Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κινεζικός πύραυλος πέφτει στη Γη – Κομμάτια του και στην Ελλάδα

Κινεζικός πύραυλος πέφτει στη Γη – Κομμάτια του και στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διάστημα, Κίνα, Κρήτη, Μακεδονία,

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να πέσουν στη Γη συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο.

Αν και οι κίνδυνος είναι μικρός, κανείς δεν αποκλείει να πέσουν τμήματα του πυραύλου σε κατοικημένη περιοχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (European Union Aviation Safety Agency – EASA) ένας τεράστιος κινεζικός πύραυλος Long March 5B (με την κωδική ονομασία CZ-5B) που είχε απογειωθεί στις 24 Ιουλίου, βρίσκεται σε διαδικασία συντριβής στον πλανήτη.

Σύμφωνα με το CNN, ο πύραυλος Long March 5B μετέφερε εργαστηριακή μονάδα στο διαστημικό σταθμό που δημιουργεί η Κίνα.

Η εκτόξευση ήταν επιτυχής, όμως ο πύραυλος που μετέφερε το φορτίο, δεν συνεχίζει το ταξίδι και πέφτει πίσω στη Γη.

Υπό κανονικές προϋποθέσεις δεν θα έπρεπε να δημιουργεί αναστάτωση, καθώς είναι μια συνηθισμένη διαδικασία όταν πραγματοποιούνται διαστημικά ταξίδια, να επιστρέφουν οι πύραυλοι, που χρησιμοποιούνται για να δώσουν επιτάχυνση στο εκάστοτε διαστημόπλοιο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ο πύραυλος μήκους 30 μέτρων, ζυγίζει περίπου 22 τόνους και θεωρείται αρκετά δύσκολο, να διαλυθεί σε πολύ μικρά κομμάτια, όση ώρα περιστρέφεται στην τροχιά της Γης.

Ταυτόχρονα, δεν διαθέτει το καθιερωμένο σύστημα ελέγχου, που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον, να δώσει μια προκαθορισμένη πορεία πρόσκρουσης.

Έτσι, το αντικείμενο εισέρχεται ανεξέλεγκτο στην Γη και είναι αβέβαιο το σημείο πρόσκρουσης του.

Σε ποιες περιοχές μπορεί να πέσουν τα συντρίμμια

Η ημέρα που αναμένεται να προσγειωθεί ο πύραυλος στην Γη φαίνεται να έχει «κλειδώσει» με βάση τους επιστήμονες και είναι η 31 Ιουλίου, ενώ οι υποψήφιες περιοχές στις οποίες θα προσγειωθούν τα συντρίμμια, εναλλάσσονται διαρκώς.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για τα σημεία πρόσκρουσης:

Οι πρώτες εκτιμήσεις έδιναν ένα εύρος που εκτείνονταν από τον Ατλαντικό Ωκεανό, μέχρι και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα όμως με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (European Union Aviation Safety Agency – EASA), φαίνεται ότι τα συντρίμμια αναμένεται να πέσουν σε μια περιοχή που εκτείνεται από τις Αζόρες στον Ατλαντικό και επεκτείνεται έως και την Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα