Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Handelsblatt: Μεγάλη ζήτηση εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα – Έως 13.000 το τετραγωνικό

Handelsblatt: Μεγάλη ζήτηση εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα – Έως 13.000 το τετραγωνικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Handelsblatt, Αγορά Ακινήτων, Γερμανία, Ελληνικά Νησιά, Κυκλάδες, Μύκονος, Νησιά Αιγαίου, Πάρος, Σαντορίνη,

Στο αυξανόμενο ενδιαφέρον που καταγράφεται στην Ελλάδα για αγορά εξοχικών κατοικιών από ξένους αγοραστές και συνταξιούχους εστιάζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Στο δημοσίευμα παρατίθενται στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία «οι επενδύσεις σε ακίνητα από ξένους αγοραστές αυξήθηκαν κατά 68% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σχεδόν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ το 2022» ενώ «το πρώτο τρίμηνο του 2023, αυξήθηκαν κατά 33% περαιτέρω».

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι’ αυτό, σημειώνει η εφημερίδα εξηγώντας:

«Η Ελλάδα έχει 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο και ήπιους χειμώνες, πάνω από 100 κατοικημένα νησιά, τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Μεσογείου και γραφικές παραλίες.

»Επιπλέον, η χώρα που άλλοτε υπέφερε από την κρίση έχει καλές οικονομικές προοπτικές και υπόσχεται πολιτική σταθερότητα μετά την πρόσφατη επανεκλογή της συντηρητικής κυβέρνησης. […] Τα ακίνητα σε κλασικά τουριστικά κέντρα όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα περιζήτητα, “αλλά η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά εδώ και χρόνια”, λέει ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος του μεσιτικού γραφείου E&V Greece. Λόγω αυτού, οι τιμές αυξάνονται. Στη Μύκονο, οι τιμές κυμαίνονται από 6.000 έως 13.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο».

«Εκτός από αυτά τα εξαιρετικά ακίνητα, ωστόσο», δηλώνει στην Handelsblatt ο Γιώργος Πετράς, «οι τιμές στην Ελλάδα είναι μάλλον συγκρατημένες σε σύγκριση με άλλες δημοφιλείς περιοχές της Μεσογείου.

»Οι συγκριτικά χαμηλές τιμές αγοράς και η αυξανόμενη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατέστησαν τα ελληνικά ακίνητα διακοπών ενδιαφέροντα και ως επενδυτικά προϊόντα».

Από την πλευρά του ο Κρίστιαν Σέιρερ, επικεφαλής του μεσιτικού γραφειου GIS στο Άουγκσμουργκ, που εξειδικεύεται στην ελληνική αγορά, δηλώνει ότι «η χερσόνησος της Πελοποννήσου, η νότια Κρήτη και τα νησιά της Εύβοιας και της Λευκάδας είναι φθηνότερα από τα hotspots του Αιγαίου, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος».

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ορισμένες «υποτιθέμενες ευκαιρίες» ίσως να μην προσφέρουν «την ποιότητα που επιθυμούν οι αγοραστές από τον γερμανόφωνο χώρο, όσον αφορά τις οικοδομικές προδιαγραφές, τη διαρρύθμιση των χώρων και την επίπλωση».

Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η Handelsblatt «όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα με την αγορά ακινήτου, μπορούν να επωφεληθούν από τους φορολογικούς συντελεστές:

»Η Ελλάδα προσελκύει τους ξένους συνταξιούχους με ενιαίο φορολογικό συντελεστή μόλις 7% για τα εισοδήματα που αποκτούν στο εξωτερικό.

»Ειδικά για τους αγοραστές που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αργότερα την εξοχική τους κατοικία ως κατοικία συνταξιοδότησης, είναι σημαντική και η εύκολη προσβασιμότητα, καθώς και μια υποδομή αξιόπιστη για όλη τη διάρκεια του έτους, παρατηρεί ο Σέιρερ.

»Αυτό καθιστά ενδιαφέρουσες και περιοχές που θεωρούνταν επί μακρόν εμπιστευτικό μυστικό, όπως η Αίγινα, η Ύδρα, οι Σπέτσες και ο Πόρος στον Σαρωνικό κόλπο, κοντά στην Αθήνα».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα