Ο σκελετός στο υπόγειο όρυγμα του τρίτου θαλάμου στην Αμφίπολη έχει πυροδοτήσει άνευ προηγουμένου ονοματολογία και σενάρια, ανεβάζοντας στο κόκκινο την αγωνία για το ποιος είναι πραγματικά ο ένοικος του τάφου.
Άπαντες αναμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών στο DNA του σκελετού και τη σύγκρισή του με άλλα ευρήματα της ίδιας περιόδου, ώστε να βρεθεί η ηλικία, το φύλο και ίσως διά της ατόπου και η πραγματική ταυτότητα του ενοίκου του τάφου στην Αμφίπολη, που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας.
Ο Ελεύθερος Τύπος επιχειρεί να χαρτογραφήσει το μυστήριο γύρω από την Αμφίπολη με τα επτά βασικά σενάρια.
Ποιος μπορεί να είναι ο ένοικος στην Αμφίπολη
1. Μέγας Αλέξανδρος
Η φήμη αυτή αναπαράγεται διαρκώς αν και η υπεύθυνη της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, το έχει αποκλείσει. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, Χάρη Τζάλα, για να ισχύει αυτό θα πρέπει “να ανατραπούν 17 αρχαίες πηγές που αναφέρουν τις επισκέψεις 5 αυτοκρατόρων στο σώμα του Αλέξανδρου στην Αλεξάνδρεια”.
2. Ηφαιστίωνας
Είναι μια θεωρία που υποστηρίζεται από πολλούς αρχαιολόγους, μεταξύ των οποίων και η Ντόροθι Κινγκ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρο Μαυρογιάννη, “τα οστά είναι του Ηφαιστίωνα”.
3. Κάσσανδρος
Ο θάνατος του συμπίπτει χρονολογικά με την ανέγερση του τάφου. Επίσης η κυριαρχία του Κάσσανδρου στην περιοχή της Αμφίπολης και το μίσος που έτρεφε για τον Αλέξανδρο, θεωρείται ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ να κτιστεί ένα τόσο λαμπρό μνημείο για κάποιον από τη γενιά του Μεγαλέξανδρου.
4. Ολυμπιάδα
Ορισμένοι υποστηρίζουν ένθερμα ότι πρόκειται για την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όμως υπάρχει και το αντίθετο επιχείρημα: η Ολυμπιάδα εκτελέστηκε από τον Κάσσανδρο. Υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ότι την άφησε άταφη, πέταξε το νεκρό σώμα της σε ένα γκρεμό. Και πάντως ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ την ταφή κάποιου από τη γενιά του Αλέξανδρου σε ένα τόσο λαμπρό μνημείο.
5. Ρωξάνη και ο Αλέξανδρος ο Δ’
Η ανακάλυψη ενός μόνον σκελετού καταρρίπτει αυτό το σενάριο. Ακόμη, οι επιστήμονες λένε ότι έχουν ταυτίσει το μικρό Αλέξανδρο με οστά παιδιού που ανακαλύφθηκαν δίπλα στον τάφο του Φιλίππου του Β’ στη Βεργίνα.
6. Νέαρχος
Ο Νέαρχος ήταν επικεφαλής του στόλου του Αλεξάνδρου και στενός του συνεργάτης. Η κ. Περιστέρη έχει πει ότι “ο τάφος ανήκει σε επιφανή Μακεδόνα στρατιωτικό”.
7. Κάποιος άλλος στρατηγός
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι υπερβολικό ένα τόσο μεγάλο και λαμπρό μνημείο, βασιλικών προδιαγραφών, για έναν στρατηγό μόνον.