Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμβόλια κορωνοϊού: 63 θάνατοι και 1.633 παρενέργειες στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΦ

Εμβόλια κορωνοϊού: 63 θάνατοι και 1.633 παρενέργειες στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΦ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Στοιχεία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τους θανάτους εξαιτίας εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από εμβόλια κατά της CoViD το 2021 και το 2022, δημοσιοποίησαν σήμερα οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΦ, το συγκεκριμένο διάστημα καταγράφηκαν 1.633 ανεπιθύμητες ενέργειες (οι 1.344 σοβαρές) και 63 θάνατοι.

Από αυτούς, οι 49 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, οι 6 της Moderna, οι 3 της AstraZeneca και οι 5 της Janssen.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα περιστατικά αυτά είτε αναφέρθηκαν εξαρχής ως θάνατοι, είτε η πληροφορία της έκβασης λήφθηκε από τον ΕΟΦ στο πλαίσιο αναζήτησης συμπληρωματικών στοιχείων (follow-up) για την αξιολόγηση της αναφοράς.

Από τα περιστατικά αυτά, τα 38 έλαβαν χώρα το 2021, τα 21 έλαβαν χώρα το 2022 και για τα 4 δεν υπάρχει διαθέσιμη η σχετική πληροφορία.

Χρονικό διάστημα μεταξύ εμβολιασμού και αναφερόμενου περιστατικού με θανατηφόρο έκβαση

Στην έκθεση του ΕΟΦ περιλαμβάνονται και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ανά όργανο και εμβόλιο.

Αναφέρθηκαν 49 αναφερόμενες διαταραχές εμμήνου ρύσεως, 3 περισταστικά που σχετίζονται με εγκυμοσύνη και θηλασμό και 3 αναφορές σε θηλάζουσες, εκ των οποίων 2 αφορούσαν σε τοπική αντίδραση στο σημείο εμβολιασμού και 1 σε διάρροια του θηλάζοντος βρέφους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.

Σοβαρή (κατά την κρίση του αναφέροντα) ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια που επιφέρει θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία/βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.

Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

Δείτε εδώ τις παρενέργειες ανά σκεύασμα

Σχετικά άρθρα