Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φορτηγό πλοίο εμβόλισε το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» έξω από τον Πειραιά

Φορτηγό πλοίο εμβόλισε το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» έξω από τον Πειραιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Λιμενικό Σώμα, Πειραιάς, Πολεμικό Ναυτικό, Φωτογραφίες,

Στα δύο κόπηκε την Τρίτη στις 7.30 το πρωί έξω από το λιμάνι του Πειραιά το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού, έπειτα από σύγκρουση με μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας Maersk που «πέρασε από πάνω» του!

Το Καλλιστώ έβγαινε από το ναύσταθμο, όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε στην πρύμνη του με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων.

Νωρίτερα περισυνελέγησαν από τη θάλασσα δύο μέλη του πληρώματος που τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Συνολικά το Καλλιστώ είχε 27 άτομα πλήρωμα.

Το πλοίο που εμβόλισε το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού είναι το Maersk Launceston σημαίας Πορτογαλίας το οποίο βάσει της ιστοσελίδας marrinetraffic.com είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά στις 7.11 με προορισμό το λιμάνι του Τσανάκαλε στην Τουρκία.

Ένα ιδιαίτερο σκάφος

Το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ», είναι ένα ιδιαίτερο σκάφος κατασκευασμένο από πλαστικό ενισχυμένο από υαλονήματα για να ελαχιστοποιεί το μαγνητικό ίχνος στις νάρκες που συναντά δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ αντιστράτηγος ε.α Νικόλαος Μανωλάκος.

Αυτή είναι όμως και η «Αχίλλειος πτέρνα» που καθιστά ευάλωτα πλοία αυτού του τύπου. 

Όπως φάνηκε το πρωί, η σύγκρουση που έκανε το ναρκοθηρευτικό με σιδερένιο εμπορικό, και μικρής έντασης, προκαλεί μεγάλες ρωγμές.

Η «Αχίλλειος πτέρνα» του όμως μπορεί να είναι και η σωτηρία του, επειδή πλοία αυτού του τύπου έχουν αυξημένη πλευστότητα.

Έτσι, παρότι έχει κοπεί μεγάλο μέρος του (πρύμνη) δεν βούλιαξε. 

«Τα πλοία ανοιχτά του Πειραιά, πέριξ του λιμανιού, κινούνται με μικρή ταχύτητα, κάποιος ξεπέρασε τα όρια της ναυσιπλοΐας» τόνισε ο κ. Μανωλάκος.

Τι λέει το ΓΕΝ

Για πρόσκρουση του εμπορικού πλοίου στο ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ», στις 7.30 το πρωί, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΓΕΝ.

Το πολεμικό πλοίο έχει υποστεί ζημιές στην πρύμνη.

Το «Καλλιστώ» έχει πάρει κλίση λόγω της εισροής υδάτων, ωστόσο η κατάστασή του είναι πλέον σταθερή και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Το φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON που μετέφερε κοντέινερ, πορτογαλικής σημαίας, είχε προορισμό το Τσανάκκαλε και το ατύχημα συνέβη έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Υπάρχουν δύο, όχι σοβαρά τραυματίες.

Το ναρκοθηρευτικό ρυμουλκείται στον ναύσταθμο Σαλαμίνας για αξιολόγηση.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα του πολεμικού πλοίου, που μετέφερε συνολικά 27 άτομα, τα οποία διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο.

Στο φορτηγό πλοίο, που όπως φαίνεται από τη φωτογραφία είναι ένα αρκετά μεγάλο πλοίο (φωτό κάτω) έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ

«Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του περιστατικού της πρόσκρουσης εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού που σημειώθηκε περί τις 07:30 σήμερα το πρωί στον Σαρωνικό κόλπο».

Τι λέει το Λιμενικό

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τη σύγκρουση του ναρκοθηρευτικού «Καλλιστώ» με το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) «MAERSK LAUNCESTON»:

Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, την 07.40 σήμερα, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου ΠΝ Ν/ΘΗ «Καλλιστώ», στο οποίο επέβαιναν είκοσι επτά (27) μέλη πληρώματος, και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) «MAERSK LAUNCESTON» σημαίας Πορτογαλίας, νοτιοανατολικά του αγκυροβολίου Πειραιά.

Από το συμβάν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο Ν/ΘΗ πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ομάδα ΜΥΑ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο ΠΝ, ελικόπτερο ΠΝ και τέσσερα Ρ/Κ.

Τα μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και πλοίο ΠΝ, ενώ δύο (02) τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος ΠΝ, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container), ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ρυμούλκησης του Ν/ΘΗ πλοίου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Δείτε τη ρυμούλκηση του «Καλλιστώ» πίσω στον ναύσταθμο:

Σχετικά άρθρα