Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Εμβολιαστείτε με εμβόλιο που δεν ξέρουμε εάν «πιάνει»

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Εμβολιαστείτε με εμβόλιο που δεν ξέρουμε εάν «πιάνει»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση για την 4η δόση εμβολίου (2η αναμνηστική), επισημαίνοντας πως, τελικά, θα είναι προαιρετική για (όλους) τους πολίτες ηλικίας 30 με 59 ετών, ενώ για τους άνω των 60 υπάρχει ισχυρή σύσταση για την πραγματοποίησή της.

Ειδικότερα, αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών, η Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που ενδέχεται να προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν.

Η πλατφόρμα, πάντως, θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιουνίου.

Καπραβέλος: Η μεγάλη χαλάρωση των μέτρων οδήγησε σε καλοκαιρινό κύμα κορωνοϊού

«Η μεγάλη χαλάρωση των μέτρων οδήγησε σε καλοκαιρινό κύμα και τώρα είμαστε στην πρώτη φάση του», δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας που δείχνει να επιδεινώνεται εκ νέου.

Καπραβέλος: Η Ομικρον 5 είναι καινούργιος ιός – Μολύνει και όσους έχουν μολυνθεί με Όμικρον

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο γιατρός που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με κορωνοϊό, τόνισε ότι «έχουμε χαλαρώσει πάρα πολύ ενώ έλεγχοι στα σημεία εισόδου των τουριστών δεν υπάρχουν».

Ο κ. Καπραβέλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί σε εσωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, λέγοντας ότι «οι μάσκες έχουν ουσιαστικά καταργηθεί ενώ έχει μειωθεί και το πρόγραμμα των εμβολιασμών».

«Η Όμικρον 5 πρόκειται για νέο ιό»

Αναφερόμενος στις ενισχυτικές δόσεις εμβολίου, ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι η τρίτη και η τέταρτη δόση εμβολίων καθυστερεί πολύ σε υψηλού κινδύνου πολίτες», λέγοντας ταυτόχρονα ότι προφυλάσσουν από τη βαριά νόσηση.

«Η Όμικρον 5 έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

»Πρόκειται περί νέου ιού.

»Μολύνει και αυτούς που είχαν μολυνθεί με την Όμικρον», επισήμανε.

Όσον αφορά τις νέες επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του ιού και των νέων παραλλαγών του ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι οι γιατροί περιμένουν τα εμβόλια νέας γενιάς, τα οποία θα αντιμετωπίζουν και την παραλλαγή Όμικρον:

«Ο στόχος να μην νοσήσουμε βαριά και να μη χάσουμε τη ζωή μας εκπληρώνεται με τις ενισχυτικές δόσεις», επισήμανε.

Ευάλωτοι οι νοσήσαντες σε επαναλοιμώξεις με μεταγενέστερα στελέχη

Άτομα που έχουν μολυνθεί με το παλιότερο στέλεχος της μετάλλαξης Ομικρον του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο, μπορεί να είναι ευάλωτα σε επαναμόλυνση με μεταγενέστερα στελέχη της παραλλαγής, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί και έχουν λάβει και ενισχυτική δόση.

Όπως ανέφεραν ερευνητές από την Κίνα στο Nature, οι εμβολιασμένοι ασθενείς που νόσησαν με το στέλεχος Ομικρον BA.1 ανέπτυξαν αντισώματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν αυτόν τον ιό συν τον αρχικό ιό SARS-CoV-2, αλλά οι υποκατηγορίες Ομικρον που κυκλοφορούν τώρα έχουν μεταλλάξεις που παρακάμπτουν αυτά τα αντισώματα.

Το Ομικρον BA.2.12.1, το οποίο επί του παρόντος προκαλεί τις περισσότερες λοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, και τα Ομικρον BA.5 και BA.4, που πλέον αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 21% των νέων περιπτώσεων στις ΗΠΑ, περιέχουν μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν στα BA.1 και BA.2 στελέχη της Ομικρον.

Κορωνοϊός: Και τα παιδιά έως 14 ετών παθαίνουν long Covid-19

Αυτές οι νεότερες υποκατηγορίες «κυρίως αποφεύγουν τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό από τον SARS-CoV-2», ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Σχετικά άρθρα