιφυλακτική στάση όσον αφορά τη συνέχεια. Όπως τόνισε ο Ευθ. Λέκκας, «δεν υπάρχει κανόνας στις σεισμικές ακολουθίες» – καθεμία εξελίσσεται με το δικό της «χαοτικό» τρόπο.

Επικρατεί η εκτίμηση ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί νέος ισχυρός σεισμός: «μπορεί να έχουμε ισχυρότερους σεισμούς» προειδοποίησε ο Κ. Παπαζάχος.

Μέχρι στιγμής οι μετασεισμοί δείχνουν κανονική εξέλιξη, όμως οι Αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ώρες και ημέρες θα κρίνουν την εξέλιξη του φαινομένου.

Σχετικά άρθρα