Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι αλλάζει στις εφορίες – Ποιες ενοποιούνται

Τι αλλάζει στις εφορίες – Ποιες ενοποιούνται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, Εφορία,

Σε αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας και οργάνωσης των εφοριών προχωρά η ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, ενοποιεί τις εφορίες Γαλατσίου, Χαλανδρίου, Νέας Σμύρνης, Αγίου Δημητρίου, Αχαρνών και Παλαιού Φαλήρου που απορροφώνται αντίστοιχα από τις εφορίες ΙΓ Αθηνών, Χολαργού, Καλλιθέας, Ηλιούπολης, Αγίων Αναργύρων και Γλυφάδας.

Ο Διοικητής της Αρχής Γιώργος Πιτσιλής, μελετώντας ποιοτικά και ποσοτικά το νέο τοπίο, όπως αυτό διαμορφώνεται σταδιακά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, έδωσε το πράσινο φως για τις νέες παρεμβάσεις. Στόχος είναι η παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών, με ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και του χρόνου, που απαιτείται για τις συναλλαγές με την Εφορία.

Έτσι, αμέσως μετά την έκδοση απόφασης για την υποχρέωση των εφοριών να διεκπεραιώνουν τις δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές και δωρεές) μέσα σε τρεις ημέρες από την παραλαβή τους, χωρίς φυσική παρουσία των φορολογουμένων, το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την άμεση ενοποίηση μικρών και υποστελεχωμένων εφοριών περιορισμένης αρμοδιότητας (δηλ. χωρίς φορολογικό έλεγχο) της Αττικής, με τις πλήρους αρμοδιότητας εφορίες της ευρύτερης περιοχής τους.

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν έξι μικρές Δ.Ο.Υ της Αττικής και συγκεκριμένα οι εφορίες Γαλατσίου.

Χαλανδρίου, Νέας Σμύρνης, Αγίου Δημητρίου, Αχαρνών και Παλαιού Φαλήρου.

Στις συγκεκριμένες μικρές εφορίες, ο μέσος αριθμός των υπαλλήλων είναι κάτω από 20 ή 60% λιγότεροι από το αντίστοιχο προσωπικό πλήρους αρμοδιότητας.

Έτσι, οι εργασίες εξυπηρέτησης πολιτών ανά υπάλληλο είναι πολλαπλάσιες αυτών που αναλογούν στις εφορίες πλήρους αρμοδιότητας.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ είναι επιβαρυντικό:

– Για τους πολίτες, των οποίων η εξυπηρέτηση γίνεται αρκετές φορές εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα

– Για τα δημόσια έσοδα. Υπολογίζεται ότι για τις πρώτες έξι εφορίες, που σχεδιάζεται να ενοποιηθούν με πλησιέστερες μεγάλες εφορίες τους, το ετήσιο κόστος των ενοικίων αγγίζει τα 900.000 ευρώ!

– Για τους εργαζόμενους των εφοριών αυτών, στους οποίους αναλογεί πολύ περισσότερος όγκος εργασιών από ό,τι τις μεγάλες εφορίες.

Σχετικά άρθρα