Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δερμιτζάκης: Έως 15.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Δερμιτζάκης: Έως 15.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Σε 15.000 εκτίμησε απόψε (17/8) πως ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, κάνοντας μάλιστα λόγο για φορείς του κορωνοϊού που «δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι».

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος σε παρέμβασή του στον Τ/Σ ΣΚΑΪ.

Συμπλήρωσε, πάντως, πως το καλό νέο είναι ότι μειώθηκαν τα κρούσματα -καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν 150, ενώ τις προηγούμενες μέρες οι μολύνσεις ξεπερνούσαν τις 200 ημερησίως- και ότι έχουμε μια «σταθεροποίηση» στα 150 – 250 κρούσματα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή μετάδοση, όπως εξήγησε.

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε μάλιστα πως ενδεχομένως τα πρώτα μέτρα -όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους- άφησαν ήδη το «αποτύπωμα» τους στην εικόνα της μείωσης των κρουσμάτων.

Στη συνέχεια ο καθηγητής επέστησε την προσοχή σε όσους πρόκειται να επιστρέψουν από ταξίδι ή διακοπές κλπ. το προσεχές διάστημα, καλώντας τους να είναι πολύ προσεχτικοί πχ. με κάποια σχετική απομόνωση για κάποιες μέρες.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής υπογράμμισε πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία με τα κρούσματα, «αρχίζω να βλέπω μια καλλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία» διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και «ιδανικά τα κρούσματα να είναι 40, 50 ή 60».

Σχετικά με το αν ο κορωνοϊος θα μπορούσε να μεταλλαχθεί λαμβάνοντας περισσότερο επικίνδυνα μορφή, ο ίδιος απάντησε πως «θεωρητικά μπορεί».

Σχετικά άρθρα