Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορωνοϊός: Τα 20 από τα 43 νέα κρούσματα της Δευτέρας εισαγόμενα από τη Σερβία

Κορωνοϊός: Τα 20 από τα 43 νέα κρούσματα της Δευτέρας εισαγόμενα από τη Σερβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Σερβία, Τουρισμός, Τουρίστες,

Από τα 43 συνολικά κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, τα 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της Ελλάδας, με την πλειονότητα (20) των εισαγόμενων κρουσμάτων να αφορά επισκέπτες από τη Σερβία.

Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών, ενώ μόλις τέσσερα ήταν τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου και ένα στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής.

12.000 Σέρβοι έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα.

Όλοι οι Σέρβοι ταξιδιώτες υπεβλήθησαν σε τέστ για τον κορωνοϊό από υγειονομικά συνεργεία.

Η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία από τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας 6 Ιουλίου έως τις 15 του μήνα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, στη γειτονική χώρα.

Στο διάστημα αυτό αναστέλλεται η διέλευση Σέρβων υπηκόων στην Ελλάδα από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου, με μόνη εξαίρεση αν υπάρχουν ουσιώδεις λόγοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε τους πολίτες που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να μην το πράξουν για να μην ταλαιπωρηθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει σύντομα την απόφαση που έλαβε για την απαγόρευση εισόδου των Σέρβων πολιτών.

Ο κ. Ντάτσιτς σε συνέντευξή του τη Δευτέρα το πρωί στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας λήφθηκε εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία και διότι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό κάποιοι Σέρβοι τουρίστες, που πέρασαν τα σύνορα τις προηγούμενες ημέρες.

Εκτίμησε ότι, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τη νέα αξιολόγηση των δεδομένων για την επιδημία, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη Σερβία.

Δεν το λες πάντως «κάποιοι Σέρβοι τουρίστες» όταν οι Σέρβοι είναι τα μισά από τα νέα κρούσματα.

Είναι απαράδεκτο η Σερβία να κάνει τόσο ανεύθυνα «εξαγωγή» του κορωνοϊού.

Απαγόρευση πτήσεων

Έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου ισχύει η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας, σύμφωνα με τη Notam που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μετά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη γείτονα χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΥΠΑ, απαγορεύονται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23.59 όλες οι πτήσεις μετακίνησης επιβατών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, καθώς και είσοδος στη χώρα μας Σέρβων τουριστών.

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων από και προς Σερβία, ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις και απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Σχετικά άρθρα