Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Πέμπτη – Ποιοι απεργούν

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Πέμπτη – Ποιοι απεργούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΔΕΔΥ, Αθήνα, Απεργία, Αττική, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Μετρό, ΠΟΕΔΗΝ | Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Τραμ,

Απεργία έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ, με πλήθος αιτημάτων ανά κλάδο.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και άλλα σωματεία, μεταξύ των οποίων η ΠΟΕΔΗΝ και η ΠΕΜΕΝ.

Από τους πρώτους που δήλωσαν συμμετοχή στην απεργία ήταν οι εργαζόμενοι σε Μετρό και Ηλεκτρικό, ενώ το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της βάρδιας έως τις 18.00 το απόγευμα.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι τον τελευταίο καιρό, υπό τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας, κατάφεραν με υπευθυνότητα να κρατήσουν σε κίνηση της Σταθερές Συγκοινωνίες και προσθέτουν:

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτή η πανδημία να γίνει εργαλείο για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

»Είναι ξεκάθαρο ότι ο προτάσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, επιπλέον περιορισμό της απεργίας, αποδυνάμωση της δυνατότητας για εργατικές διαφορές, μειώσεις παροχών της εργατικής τάξης μέσω ΟΑΕΔ, περαιτέρω αποδυνάμωση δυνατότητας υπογραφής ΣΣΕ και άλλων πολλών, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους.

»Γι’ αυτό, συντασσόμαστε με όλα τα Συνδικάτα και συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που κήρυξε για τις 26 Νοεμβρίου 2020, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας»

Κανονικά τα λεωφορεία μετά από παρέμβαση Καραμανλή

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία υπαναχώρησαν τελικά και δεν θα πραγματοποιήσουν απεργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, έπειτα από σχετική συνάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, με συνδικαλιστές των εργαζομένων στα λεωφορεία, εκείνοι αποφάσισαν πως δεν θα προχωρήσουν σε απεργία.

Απεργία στα πλοία – Χωρίς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Στην απεργία θα συμμετέχει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), κρατώντας «δεμένα» τα πλοία στα λιμάνια της χώρας.

Η ΠΕΜΕΝ ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλη τη χώρα.

Στο κείμενο προκήρυξης της απεργίας της, αναφέρει ότι «στους ναυτεργάτες είναι σε εξέλιξη η κατευθυντήρια γραμμή των εφοπλιστών για να επιβάλλουν σε όλες τις κατηγορίες καραβιών, συνθήκες γαλέρας, με ναυτεργάτες χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα», ενώ προσθέτει ότι «συνεχίζεται ο εγκλωβισμός και ο μη επαναπατρισμός των χιλιάδων ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία, οι μαζικές απολύσεις στα επιβατηγά και καμία ουσιαστική κάλυψη όλων των ανέργων».

Στην απεργιακή κινητοποίηση δήλωσαν το «παρών» και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο συζητείται στη Βουλή, αλλά και η Ενωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας της ΥΠΑ (ΕΝΗΜΑΕΚ).

Απεργεί το Δημόσιο

Στην ανακοίνωσή της για την απεργία, η ΑΔΕΔΥ ζητεί, μεταξύ άλλων, μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών, αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.

Επαναλαμβάνει, παράλληλα, το αίτημά της για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, που «μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία».

Στην κινητοποίηση μετέχει και η ΠΟΕΔΗΝ με τοπικές δράσεις στα νοσοκομεία και συγκεντρώσεις στις 8 το πρωί με αιτήματα, όπως η ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά, μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας, επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση και μονιμοποίηση εκτάκτων.

Σχετικά άρθρα