Στη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα εστιάζει το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) σε ανταπόκριση από την Αθήνα που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του tagesschau.de.
«Σύμφωνα με τα προγνωστικά», διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, «μέχρι το 2030 οι Έλληνες θα ξεπεράσουν τους Ιταλούς ως ο γηραιότερος λαός της ΕΕ».
Η ανταποκρίτρια της ARD θυμίζει ότι «το τελευταίο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα είχε ξεσπάσει το 2010.
Λόγω οικονομικής κρίσης εγκατέλειψαν την Ελλάδα σχεδόν μισό εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες.
Πολλοί σπούδασαν στο εξωτερικό και παρέμειναν εκεί.
«Πρέπει να σταματήσουμε τη μετανάστευση των νέων, γιατί είναι σημαντικοί για την οικονομία και επιπλέον βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης» λέει ο Βύρων Κοτζαμάνης, δημογράφος και ερευνητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
«Έτσι η Ελλάδα δεν χάνει μόνο εξειδικευμένους εργαζόμενους, αλλά και τους απογόνους τους.
»Την κατάσταση επιβαρύνει περαιτέρω το γεγονός ότι ακόμη και οι Έλληνες που παραμένουν στη χώρα αποκτούν όλο και λιγότερα παιδιά».
Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιδόματα και νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν έχουν βελτιώσει την κατάσταση.
«Το πρόβλημα είναι ότι για να λάβει κανείς ορισμένες παροχές, θα πρέπει ήδη να έχει μία σταθερή δουλειά» γράφει η ανταποκρίτρια της ARD στην Αθήνα.
«Ωστόσο, ιδιαίτερα οι νεότεροι εργάζονται συχνά με επισφαλείς συνθήκες και με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή και χωρίς σύμβαση.
»Η ανεργία των νέων αγγίζει το 40%. Δύο στους τρεις Έλληνες μεταξύ 18 και 34 ετών μένουν ακόμη με τους γονείς τους.
»”Αν δείτε τις δημοσκοπήσεις, θα διαπιστώσετε ότι οι Έλληνες είναι από τους λιγότερο αισιόδοξους λαούς της Ευρώπης, όσον αφορά το μέλλον τους”«, λέει ο Κοτζαμάνης.
«Παντού επικρατεί αβεβαιότητα. “Σήμερα έχω δουλειά, αλλά θα την έχω και αύριο; Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει…”».