Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεκινάει ο καύσωνας: Η Αθήνα «βράζει» απότομα – Πότε αρχίζει η πολλή ζέστη

Ξεκινάει ο καύσωνας: Η Αθήνα «βράζει» απότομα – Πότε αρχίζει η πολλή ζέστη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καιρός, Καύσωνας,

Παρότι για ακόμα δύο μέρες έχουμε… άνοιξη, το καλοκαίρι φαίνεται να έχει έρθει πολύ νωρίτερα αφού ο καύσωνας έχει… σχεδόν ξεκινήσει.

Η ζέστη δεν είναι αφόρητη, αλλά σίγουρα η αλλαγή είναι απότομη.

Και, μάλιστα, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για 37-38 βαθμούς και αφήνουν «αστερίσκους» για το αν και πού θα ξεπεράσει ο υδράργυρος τους 40 βαθμούς.

Πιο αναλυτικά, ο καιρός αναμένεται να είναι ζεστός από 1 Ιουνίου, δηλαδή από το Σάββατο η θερμοκρασία θα ανέβει κατά πολύ.

Στην Αττική πάντως το Σάββατο 1 Ιουνίου αναμένεται να αγγίξει τους 30 βαθμούς και τοπικά να τους ξεπεράσει, ενώ την Κυριακή η θερμοκρασία θα είναι ακόμα υψηλότερη, πάντως θα είναι μια ευκαιρία για μπάνιο στη θάλασσα ή βόλτα σε βουνό.

Όλοι οι μετεωρολόγοι και οι μετεωρολογικές υπηρεσίες έχουν «συμφωνήσει» για το πρώτο κύμα ζέστης ενώ τα ίδια «λένε» και οι μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας από την δικιά του μεριά αναφέρει ότι 8 περιοχές θα «λιώσουν» από την ζέστη, ενώ όπως λέει δεν αποκλείεται η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Αναλυτικά η ανάρτηση Τσατραφύλλια:

«Ridge» (περιοχή υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών) πάνω από τη χώρα, μας στέλνει στις παραλίες αυτό το Σαββατοκύριακο!

Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό κύμα ζέστης το οποίο θα διατηρηθεί τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές τους 35-36 βαθμούς ενώ το στοίχημα για την άλλη εβδομάδα είναι κατά πόσο κοντά η μακριά θα βρεθεί ο υδράργυρος από τους 40 βαθμούς ή αν θα τους ξεπεράσει!

Ενδεικτικά οι περιοχές που θα εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Αιτωλ/νία, η Πελοπόνησος,η Κρήτη και τα Δωδεκάννησα.

Για την Αττική η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να φτάσει το μεσημέρι:

Σάββατο 1/6: 31 βαθμούς

Κυριακή 2/6: 33 βαθμούς

Δευτέρα 3/6: 37 βαθμούς

Τρίτη 4/6: 38 βαθμούς

Για τη Θεσσαλονίκη:

Σάββατο 1/6: 31 βαθμούς

Κυριακή 2/6: 33 βαθμούς

Δευτέρα 3/6: 36 βαθμούς

Τρίτη 4/6: 37 βαθμούς

Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη μαζί με καύσωνα

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι εκτός από την ζέστη ξανά έρχεται η αφρικανική σκόνη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι από το Σάββατο και κυρίως από την Κυριακή και μετά, θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της θερμής αέριας μάζας που μας έρχεται από την Αφρική, με τον υδράργυρο να ανέρχεται κοντά στους 33-35 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν αποκλείεται και σε κάποιες περιοχές, όπως στη Βοιωτία, να φτάσει και τους 37 βαθμούς.

Η ζέστη αυτή θα κρατήσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ στην συνέχεια θα πάμε σε πιο άστατες καιρικές συνθήκες.

Η θερμή μάζα από την Αφρική θα φέρει όμως και σκόνη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς όμως οι συγκεντρώσεις της να είναι επικίνδυνες. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν θα είναι κυρίως της δυτικής, κεντρικής και νότιας Ελλάδας.

Αναλυτικά ο ίδιος αναφέρει πώς:

«Από το Σάββατο θα αρχίσει σιγά σιγά ο υδράργυρος να τραβά την ανηφόρα όπου αυτό θα γίνει πιο αισθητό από Κυριακή και μέχρι περίπου τα μέσα της άλλης εβδομάδας με τον υδράργυρο να ανεβαίνει προς τα κεντρικά, ανατολικά και νότια κοντά στους 34° με 36° τοπικά σε κλειστές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και για λίγο πιθανόν και 37° βαθμούς κελσίου,

»Γι’ αυτή τη θερμή εισβολή σημειώνουμε τα παρακάτω:

»1. Παρατηρώντας τη συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, αυτή προκύπτει από τον συνδυασμό ψυχρής λίμνης προς την περιοχή της Ιταλίας και της κεντρικής Μεσογείου με υψηλότερες βαρομετρικές πιέσεις ανατολικότερα.

»2. Από το παραπάνω προκύπτει ότι δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινού τύπου θερμή εισβολή κατά την οποία υψηλές βαρομετρικές πιέσεις οδηγούν τη θερμή μάζα προς την περιοχή μας

»3. Έτσι λοιπόν αυτή η θερμή μεταφορά θα συνοδεύεται και από συννεφιές αλλά και αφρικανική σκόνη ακόμη και από αστάθεια προς τα κεντρικά και βόρεια, παράγοντες που ενδεχομένως να τροποποιήσουν το θερμοκρασιακό προφίλ ορισμένων περιοχών οδηγώντας τον υδράργυρο πιο κάτω από τα προβλεπόμενα.

»4. Η κορύφωση αυτής της θερμής μεταφοράς πιθανολογείται στις αρχές της νέας εβδομάδας όπου από τα μέσα αυτής και στη συνέχεια οι ενδείξεις θέλουν αποκλιμάκωση και μετάβαση σε πιο άστατες καιρικές συνθήκες.

»5. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για μια σύντομης γενικά διάρκειας θερμή μεταφορά (3-4 ημέρες), χωρίς ακρότητες και με αρκετά ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά,

»Στους επόμενους δύο χάρτες μπορείτε να παρακολουθήσετε τα προβλεπόμενα μέγιστα των θερμοκρασιών όπου κρατάμε επιφυλάξεις για ενδεχομένως πιο κάτω τιμές όπως επίσης και τη νέα μεταφορά αφρικανικής σκόνης στις αρχές της νέας εβδομάδας».

Σχετικά άρθρα