Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θα πλημμυρίσουν πέντε περιοχές στην Εύβοια, τρεις στην Αττική και δύο στην Πελοπόννησο

Θα πλημμυρίσουν πέντε περιοχές στην Εύβοια, τρεις στην Αττική και δύο στην Πελοπόννησο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχαία Ολυμπία, Αττική, Εύβοια, Ευθύμιος Λέκκας, Μέγαρα, Πλημμύρες, Πύργος,

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ευθύμης Λέκκας. Τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και στο Πήλιο, όπου είχαμε ρεκόρ βροχόπτωσης.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, όπως ανακοίνωσε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης καταστροφών, κ. Ευθύμη Λέκκα, υπάρχουν δέκα περιοχές στη χώρα οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες.

Πέντε περιοχές στην Εύβοια είναι μεταξύ αυτών και συγκεκριμένα η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή.

Επίσης στο «κόκκινο» βρίσκονται τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσιο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο.

Και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε την Κυριακή στην Εύβοια.

»Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα», δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας.

Όπως επισημαίνει τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

«Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών.

»Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια.

»Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά».

Εκτός από την Εύβοια… «Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα», αναφέρει ο καθηγητής.

Αγώνας δρόμου για να αποφευχθούν τα χειρότερα

«Από τις πυρκαγιές στο τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα, χονδρικά ενάμιση μήνα έγινε ένας τεράστιος αγώνας δρόμου για να προφυλάξουμε και να αποκαταστήσουμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει μέσα σε αυτό τον ενάμιση μήνα για να αποφύγουμε τα χειρότερα, για να μην έχουμε ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στον ΑΝΤ1.

Σχετικά άρθρα