Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιστράτευση γιατρών: «Εννέα μήνες μετά δεν έχουμε ακόμα πληρωθεί»

Επιστράτευση γιατρών: «Εννέα μήνες μετά δεν έχουμε ακόμα πληρωθεί»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νοσοκομειακοί Γιατροί,

Δεκάδες ήταν οι ιδιώτες γιατροί που κλήθηκαν να υπηρετήσουν υποχρεωτικά στο ΕΣΥ εν μέσω του κύματος της παραλλαγής Δέλτα.

Το υπουργείο Υγείας είχε στείλει φύλλα επιστράτευσης σε γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν κλινικές COVID και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, εν μέσω αντιδράσεων του κλάδου που κατήγγειλε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπολειτουργούσαν τα ιδιωτικά ιατρεία που αποτελούν πυλώνα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Επτά και εννέα μήνες μετά πολλοί από όσους υπηρέτησαν καταγγέλλουν ότι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί για τις βάρδιες και τις εφημερίες που παρείχαν στο ΕΣΥ.

Παρόμοια τύχη έχουν και 15 γιατροί στη Μαγνησία που ανταποκρίθηκαν εθελοντικά στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, αλλά δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για τις υπηρεσίες τους στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο του Βόλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του iatronet.gr.

Έπρεπε να πληρωθούμε μέσα σε 60 ημέρες

Ο πνευμονολόγος Κοσμάς Καζάνας, που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, επιστρατεύτηκε στις αρχές Ιανουαρίου και επί ένα μήνα παρείχε τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου».

Μαζί του είχαν επιστρατευτεί και οι άλλοι τρεις ιδιώτες πνευμονολόγοι του ίδιου δήμου.

Για το διάστημα αυτό ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είχαν υποχρεωθεί να αναστείλουν ή να περιορίσουν δραστικά τη λειτουργία των ιατρείων τους.

«Κλείσαμε τα ιατρεία μας, αφέθηκε ακάλυπτη μια περιοχή 130.000 κόσμου, ενώ για ένα μήνα δεν λειτούργησε πνευμονολογικό και στα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Συκεών-Ευόσμου, όπου είμαστε οι 3 στους 4 που επιστρατεύτηκαν», αναφέρει και προσθέτει:

«Το συμβόλαιο που υπογράψαμε βάσει του ΦΕΚ έλεγε πως θα πληρωθούμε εντός 60 ημερών, με τον μισθό του Επιμελητή Β, συν τις εφημερίες.

»Είμαστε στον 8ο μήνα και δεν έχει μπει καν σε θέμα συζήτησης η πληρωμή μας.

»Οι μοναδικοί που πιέζουν είναι οι ίδιοι οι γιατροί», αναφέρει στο iatronet.

Ο ίδιος κλήθηκε στις 27 Ιουνίου από το λογιστήριο του νοσοκομείου να καταθέσει τα τιμολόγια.

«Εκεί μου είπαν πως θα πληρωθούμε στις 15 Ιουλίου, κάτι που φυσικά δεν έγινε. Προχθές που πήρα για να ρωτήσω μου απάντησαν πως η πληρωμή τελικά προβλέπεται να γίνει μετά τις 15 Αυγούστου και πως ούτε αυτό είναι σίγουρο», λέει.

Ζήτημα αξιοπιστίας του κράτους

Ο Δρόσος Τσαβλής, επίσης ιδιώτης πνευμονολόγος και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, παρέλαβε το φύλλο επιστράτευσης από τους πρώτους, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, και υπηρέτησε για ένα μήνα στην Α Κλινική COVID του Ιπποκράτειο νοσοκομείου.

Διανύοντας τον ένατο μήνα από τότε, επιβεβαιώνει πως δεν έχει ακόμα πληρωθεί για τις υπηρεσίας που παρείχε, παρόλο που έχει καταθέσει τιμολόγιο και αριθμό λογαριασμού για την κατάθεση.

Κάνει λόγο για ζήτημα αξιοπιστίας και συνέπειας του κράτους, αλλά επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους:

«Υπάρχει ένα θέμα, το οποίο δεν το σηκώνουμε αυτή τη στιγμή, για να μην πει κανείς ότι εδώ η Ελλάδα καίγεται, κόσμος πεινάει και οι γιατροί κυνηγάνε ένα μισθό.

»Το έχουμε αφήσει γιατί κατανοούμε τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και της πολιτείας.

»Περιμένουμε απλά το υπουργείο κάποια στιγμή να κάνει το καθήκον του», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το νοσοκομείο Παπαγεωργίου πλήρωσε πριν από λίγες μέρες τους γιατρούς που υπηρέτησαν σε αυτό, ενώ αντίθετα όσοι παρείχαν υπηρεσίες σε Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου ακόμη περιμένουν.

Μαγνησία: Απλήρωτοι και όσοι υπηρέτησαν εθελοντικά

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας κατάφερε να αποφύγει την επιστράτευση των μελών του, με ένα μοντέλο – πρότυπο που πρότεινε και υλοποίησε με δική του πρωτοβουλία.

Κάλεσε τα στελέχη του Αχιλλοπούλειου νοσοκομείου Βόλου, κατέγραψε τις συγκεκριμένες ανάγκες που υπήρχαν και κάλυψε τα κενά με την εθελοντική συμμετοχή γιατρών – μελών του.

Οι 15 γιατροί που συμμετείχαν παρείχαν από 4 εφημερίες ο καθένας σε συγκεκριμένες μέρες που χρειαζόταν, με αποτέλεσμα και οι ανάγκες να καλυφθούν και οι ιδιώτες να μη χρειαστεί να κλείσουν εντελώς τα ιατρεία τους.

Η αμοιβή των 250 ευρώ ανά εφημερία που προβλέπεται για τους εθελοντές δεν έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευθύμιος Τσάμης, είναι ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν.

«Υπάρχει ανακολουθία και αναντιστοιχία μεταξύ των λεγόμενων και πραττόμενων από το μέρος της εξουσίας, κάτι που έχουμε δει διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις», λέει, ενώ προβλέπει πως όταν υπάρξει ξανά ανάγκη δεν θα βρει ανταπόκριση:

«Με την υποστελέχωση των νοσοκομείων και την κούραση του προσωπικού φαίνεται ότι θα ξαναϋπάρξει ανάγκη.

»Τότε θα ψάχνουν να βρουν γιατρούς…».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόσχεση της αρμόδιας 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της διοίκησης του νοσοκομείου ήταν πως τα κονδύλια για την πληρωμή των γιατρών είχαν εγκριθεί.

«Όταν στη συνέχεια τους ενόχλησα -γιατί στο μεταξύ με ενόχλησαν κι εμένα οι συνάδελφοι- μου είπαν ότι δυστυχώς τελικά δεν είχαν εγκριθεί τα κονδύλια, γιατί δεν είχε εγκρίνει ακόμη το ελεγκτικό συμβούλιο τις σχετικές δαπάνες».

Σχετικά άρθρα