Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΑΑΔΕ: Aθώος ο Ριχάρδος – Δεν υπάρχει λαθρεμπόριο χρυσού

ΑΑΔΕ: Aθώος ο Ριχάρδος – Δεν υπάρχει λαθρεμπόριο χρυσού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Δημήτρης Ριχάρδος, Τουρκία, Χρυσός,

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τις συλλήψεις που διαφημίστηκαν ως εξάρθρωση ενός μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού προς την Τουρκία, με κεντρικό πρόσωπο τον Δημήτρη Ριχάρδο , η διεύθυνση τελωνείων της ΑΑΔΕ απαντά κατηγορηματικά προς την ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση ότι το αδίκημα δεν τελέστηκε.

Κατά την Αρχή, μπορεί ο ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίων και οι 62 συγκατηγορούμενοί του να μην είχαν νόμιμα παραστατικά για το χρυσό και τα άλλα πολύτιμα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, αυτό όμως δεν συνιστά λαθρεμπόριο χρυσού.

Κατόπιν αυτού ολοκληρώθηκε και η περαιτέρω ανάκριση που είχε ζητήσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, χωρίς καν να κληθούν σε συμπληρωματική απολογία οι κατηγορούμενοι.

Η δικογραφία έχει ήδη χρεωθεί σε εισαγγελέα προκειμένου να προτείνει προς το δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή ή μη σε δίκη των εμπλεκομένων.

«Μόνο φορολογικές παραβάσεις»

Πριν περίπου 7 μήνες η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Αγγελική Ματσούκα απέστειλε παραγγελία στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Δ/νση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβιάσεων ζητώντας τη διενέργεια πλήρους φορολογικού ελέγχου (με τη συνέργεια όπου απαιτείται του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος) για το σύνολο των κατασχεθέντων πολύτιμων αντικειμένων, και εν συνεχεία υπολογισμό επακριβώς των φόρων που χάθηκαν για το ελληνικό Δημόσιο, όπως ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος πολυτελείας.

Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της ΑΑΔΕ επανέλαβε ωστόσο ό,τι είχε πει και προ διετίας:

«Η διακίνηση εμπορευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς φορολογικά παραστατικά, δεν στοιχειοθετεί λαθρεμπορία όπως αυτή ορίζεται από τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα αλλά φορολογική παράβαση.

»Για τον εντοπισμό πολύτιμων αντικειμένων, καταρχήν δεν οφείλονται δασμοί λόγω του τεκμηρίου του τελωνειακού χαρακτήρα τους ως ενωσιακών εμπορευμάτων.

»Συνεπώς ο κάτοχος των εν λόγω πολύτιμων αντικειμένων στη χώρα μας δεν υποχρεούται να αποδείξει ότι έχει εισαγάγει νόμιμα τον χρυσό στην Ελλάδα καθόσον τεκμαίρεται ότι πρόκειται για ενωσιακό εμπόρευμα.

»Δασμοί οφείλονται κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων τρίτων χωρών.

»Εάν ο κάτοχος του χρυσού επιχειρήσει να εξαγάγει χρυσό από τη χώρα μας προς τρίτη χώρα χωρίς την τήρηση των τελωνειακών διατυπώσεων, στοιχειοθετείται η απλή τελωνειακή παράβαση, η οποία δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη, βάσει της τελωνειακής νομοθεσίας αλλά συνιστά μόνο διοικητική παράβαση.

»Αντίθετα, πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης φορολογικών παραβάσεων και ενδεχομένως συρρέουσες ποινικής ευθύνης βάσει της φορολογικής νομοθεσίας.

»Η παράδοση αγαθών που εξάγονται εκτός της Κοινότητας απαλλάσσονται από το φόρο προστιθέμενης αξίας.

»Δεδομένου λοιπόν ότι οι συγκεκριμένες κατασχέσεις δεν έχουν ως νομιμοποιητική βάση το αδίκημα της λαθρεμπορίας αλλά φορολογικές παραβάσεις θεωρούμε ότι δεν συντρέχει αρμοδιότητα των τελωνειακών αρχών προς αποτίμηση οφειλομένων αλλά αποτελούν αντικείμενο αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ».

Σχετικά άρθρα